Wednesday, 12 Jun 2024
Met dank aan Sydney Brown

‘Je moet God op de eerste plaats zetten’: Na 60 jaar huwelijk is dit bejaarde echtpaar nog even verliefd als altijd

Een echtpaar uit Florida dat elkaar in de zevende klas ontmoette en God altijd voorop heeft gesteld, heeft zojuist hun 60-jarig huwelijksfeest gevierd, en ze zijn nog steeds even verliefd. Hun liefdesverhaal getuigt van een gelukkig huwelijk, geworteld in geloof, verbondenheid en vergevingsgezindheid.

Arthur Brown, 82, een veteraan van het U.S. Army Corps of Engineers, en zijn vrouw Karen Brown, 80, een gepensioneerde administratief medewerkster, hebben beiden kanker overwonnen en echte patriotten die dankbaar zijn voor hun gezegende gezinsleven. Ze komen oorspronkelijk uit Teaneck, New Jersey, maar wonen momenteel al 35 jaar in Orlando, Florida.

“We trouwden op West Point drie dagen na ons afstuderen, op 9 juni 1962. Ik wilde het niet overhaasten, dus hebben we drie dagen gewacht,” vertelde Arthur gekscherend aan The Epoch Times.

Karen en Arthur Brown trouwden op 9 juni 1962. Het paar ontmoette elkaar voor het eerst op Memorial Day 1957. (Met dank aan Sydney Brown)

Het koppel vierde 60 jaar samen op Karens 80ste verjaardag in februari, en hierdoor werd deze speciale dag een familiereünie in een vakantiehuis in Holland, Michigan.

Hun 21-jarige kleindochter Sydney, die in New York City woont, deelde beelden van de tortelduifjes die hun kaarsjes uitblazen op TikTok, met als onderschrift: “Ze zijn nog steeds even verliefd.” De clip ging viraal.

“Poppy flirt nog steeds met Gammy!” vertelde Sydney aan The Epoch Times. “Terwijl ze hun kaarsjes uitblazen om een wens te doen, zegt Poppy dat hij nog 100 jaar wenst en haar dan kust; iedereen zegt dat elk stel dat zou moeten doen, zelfs na 60 jaar samenzijn.

“Mensen vinden het geweldig dat hun liefde nog steeds zo levend is, en ze zijn zo’n inspiratie voor mij. Het was eigenlijk te gek. Toen iemand van hun kerkgemeenschap de video zag en er commentaar op gaf, reageerde een heleboel mensen … het is zo’n bewijs van hun liefde, hoe ze iedereen in hun gemeenschap dienen, dat [is] zo geweldig.”

Arthur, die 24 jaar in het leger heeft gezeten, noemt zichzelf een “grote patriot”. Zijn vrouw zegt “dat zijn bloed rood, wit en blauw stroomt.” (Met dank aan Sydney Brown)
Het geheim van het koppel voor een gelukkig huwelijk is God op de eerste plaats zetten, nooit boos naar bed gaan en echt voor anderen zorgen. (Met dank aan Sydney Brown)

Velen worden geïnspireerd door de liefde van Arthur en Karen. Sommigen zijn zelfs gemotiveerd om “meer zelfopofferend” te zijn in hun eigen relaties.

Karen was net 14 jaar oud toen ze Arthur voor het eerst zag. Arthur’s broer was haar klasgenoot en na 12 maanden stelde hij het koppel aan elkaar voor op Memorial Day 1957. Arthur was op dat moment 17.

Het was niet gebruikelijk voor meisjes om jongens op een date te vragen in de jaren vijftig, zei Karen, maar ze verzamelde de moed om Arthur uit te nodigen voor het jaarlijkse feest en het kookfeest van haar studentenclub in New Jersey. Arthur stelde voor dat ze elkaar eerder zouden ontmoeten.

