Wednesday, 12 Jun 2024
De Italiaanse premier Giorgia Meloni woont een persconferentie bij op de kanselarij in Berlijn op 22 november 2023. (Michele Tantussi/Getty Images)

Italië verlaat China’s Belt and Road Project

Volgens premier Giorgia Meloni heeft het project niet de verwachte resultaten opgeleverd.

Italië trekt zich terug uit China’s Belt and Road Initiative (BRI), wat een zware klap betekent voor het ambitieuze project van het communistische regime.

Italië was het enige lid van de Groep van 7 economische grootmachten dat zich aansloot bij het triljoen dollar kostende project, dat de Chinese leider Xi Jinping tien jaar geleden lanceerde om de geopolitieke invloed van het regime uit te breiden door middel van investeringen in infrastructuur.

Premier Giorgia Meloni bevestigde donderdag de terugtrekking uit het Chinese project.

“Ik denk dat we onze samenwerking met China op het gebied van handel en economie moeten verbeteren,” vertelde mevrouw Meloni aan verslaggevers in haar eerste publieke commentaar op de kwestie sinds berichten dat Rome met Peking communiceert over het besluit, volgens Reuters.

“Het instrument van de (BRI) … heeft niet de verwachte resultaten opgeleverd,” voegde ze eraan toe.

Het BRI-memorandum van overeenstemming tussen Rome en Peking was geldig tot maart 2024. Italië moest voor het einde van dit jaar beslissen of het de overeenkomst wilde beëindigen. Anders zou de overeenkomst automatisch met nog eens vijf jaar worden verlengd.

Woensdag doken berichten op dat de regering van mevrouw Meloni de Chinese autoriteiten had geïnformeerd dat ze zich officieel uit het pact zou terugtrekken.

Volgens de lokale media Corriere della Sera werd eerder deze maand een formele kennisgeving afgegeven aan de Chinese ambassade in Italië zonder een officiële aankondiging.

Tijdens de briefing van donderdag ontkende of bevestigde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken het formele vertrek van Rome uit het BRI-project niet, maar zei wel dat het project “een enorme aantrekkingskracht en wereldwijde invloed” heeft.

Zonder Italië bij naam te noemen, vertelde Wang Wenbin, woordvoerder van het ministerie, aan verslaggevers dat het Chinese regime “zich krachtig verzet tegen pogingen om de Belt and Road-samenwerking zwart te maken en te saboteren of om confrontaties en verdeeldheid aan te wakkeren.”

‘Grote fout’

Xi lanceerde de BRI kort nadat hij eind 2012 aan de macht kwam. Het regime heeft sindsdien meer dan 1 biljoen dollar aan leningen en andere fondsen uitgedeeld voor de aanleg van spoorwegen, havens, energiecentrales en andere vitale infrastructuur in Zuidoost-Azië, Afrika en Europa. De meeste van deze leningen werden uitgedeeld aan landen met lage en middeninkomens.

In 2019 ondertekende de toenmalige Italiaanse premier Giuseppe Conte het BRI-memorandum tijdens een bezoek van Xi aan Rome, ondanks tegenstand uit Washington en Brussel. De deal stuitte zelfs op kritiek van de coalitieregering van de heer Conte zelf, omdat ambtenaren zich zorgen maken dat de Chinese investeringen een “paard van Troje” kunnen zijn om de economie van het land te ondermijnen.

De heer Conte hoopte dat de betrokkenheid bij het BRI-project de handel met China zou doen toenemen en de Italiaanse economie, die op dat moment in een recessie was beland, een impuls zou geven.

“We willen eerst en vooral het evenwicht herstellen in onze handel, die nu niet gunstig voor ons is. Onze export naar China is veel lager dan die van andere Europese landen,” zei de heer Conte tegen wetgevers voordat hij de overeenkomst met de heer Xi ondertekende.

In tegenstelling tot de verwachtingen profiteren Chinese bedrijven nog steeds meer van de bilaterale handel. De export van Italië naar China is slechts licht gestegen, van $14 miljard in 2019 naar $17,7 miljard in 2022, zo blijkt uit Italiaanse gegevens. De export van China naar Italië is echter bijna verdubbeld, van 34,1 miljard naar 61,9 miljard dollar in dezelfde periode.

Mevrouw Meloni uitte tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar scherpe kritiek op het besluit van de regering om het BRI-project te omarmen. In een interview met Taiwan’s officiële persbureau CNA, in september 2022, beschreef mevrouw Meloni de overeenkomst van de heer Conte met het regime als “een grote fout.”

Sinds haar aantreden in oktober vorig jaar hebben mevrouw Meloni en haar rechtse regering herhaaldelijk aangegeven dat ze het BRI willen verlaten, omdat de voordelen niet aan de verwachtingen zouden voldoen.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antonio Tajani, zei op woensdag dat China’s infrastructuurprogramma “niet een van onze prioriteiten” is.

Het Chinese project “heeft niet de gewenste resultaten opgeleverd en de landen die niet hebben deelgenomen hebben betere resultaten behaald,” zei Tajani, ook vicepremier van Italië, op een evenement van het Italiaanse persbureau Adnkronos in Rome. Hij voegde eraan toe dat de terugtrekking uit het BRI de relatie met China niet zal schaden.

Groeiend scepticisme

Xi heeft de BRI ooit geprezen als “een project van de eeuw.” Maar tien jaar na de start wordt het BRI in het Westen nog steeds met groeiend scepticisme begroet.

Critici hebben het plan “schuldenval diplomatie” genoemd, omdat het kleinere landen opzadelt met onhoudbare schuldverplichtingen. Een voorbeeld is Sri Lanka, dat in 2017 de rechten van een strategische haven in Hambantota in een 99-jarige leaseovereenkomst overdroeg aan het Chinese regime als gevolg van enorme Chinese leningen die de regering niet kon terugbetalen.

De leiders van de G-7 hebben een wereldwijd infrastructuurprogramma onthuld als antwoord op de controversiële BRI van het regime.

Analisten hebben gewaarschuwd dat de BRI deel uitmaakt van de pogingen van het regime om de wereldorde opnieuw vorm te geven.

Op het forum schilderde Xi zijn BRI-project af als een wereldwijd platform voor samenwerking en welvaart, nadat hij eerder dit jaar in Peking de 10e verjaardag van het project had gevierd.

De Russische president Vladimir Poetin, een van de prominente gasten op het forum, prees het BRI voor de rol die het zou spelen bij het creëren van “een eerlijkere, multipolaire wereld.”

Opmerkelijk is dat het BRI-forum dit jaar slechts één leider uit een land van de Europese Unie telde—de Hongaarse premier Viktor Orbán. Ter vergelijking: de bijeenkomst van 2019 telde zeven leiders van EU-landen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (9 december 2023): Italy Exits China’s Belt and Road Project

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.