Thursday, 20 Jun 2024
Autoriteiten over de hele wereld leggen reizigers uit China beperkingen op of overwegen dit te doen nu de gevallen van COVID-19 daar sterk toenemen na de versoepeling van de Zero-COVID-maatregelen. (Anthony Kwan/Getty Images)

Kans op meer dodelijke COVID-19-varianten mogelijk hoger nu China reisbeperkingen opheft te midden van uitbraak, waarschuwt microbioloog

China zal vanaf 8 januari haar burgers weer toestaan om naar het buitenland te reizen, ondanks de laatste en mogelijk grootste COVID-19-uitbraak. Maar dat kan leiden tot aanzienlijke uitdagingen voor de volksgezondheid en meer pathogene varianten van COVID-19, verklaarde dr. Xiaoxu Sean Lin, microbioloog en assistent-professor aan de afdeling Biomedische Wetenschappen van het Feitian College, in een interview dat op 28 december werd uitgezonden op Newsmakers van NTD en The Epoch Times.

“Ik hoop dat er niet nog meer pathogene (ziekteverwekkende) varianten zullen opduiken,” verklaarde Lin. “Maar ik denk dat de waarschijnlijkheid is dat dit gebeurt, nu veel groter is dan voorheen.”

Lin verklaarde verder dat de hoge concentraties van uitlaatgassen en industriële vervuiling in China hebben geleid tot een slecht immuunsysteem van de Chinese bevolking en een aanzienlijke aanwezigheid van ademhalingsziekten, zoals ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’, of COPD. Dit verhoogt de mogelijkheid dat COVID-19 in de Chinese bevolking kan muteren in een dodelijkere variant, legde hij uit.

Dr. Sean Lin, voormalig laboratorium directeur van de afdeling virale ziekten van het Walter Reed Army Institute of Research. (Met dank aan The Epoch Times)

Nu China haar grenzen openstelt, is het volgens Lin meer dan waarschijnlijk dat nieuwe golven van COVID-19 zich als een lopend vuurtje over de hele wereld zullen verspreiden.

“Ik denk niet dat het hetzelfde zal zijn als in 2020; ik denk dat het deze keer waarschijnlijk veel erger zal zijn,” voorspelde Lin. “Het is als een ineenstorting … op het vlak van volksgezondheid. Het zullen grote tsunami’s zijn van deze infectiegolven in China, en waarschijnlijk meer dan alleen Omicron-varianten.”

China heft reisbeperkingen op

De afgelopen drie jaar hebben verschillende maatschappijen verschillende COVID-19-strategieën toegepast, van eliminatie van het virus tot een aanpak om de virusverspreiding af te remmen. Maar toen de maatregelen om het virus in te dammen mislukten en dominante stammen milder bleken, keerden de meeste mensen terug naar een “business as usual”-aanpak. China is echter een buitensporige uitzondering gebleken.

Een epidemiebestrijder draagt persoonlijke beschermingsmiddelen ter bescherming tegen de verspreiding van COVID-19 terwijl hij de poort bewaakt van een quarantainevoorziening van de overheid in Beijing, China, op 7 december 2022. Als onderdeel van een tienpuntenrichtlijn kondigde de Chinese regering op 7 december aan dat mensen met COVID-19 die mild of asymptomatisch zijn, thuis in quarantaine mogen in plaats van naar een geïmproviseerde faciliteit te worden gebracht, een belangrijke verschuiving in het zero-COVID-beleid. (Kevin Frayer/Getty Images)

In plaats van de beperkingen te versoepelen toen er meer overdraagbare COVID-19-varianten opdoken, bleef Peking vasthouden aan zijn zero-COVID-beleid. Naast andere maatregelen omvatte dit massaal testen, sluitingen van bedrijven en scholen en gedwongen isolatie van burgers in gebouwen of overheidsfaciliteiten.

Als gevolg daarvan vernietigde de regering de bestaansmiddelen van de mensen. Nu China zijn grens openstelt, is dat de eerste kans voor velen om te “ontsnappen”.

“Als ze al een paspoort hebben en over de financiële middelen beschikken, zullen ze hun best doen om China te verlaten. Ik denk dat er veel Chinezen zullen zijn die China willen verlaten met dit kleine venster dat nu open is,” legde Lin uit. En die massale uittocht zal een uitdaging zijn om de verspreiding van nieuwe varianten die in China zijn opgedoken onder controle te houden.