“We gingen naar een drive-in film,” herinnert Karen zich. “Ik viel waarschijnlijk in slaap op het moment dat de film begon … Ik was net over de griep heen. De auto startte en ik zei: ‘Het spijt me zo!’ Hij zei: ‘Ik weet dat je ziek bent geweest.’ Ik dacht bij mezelf, wat een aardige vent.”

Het paar heeft nooit “grote meningsverschillen” gehad en gelooft dat een sterke relatie is gebouwd op hoe goed de een de ander dient en steunt. (Met dank aan Sydney Brown)

Karen schreef zich in aan het Katharine Gibbs College in New York, dicht bij huis, en kreeg een baan als administratief medewerkster voor de reisafdeling van Time Magazine. Arthur vroeg haar ten huwelijk met een “prachtige diamant” in het bijzijn van haar ouders, zussen en grootmoeder.

“Hij deed zijn aanzoek in het huis van mijn ouders, wat een prachtige, gedenkwaardige plek was,” zei Karen. “We hebben allebei prachtige ouders. We zijn gezegend.”

Nadat het paar in het huwelijksbootje was gestapt en nadat Arthur zijn Airborne Ranger Training had voltooid, verhuisden ze naar Fort Campbell, Kentucky, waar ze een dochter kregen. Twee zonen werden geboren in Ohio. Arthur diende in Thailand en Vietnam voordat hij terugkeerde naar West Point voor een ingenieursopleiding en uiteindelijk een baan als leraar. Karen was twee jaar lang voorzitster van de vrouwenclub.

De liefde van het paar verdiepte zich naarmate de tijd verstreek, en ze bleven elkaar verrassen.

Arthur vertelt een verhaal: “[Karen] schreef een gedicht over mij voordat ik haar ooit ontmoette. Haar beste vriendin liet het me zien, maar liet me niet zien wie het geschreven had, dus vergat ik het prompt. Tien jaar later, vijf jaar nadat we getrouwd waren, hoorde ik [Karen] iemand vertellen over dit gedicht dat ze over mij had geschreven en ik zei: ‘Heb jij dat gedicht geschreven? Hoe mooi is dat!

(Met dank aan Sydney Brown)

Arthur zat 24 jaar in het leger, en ze verhuisden in totaal 23 keer. In 1986 verliet hij het leger voor een unieke kans bij de Walt Disney Company.

Arthur zei: “Er kwam een kerel langs en hij had net zijn projectmanager voor Pleasure Island ontslagen. Hij belde me op en zei: ‘Ik heb een aanbod voor je. Denk erover na, bid erover. Ik bel je over twee weken terug. Ik bekeek het voorstel en besloot ervoor te gaan. Zo kreeg ik 23 jaar bij Disney.”

Gedurende twee decennia was Arthur betrokken bij het ontwerp en de bouw van elk Disney themapark. Hij ging met pensioen na een diagnose van prostaatkanker. Karen kreeg zelf ook kanker. Zij vocht tegen darmkanker en is nu zeven jaar in remissie.

Met zes decennia van gelukkig huwelijk onder hun riem beweren Arthur en Karen dat de sleutel tot harmonie heel eenvoudig is: beste vrienden zijn, God op de eerste plaats zetten, vertrouwen, vergeven, en nooit boos naar bed gaan.

Karen zei: “Je moet eerst beste vrienden zijn, je moet God op de eerste plaats zetten. Ik heb altijd graag het goede voorbeeld gegeven. Als je goed doet, komt je goede endorfine omhoog, en zo heeft God het voorzien … alle vier onze kinderen en alle vier hun echtgenoten dienen elkaar, ze houden van elkaar, ze zijn op hun beurt grote voorbeelden voor hun kinderen.”

Arthur zei: “De twee belangrijkste woorden zijn: ‘Ja schat!’ We dienen elkaar gewoon, we geven echt om elkaar, en we doen alles wat we kunnen om de ander comfortabeler en gelukkiger te maken.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 november 2022): ‘You Need to Put God First’: After 60 Years of Marriage, Elderly Couple Is Still As in Love As Ever

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.