Thursday, 18 Jul 2024
De Canadese klinisch psycholoog Jordan B. Peterson spreekt de 5e Demografische Top toe in het Museum voor Schone Kunsten in Boedapest op 14 september 2023. (Attila Kisbenedek/AFP via Getty Images)

Jordan Peterson waarschuwt voor ‘controlestaat’ tijdens hoorzitting voor Amerikaans Congres over samenwerking tussen overheid en banken

Psycholoog en schrijver Jordan Peterson waarschuwde leden van het Amerikaanse Congres dat de samenspanning van overheden met banken, samen met opkomende technologieën zoals digitale identiteitssystemen en digitale valuta van centrale banken, landen kunnen veranderen in totalitaire controlestaten.

De combinatie van regeringen en technologieën “kan en zal de ontwikkeling van een controlestaat vergemakkelijken, waarvan optimistische pessimisten van het totalitarisme zoals George Orwell zich nauwelijks een voorstelling konden maken”, zei Peterson op 7 maart op Capitol Hill.

Peterson maakte zijn opmerkingen voor de Selecte Subcommissie van het Huis van Afgevaardigden over de bewapening van de federale overheid. De voorzitter van de commissie en Republikein Jim Jordan kondigde in januari aan dat de commissie documenten had verkregen waaruit bleek dat de Amerikaanse overheid banktransacties in de gaten hield waarin termen werden gebruikt die in verband worden gebracht met de voormalige president Donald Trump.

Peterson zei dat er over de hele wereld een samenspanning lijkt te bestaan tussen “gigantische, egoïstische bedrijven en paranoïde, door veiligheid geobsedeerde, anti-menselijke regeringen”. Hij zei dat deze twee entiteiten online data en geavanceerde algoritmes gebruiken om beelden te ontwikkelen, “niet alleen van onze acties, maar ook van onze gedachten en woorden, zodat afwijkingen van het gewenste resultaat in kaart gebracht, beloond en bestraft kunnen worden.”

De Canadese psycholoog waarschuwde dat nu bedrijven steeds beter in staat zijn om de aankoopbeslissingen en online patronen van gebruikers te achterhalen en algoritmes te ontwikkelen om toekomstige acties te voorspellen, de informatie gebruikt kan worden om “alles wat we doen en zeggen te volgen, te controleren en te bestraffen”.

Peterson uitte ook zijn bezorgdheid over de CBDC (Central Bank Digital Currencies) die door sommige landen worden bestudeerd en ontwikkeld en waarover critici hun bezorgdheid hebben geuit met betrekking tot de privacy. De Bank of Canada heeft gezegd dat ze de mogelijkheid onderzoekt om een CBDC uit te geven, maar in een rapport van augustus 2023 merkte ze op dat er “aanzienlijke” belemmeringen zijn voor de invoering ervan.

China’s toezichtsysteem

Peterson bracht het Chinese sociale kredietsysteem ter sprake en zei dat het de Chinese Communistische Partij in staat stelt om “volledige controle” te hebben over de online toegang van haar burgers. Het sociale kredietsysteem van het land geeft elke burger een elektronische score die kan worden verhoogd of verlaagd afhankelijk van hun gedrag. Mensen met een lage score kan de toegang tot banen, openbaar vervoer en bankieren worden ontzegd.

“Hiermee kun je doelbewust worden afgesloten van alle activiteiten die kunnen worden gevirtualiseerd, en in een snel virtualiserende wereld betekent dit steeds meer alle activiteiten: autorijden, winkelen, werken, eten, onderdak zoeken, zelfs verbroederen met vrienden en familie,” zei Peterson.

Hij waarschuwde dat aangezien veel landen in het Westen China’s strategie van het implementeren van lockdowns als reactie op de COVID-19 pandemie hebben gekopieerd, ze ook “stap voor stap in dezelfde richting” zouden kunnen lopen van het sociale kredietsysteem van dat land.

Gevraagd naar de mogelijkheid om surveillance en kunstmatige intelligentie te gebruiken om de openbare veiligheid te vergroten, zei Peterson dat privacy vaak lijkt te worden geëlimineerd om een “onmiddellijke proximale” dreiging te neutraliseren, wat hij “een kortetermijnrechtvaardiging voor het aangaan van een enorm langetermijngevaar” noemde.

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 maart 2024): Jordan Peterson Warns of ‘Surveillance State’ at Congressional Hearing on Government Collusion With Banks

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.