Sunday, 19 May 2024
Rep. Jim Jordan (R-Ohio) spreekt met verslaggevers tijdens een vergadering van de Republikeinen van het Huis in het Longworth House Office Building in Washington op 13 oktober 2023. (Win McNamee/Getty Images)

Jordan bemachtigd nominatie voor GOP-voorzitter, maar moet nog meer stemmen werven

Voor de tweede keer deze week heeft de GOP van het Huis haar kandidaat-voorzitter gekozen

Republikeinen in het Huis hebben hun tweede kandidaat voor de functie van voorzitter in drie dagen geselecteerd en zullen nu een tweede poging doen om hun kandidaat in stemming te brengen op de vloer van het Huis.

Voorzitter Jim Jordan (R-Ohio) van de Juridische Commissie won de laatste nominatie op 13 oktober door Rep. Austin Scott (R-Ga.) met 124–88 te verslaan.

De uitkomst kwam na vijf dagen van conferentievergaderingen en één mislukte nominatie, waardoor er een verkiezing in het volledige Huis op gang kwam tussen de heer Jordan en minderheidsleider Hakeem Jeffries (D-N.Y.).

Veel GOP-leden lieten weten er naar te verlangen om het Huis van Afgevaardigden weer volledig te laten functioneren na meer dan 10 dagen van inactiviteit. Het orgaan heeft geen zaken kunnen doen sinds de voormalige voorzitter Kevin McCarthy (R-Calif.) op 3 oktober uit zijn functie werd ontheven.

“Dit zijn een paar zeer moeilijke weken geweest. Er zijn veel zeer legitieme grieven geweest, en eerlijk gezegd veel rouw over de absoluut onverklaarbare en tragische motie om te vertrekken vorige week,” vertelde Rep. Dusty Johnson (R-S.D.) aan verslaggevers vlak voor de stemming over de nominatie.

“Ik denk dat mensen zich door de rouwfasen heen werken en ik denk dat we op een punt komen dat mensen begrijpen dat we een spreker moeten vinden om weer aan het werk te gaan,” voegde hij eraan toe.

Om de steun onder de voorstanders van de heer Scott te vergroten voordat hij naar de Kamer ging, vroeg de heer Jordan om een tweede, bevestigende stemronde, waardoor zijn totaal met 28 stemmen steeg.

Een dozijn leden was echter niet aanwezig en er werden vijf stemmen minder uitgebracht bij de tweede stemming. Dat betekent dat 69 Republikeinen ofwel een tweede keer tegen de heer Jordan stemden of hun intenties niet kenbaar hebben gemaakt.

Het aantal dat nodig is om te kiezen is 217 als alle leden aanwezig zijn en stemmen.

Tumultueuze week

De heer Jordan, een ervaren congreslid en oprichtend lid van de House Freedom Caucus, was niet de eerste of zelfs tweede keuze van de meerderheid van de Republikeinen.

McCarthy werd na 15 stemrondes in januari door 216 van de 221 Republikeinen in het Huis tot voorzitter gekozen. Op 3 oktober stemden 213 Republikeinen om hem als voorzitter te behouden. Hij werd verwijderd door slechts 8 Republikeinse stemmen, gesteund door 208 Democraten—omdat de eerste spreker ooit uit zijn functie werd gestemd.

De Republikeinen van het Huis kwamen op 11 oktober bijeen om de vervanger van McCarthy te benoemen. Ondanks de steun van voormalig president Donald Trump verloor de heer Jordan die wedstrijd met 113–99 van de heer Scalise.

Een klein aantal aanhangers van de heer Jordan, 15–20 volgens de meeste schattingen, weigerde echter de meerderheidskeuze te steunen. Omdat hij hun steun niet kon winnen, trok de heer Scalise zich een dag later terug uit de race.

Daarop begonnen de leden hun toenemende frustratie over elkaar te uiten en riepen ze op om een einde te maken aan de schijnbaar eindeloze meningsverschillen.

“Ik heb er genoeg van en ik denk jullie ook,” schreef Rep. Tom McClintock (R-Calif.) op 12 oktober aan GOP-leden. “Laten we ons weer gaan gedragen als de meerderheid.”

Rep. Andy Ogles (R-Tenn.) schreef ook aan zijn collega’s en drong er bij hen op aan om “de deur op slot te doen en niet te schorsen totdat we onze nieuwe voorzitter hebben gekozen.”

Een aanzienlijk aantal Republikeinen stond gewoon te popelen om weer aan het werk te gaan en zei dat ze de heer Scalise of de heer Jordan zouden steunen, of misschien een alternatieve kandidaat.

“Aan het eind van de dag zou ik Jim Jordan of Steve Scalise graag steunen—of misschien is er wel iemand anders—maar we moeten het gewoon voor elkaar krijgen omdat ik gefrustreerd raak van iedereen die kleinzielig doet over zijn redenen … terwijl we een regering moeten runnen,” vertelde Rep. Nicole Malliotakis (R-N.Y.) aan verslaggevers.

In de ochtend van 13 oktober kwamen de Republikeinen in het Huis opnieuw bijeen om hun meningsverschillen bij te leggen. De heren Jordan en Scott stelden zich kandidaat voor het voorzitterschap. Na een middagpauze kwam de groep opnieuw bijeen en koos de heer Jordan als de aangewezen spreker.

Stemming op de vloer in het verschiet

De verkiezing van een voorzitter gaat nu naar de vloer van het Huis. Die stemming zal naar verwachting plaatsvinden op 17 oktober, aldus een wetgever.

Het uitstel van de stemming was volgens Mr. Johnson deels om wetgevers de gelegenheid te geven om familiezaken bij te wonen.

Johnson. “Er zijn veel begrafenissen en bruiloften gepland op zaterdag. En dan is er ook nog het menselijke element. Ik weet dat er ouders in het ziekenhuis liggen. Ik weet dat er kinderen in het ziekenhuis liggen,” vertelde Johnson aan verslaggevers na de stemming over de nominatie.

Om een herhaling te voorkomen van de strijd op de vloer die gepaard ging met de verkiezing van de heer McCarthy, waarvoor 15 stemmingen in vier dagen nodig waren, hadden leden mogelijke regelwijzigingen voorgesteld om ervoor te zorgen dat de Republikeinen bijna unaniem zouden zijn.

Vrijdag werden vier amendementen op de conferentieregels ingediend die zouden vereisen dat ten minste 80 procent van de conferentie de kandidaat goedkeurt voordat er verkiezingen in het Huis worden gehouden. Alle vier amendementen werden ingediend of ingetrokken, waardoor de GOP een kandidaat-spreker kan nomineren met een eenvoudige meerderheid van stemmen.

Andere GOP-leden maakten zich echter geen zorgen over de mogelijkheid van een verkiezing met meerdere stemmingen in het volledige Huis.

“Iedereen maakte er in januari een punt van, maar niemand heeft het er nu over,” vertelde Rep. Tim Burchett (R-Tenn.) aan verslaggevers tijdens de nominatieconferentie.

De Republikeinen waren ongeveer gelijk verdeeld over de vraag of ze in de conferentie zouden blijven tot er eenheid was bereikt of dat ze door zouden gaan naar het Huis zonder waterdichte steun voor een kandidaat, vertelde Rep. Ralph Norman (R-S.C.) aan verslaggevers op 12 oktober.

Sinds de oprichting van het Congres in 1798 zijn er slechts 15 keer meerdere stemmingen nodig geweest om een meerderheid te behalen.

Ryusuke Abe heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (14 oktober 2023): Jordan Secures GOP Speaker Nomination, But Still Needs to Shore Up More Votes

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.