Thursday, 18 Jul 2024
Personeel van het Bureau of Customs (BOC) toont in beslag genomen illegale drugs, bekend als methyleendioxymethamfetamine (MDMA), ook wel ecstasy genoemd, tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van het BOC in Manilla, Filipijnen, op 14 september 2016. (Noel Celis/AFP/Getty Images)

Italië kondigt inbeslagname aan van 6,9 ton drugsprecursoren uit China

De zending was in eerste instantie bestemd voor een bedrijf met een geregistreerd kantoor in Milaan, maar werd daarna doorgestuurd naar een Nederlands adres, aldus de Italiaanse politie.

Italiaanse autoriteiten hebben meer dan zes ton ruwe chemische stoffen in beslag genomen die vanuit China werden verscheept, en die volgens de politie gebruikt kunnen worden voor de productie van voldoende illegale verdovende middelen om de Europese markt te “overspoelen”.

De Italiaanse autoriteiten kondigden op 1 juli de inbeslagname aan van 6,9 ton chemicaliën uit China, naar verluidt bedoeld voor de productie van MDMA, één van de werkzame stoffen in XTC-pillen, met een geschatte waarde van meer dan 630 miljoen euro.

De in beslag genomen chemicaliën zijn goed voor meer dan 63 miljoen XTC-pillen, “een hoeveelheid die de Europese markt voor synthetische drugs kan overspoelen”, aldus de Italiaanse Guardia di Finanza, een wetshandhavingsinstantie die rapporteert aan het Ministerie van Financiën, in een verklaring.

In Nederland zijn twee Chinezen gearresteerd en er is een onderzoek ingesteld naar een Italiaanse zakenman die in Milaan woont, aldus ambtenaren.

Volgens de verklaring onderschepte de financiële politie van Italië een zending op Malpensa Airport in Milaan tijdens een inspectie van goederen. Laboratoriumanalyse wees uit dat het in beslag genomen poeder, waarvan aanvankelijk werd beweerd dat het polyester poedercoating was, in werkelijkheid PMK was, een stof die wordt gebruikt om XTC-pillen te maken.

De zending was in eerste instantie bestemd voor een bedrijf met een geregistreerd kantoor in Milaan, maar werd vervolgens doorgestuurd naar een Nederlands adres, aldus de Italiaanse politie.

Internationale samenwerking via Eurojust, een Europees justitieel agentschap, vergemakkelijkte verder onderzoek in Nederland, aldus de verklaring. Nederlandse autoriteiten identificeerden de eindbestemming en namen verschillende kilo’s ketamine en marihuana in beslag, waarbij twee Chinezen werden gearresteerd.

Ondertussen onderschepte de financiële politie in de Noord-Italiaanse stad Varese een tweede zending met meer dan 2.124 kilo BMK, dat wordt gebruikt voor de productie van amfetaminen en methamfetaminen, twee van de meest voorkomende illegale drugs in de Europese Unie, aldus de verklaring.

De autoriteiten ontdekten ook nog eens 4.213 kilo PMK in het magazijn van de importeur.

In maart lanceerde Italië een nationaal plan om misbruik van synthetische opioïden te voorkomen, zoals fentanyl, dat tot 50 keer sterker kan zijn dan heroïne en 100 keer sterker dan morfine.

In de Verenigde Staten hebben de regering en wetgevers ook geprobeerd om de stroom fentanyl naar het land te stoppen; een drug die volgens hen de grootste moordenaar is geworden onder Amerikanen tussen de 18 en 49 jaar.

Een rapport van het Amerikaanse Congres, dat in april werd uitgebracht, beweert dat het communistische regime van China rechtstreeks de productie van illegale opioïdenanalogen financiert, die vervolgens in grote hoeveelheden naar de Verenigde Staten worden verscheept.

De toenmalige voorzitter van het Select Committee on China, Rep. Mike Gallagher (R-Wis.), zei dat het Chinese regime de illegale distributie van dodelijke drugs bevorderde, met de bedoeling om de Verenigde Staten als geheel te verzwakken en te ondermijnen.

In juni 2023 maakte het Ministerie van Justitie de allereerste aanklachten tegen Chinese personen, bedrijven en organisaties bekend, waarbij vier fabrikanten van chemische stoffen en acht Chinezen werden beschuldigd van het verhandelen van precursorchemicaliën rechtstreeks naar de Verenigde Staten. Sindsdien zijn tientallen Chinese bedrijven en landen door het Ministerie van Financiën op een zwarte lijst gezet als onderdeel van bredere inspanningen om de opioïdecrisis aan te pakken.

In oktober 2023 kondigde het Office of Foreign Assets Control van het Amerikaanse ministerie van Financiën sancties aan tegen 28 personen, bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij een netwerk dat buitenlandse fentanyl de Verenigde Staten binnen smokkelt.

De bestrafte 14 bedrijven en organisaties en 14 personen zijn betrokken bij de productie en distributie van fentanyl, methamfetamine en MDMA-precursoren, en bij de handel in krachtige drugs die vaak met fentanyl worden gemengd.

De meeste bestrafte partijen bevinden zich in China, terwijl twee entiteiten en één persoon in Canada gevestigd zijn.

Gepubliceerd door The Epoch Times (2 juli 2024): Italy Announces Seizure of 6.9 Tons of Drug Precursors From China

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.