“De wereldwijde samenleving moet absoluut … serieuze aandacht besteden [aan de uittocht]. Want veel mensen zullen de ziekteverwekkers meenemen naar verschillende landen en verschillende landen moeten zich zeker voorbereiden als er meer overdraagbare varianten uit China opduiken en zich vervolgens op grote schaal in andere landen [verspreiden].”

Bovendien is de toegenomen overdraagbaarheid slechts een deel van het probleem. Lin legde uit dat als een virus eenmaal een bepaald niveau van overdraagbaarheid heeft bereikt, het van nature probeert zijn pathogeniteit, of hoe dodelijk het is, te vergroten.

“Veel [Chinezen] hebben een slecht immuunsysteem … onder chronische ziekteomstandigheden. Dus ik denk dat het virus een grotere kans heeft om mutaties te creëren die leiden tot een hogere pathogeniciteit. Ik denk dat dat een grote bezorgdheid is.”

Mogelijke oplossingen

Volgens Lin is de beste manier om de verspreiding van mogelijke nieuwe varianten uit China aan te pakken het voorbeeld van de Japanse regering te volgen.

“De Japanse regering heeft passagiers uit China getest [en] mensen zeven dagen in quarantaine geplaatst als ze positief testen op COVID. Ik zeg dat dit essentieel is,” verklaarde Lin.

Lin voegde eraan toe dat de uitvoering van deze strategie vooral belangrijk is voor buurlanden van China, omdat daar de kans groter is dat mensen de onderdrukking van de heersende Chinese Communistische Partij (CCP) ontvluchten.

Reizigers stappen met hun bagage op Beijing Capital International Airport, te midden van de COVID-19-uitbraak in Beijing, China, op 27 dec. 2022. (Tingshu Wang/Reuters)

Bovendien, heeft het testen van passagiers uit China als bijkomend gevolg dat er daadwerkelijk ontdekt wordt welke COVID-varianten in het land circuleren en hebben gecirculeerd, aldus Lin. Tot op heden is het verkrijgen van betrouwbare DNA-sequentiegegevens een uitdaging gebleken.

“Kun je echt vertrouwen op wat de Chinese regering zegt over haar DNA-sequentiegegevens? Ik betwijfel het,” zei Lin.

Naarmate landen als Japan en Italië Chinese passagiers screenen en gegevens over de DNA-sequenties verzamelen, gelooft Lin dat er later meer betrouwbare gegevens beschikbaar zullen komen.

Meer lezen

Protesten leiden tot openingen

Als onderdeel van haar praktijk van gedwongen isolatie heeft de CCP burgers in hun huizen opgesloten en in sommige gevallen deuren vastgelast. Die praktijk bleek dodelijk toen er brand uitbrak in een appartementencomplex in China’s uiterst westelijke regio Xinjiang.

Volgens Chinese ambtenaren kwamen ten minste tien mensen om bij de brand toen ze niet konden evacueren.

Bewoners en rechtengroeperingen gaven de centrale regering de schuld van het zero-COVID-beleid, wat ertoe leidde dat mensen niet uit het appartementsgebouw konden ontsnappen. Zij voerden verder aan dat de maatregelen de reddingspogingen belemmerden en dat het dodental van de brand veel hoger was dan de functionarissen hadden gemeld.

Volgend op de brand gingen Chinese burgers massaal de straat op om te protesteren tegen de draconische lockdowns door de CCP.

China verscherpte aanvankelijk zijn strenge veiligheidsmaatregelen in reactie op de protesten, en op online video’s was te zien hoe de politie demonstranten in groten getale oppakte. Maar een medewerker van de Wereldgezondheidsorganisatie vertelde op 14 december tijdens een wereldwijde gezondheidsbriefing dat de huidige uitbraak in China “lang voor de versoepeling van het zero-COVID-beleid is begonnen”.

Hij zei dat hij van oordeel is dat de CCP de verandering van strategie heeft toegepast omdat het zero-COVID-beleid niet meer de beste optie was, gezien de mislukking ervan om het virus in te dammen alsook de economische en sociale impact ervan.

“De explosie van het aantal gevallen in China is niet te wijten aan de opheffing van de COVID-beperkingen. De explosie van het aantal gevallen in China is begonnen lang voordat het zero-COVID-beleid werd versoepeld, en ik denk dat het heel belangrijk is om dat te erkennen”, aldus Mike Ryan, hoofd noodsituaties van de WHO.

Gepubliceerd door The Epoch Times (2 januari 2023): More Deadly COVID-19 Strains Likely as China Lifts Travel Restrictions Amid Outbreak, Microbiologist Warns.

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.