Sunday, 19 May 2024
(Hannamariah/Shutterstock)

Kansas neemt als eerste Amerikaanse staat een wet aan die gender definieert als iemands geslacht bij de geboorte

Kansas is de eerste staat die een definitie van geslacht hanteert met de goedkeuring van wetgeving die mannen, ongeacht hun geslacht, weghoudt van vrouwentoiletten, kleedkamers en andere intieme ruimtes.

Het scheidt ook gevangenen en beperkt deelname aan sport op basis van iemands geslacht bij de geboorte.

De stap kwam laat in de middag op 27 april, toen de staatswetgever een veto van Kansas Gov. Laura Kelly overstemde van S.B. 180, die bekend werd als de “Women’s Bill of Rights”.

Hierin wordt een vrouw gedefinieerd als “een individu wiens biologische voortplantingssysteem is ontwikkeld om eicellen te produceren”. Een man wordt gedefinieerd als “een individu wiens biologisch voortplantingssysteem ontwikkeld is om de eicellen van een vrouw te bevruchten.”

Het definieert ook de woorden “vrouw” en “meisje” voor vrouwelijke mensen en “man” en “jongen” voor mannelijke mensen. Het definieert “moeder” als een ouder van het vrouwelijke geslacht en “vader” als een ouder van het mannelijke geslacht.

De opheffing komt iets meer dan een week nadat Kelly op 20 april haar veto over het wetsvoorstel uitsprak, nadat het met een marge van twee tegen één was aangenomen door Republikeinen en Democraten in zowel het Huis als de Senaat.

Kelly zei dat ze haar veto over de wetgeving uitsprak omdat ze bang was dat het de staat zou blootstellen aan kostbare rechtszaken over discriminatie, een verlies van federale financiering zou veroorzaken en de economie van de Sunflower State zou schaden.

Het wetsvoorstel kreeg steun van verschillende groepen, waaronder een groep die overtuigd voorstander is van vrouwenrechten.

“Overwinning!” schreef het Women’s Liberation Front (WOLF) op Twitter, na het nieuws van de overwinning.

De nationale vrouwenrechtenorganisatie, die de wetgeving hielp opstellen, schreef op haar website: “Dit wetsvoorstel neemt procedurele stappen om definities met een gezond verstand in de wet op te nemen die ervoor zorgen dat de betekenis van woorden als ‘vrouw’ en ‘moeder’ niet worden gecorrumpeerd door ongekozen bureaucraten die genderideologieën willen doordrukken.”

De groep verklaarde dat de leden meer dan 600 berichten naar Kansas-wetgevers stuurden ter ondersteuning van het wetsvoorstel.

Krachten van de oppositie

De wetgeving kreeg ook veel tegenstand, waarbij critici het anti-transport noemden en deden denken aan rassenscheiding in de jaren zestig.

“Het zijn dezelfde uitspraken,” zei staatsvertegenwoordiger John Alcala (D-Topeka) tijdens een openbare hoorzitting over het wetsvoorstel. “Ik wil je niet in mijn badkamer. Ik wil niet dat je uit mijn waterfontein drinkt. Ik wil je niet bij mij thuis. Ik wil niet dat mijn kind met jou omgaat.”

Beth Oller, een arts die getuigde tegen het wetsvoorstel, zei dat de titel ongepast was en de rechten van vrouwen schond. “Dit is op geen enkele manier een vrouwenwet. Het wetsvoorstel doet het tegenovergestelde van het beschermen van vrouwen; het veroorzaakt schade.”

Oller zei dat artsen “al decennia lang het erover eens zijn dat er geen afdoende manier is om te definiëren wat een vrouw is.”

“Geslacht is niet binair, maar een spectrum van biologische, mentale en emotionele eigenschappen die langs een continuüm bestaan,” zei ze. “Intersekse mensen bestaan.”

Het wetsvoorstel bevat een bepaling die interseksuele personen erkent. “Personen die geboren zijn met een medisch verifieerbare diagnose van een stoornis/verschil in geslachtsontwikkeling moeten de beschikbare federale en staatsrechtelijke bescherming krijgen”, aldus de wetgeving.

Tegen SB 180 kwam ook verzet van de Kansas School Superintendents’ Association, de United School Administrators of Kansas en Kansas Legal Services.

De Kansas Coalition Against Domestic Violence was ook tegen de Women’s Bill of Rights, waarin specifiek vrouwenopvangcentra, centra voor verkrachtingscrisis, veilige plekken voor huiselijk geweld en vrouwengevangenissen worden genoemd als beschermde plaatsen waar mannen die zich als vrouw identificeren moeten worden beperkt.

Vrouwelijke ruimtes in gevaar

Na een openbare getuigenis tegen het wetsvoorstel van Carolene Dean, een geassocieerde pastor van de Plymouth Congregational Church, vroeg een advocaat van WOLF of Dean, een vrouw, “ooit de pech had gehad om in een opvangtehuis voor huiselijk geweld, een verkrachtingscrisiscentrum of een vrouwengevangenis terecht te komen”.

Advocaat Lauren Bone zei dat nu veel staten dergelijke plaatsen openstellen voor mannen, de vrouwen een “verhoogd risico lopen op verder geweld en intimidatie”.

Op de vraag van een Republikeinse wetgever hoeveel geslachten er zijn, antwoordde Dean: “Er zijn evenveel geslachten als er mooie creaties in de wereld zijn.”

In andere staten, waaronder Oklahoma en Montana, zijn soortgelijke wetsvoorstellen in behandeling als in Kansas.

In het hele land zijn er een aantal meldingen van aanvallen op vrouwen door mannen die zich als vrouw identificeren.

Eerder deze maand berichtte The Windsor Star dat een man die zich identificeerde als transgender vrouw in Ontario was gearresteerd op beschuldiging dat hij in bed was gekropen met een vrouw in een vrouwenopvangcentrum en haar seksueel had aangerand.

Er zijn ook verschillende rechtszaken aanhangig gemaakt door advocaten namens vrouwelijke gedetineerden die hebben gemeld te zijn verkracht door mannen met wie zij waren opgesloten omdat de mannen beweerden een vrouw te zijn. Een van de vermeende aanrandingen vond plaats in het Logan Correctional Center, de grootste vrouwengevangenis van Illinois.

Vorig jaar pleitte de transgender gevangene Ramel Blount schuldig aan de verkrachting van een vrouwelijke gevangene tijdens het douchen. Blount, een man met de voornaam “Diamond”, zat samen met vrouwen in de Rikers Island gevangenis in New York.

De toen 33-jarige gaf toe de vrouwelijke gevangene bij de nek te hebben gegrepen en haar tegen haar wil vast te houden terwijl hij haar verkrachtte, volgens verklaringen van het Openbaar Ministerie van de Bronx County.

Gepubliceerd door The Epoch Times (30 april 2023): Kansas Becomes 1st State to Pass Law Defining Gender as a Person’s Sex at Birth

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.