Wednesday, 17 Jul 2024
Kasteel Kronborg domineert de ingang van de Oresund, de zeestraat tussen Zweden en Denemarken in het noordoosten van Denemarken, en is een meesterwerk van Nederlandse renaissancearchitectuur. Het kasteel heeft vier vleugels en wordt bekroond door torens en torenspitsen. (anderm/Shutterstock)

Kasteel Kronborg: De Deense citadel van Hamlet

In deze aflevering van 'Groter dan het leven: Architectuur door de eeuwen heen' ontmoeten we een kasteel dat Shakespeares goedkeuring wegdraagt.

Kasteel Kronborg, strategisch gelegen aan de Oresund, de zeestraat die Zweden en Denemarken scheidt, is ook het decor van grote literatuur. Ooit een middeleeuws fort dat de toegang tot de Oostzee controleerde en de voormalige residentie van het Deense koningshuis, werd Kasteel Kronborg vereeuwigd door Shakespeare’s “Hamlet” als Elsinore. Maar hoe is dit zo gekomen?

In 1420 bouwde koning Eric van Pommeren Krogen, een ondoordringbaar middeleeuws fort in de kuststad Helsingor, om de Deense wateren te bewaken en zijn nieuwe belasting, de Sound Dues, af te dwingen. Meer dan 400 jaar lang moesten alle koopvaardijschepen die door de zeestraat voeren deze tol betalen of zich onderwerpen aan de bastions en kanonbatterijen van het kasteel.

Later, tussen 1574 en 1585, liet koning Frederik II van Denemarken een renaissancekasteel bouwen, Kronborg, om de middeleeuwse vesting te vervangen met geld van de Sound Dues. Het bouwwerk had een gevel versierd met zandstenen ornamenten, hoge torens, torenspitsen en gouden torens.

Het hofleven was ook gedenkwaardig, met zijn extravagante feesten, weelderige diners en theatervoorstellingen. Verhalen over het prachtige kasteel en het hof van Frederik II bereikten uiteindelijk William Shakespeare, die, hierdoor geïnspireerd, Kasteel Kronborg koos als decor voor zijn toneelstuk “Hamlet”.

In 1629 verwoestte een brand het kasteel en liet alleen de kapel intact. Koning Christian IV herbouwde het kasteel en voegde barokke accenten toe. Na 1690 was het echter niet langer een koninklijke residentie, maar werd het gebruikt voor militaire doeleinden. Kasteel Kronborg is sindsdien gerestaureerd en blijft een belangrijk symbool van de Deense geschiedenis en de Engelse literatuur.

Kasteel Kronborg, bekend als het kasteel van Elsinore uit Shakespeares “Hamlet”, heeft sporen van de oorspronkelijke architectuur binnen de immense vestingwerken van het kasteel. Bakstenen muren en een gracht omringen de witte zandstenen structuur met onregelmatige vensterassen en met barokke groen-koperen torenspitsen als bekroning. (Andrey Shcherbukhin/Shutterstock)
De binnenplaats van het kasteel is representatief voor de Nederlandse Renaissance architectuur, een uitgebreidere en gedetailleerdere stijl dan de Italiaanse Renaissance. Met zijn hoge muren, pleisterversieringen, symmetrische ramen en koperen dak lijkt de binnenplaats in de verste verte niet op het oorspronkelijke bouwwerk. Oorspronkelijk bestond de gevel uit rode bakstenen, die tijdens het bewind van Frederik II werden vervangen door kalksteen, omdat kalksteen in die tijd als het beste architectonische materiaal werd beschouwd. Er werden meer renaissancedetails toegevoegd, zoals de hoektoren en de gevel met klassieke beelden om de heerschappij van Frederik te vieren. (trabantos/Shutterstock)
De paleiskapel is de enige grote ruimte die de brand van 1629 heeft overleefd. De kapel bevindt zich op de begane grond van de zuidvleugel en heeft een verguld houten altaar en houtsnijwerk en beschilderde wandpanelen, evenals zijbeuken en elegante Toscaanse zuilen die het hoofdgewelf ondersteunen. De kapel werd in 1582 ingewijd en is vandaag de dag nog steeds in gebruik. (Diego Grandi/Shutterstock)
De balzaal, een van de hoogtepunten van het interieur van het kasteel, was de eerste in zijn soort en werd in de jaren 1500 beschouwd als de grootste zaal in Noord-Europa. Oorspronkelijk hing deze zaal vol met meer dan 40 wandtapijten met afbeeldingen van meer dan 100 Deense koningen en was het een beroemde locatie voor de feesten van Frederik II. Shakespeare beschreef deze balzaal en de extravagante festiviteiten uitgebreid in “Hamlet”, dat elke zomer precies in deze zaal wordt opgevoerd. Hoewel de kamer zijn originele wandtapijten en andere kenmerken verloor in de brand van 1629, werd hij door Christian IV gereconstrueerd met zijn imposante afmetingen. De huidige vloer, het houten plafond en de muurschilderingen dateren uit de renovaties van het kasteel in de 20e eeuw. (Diego Grandi/Shutterstock)
De Koningskamer, gelegen in de koninklijke appartementen, bevindt zich op de eerste verdieping van Kasteel Kronborg. Oorspronkelijk ingericht door Frederik II rond 1576, werden de appartementen opnieuw ingericht na de brand van 1629. Deze kamer heeft houten vloerplanken, wandtapijten en Nederlandse meubels uit de 17e eeuw. (Diego Grandi/Shutterstock)
De Tapijtkamer heeft een geruite vloer, Nederlandse meubels en geweven wandtapijten met afbeeldingen van Deense koningen en de geschiedenis van Denemarken. Slechts 15 van de wandtapijten overleefden de kasteelbrand, waarvan er zeven in deze kamer worden tentoongesteld. Tijdens festiviteiten aan het hof konden gasten en acteurs deze wandtapijten bewonderen en de verhalen van mythische Deense koningen navertellen aan hun vrienden thuis. Een van deze verhalen ging over prins Amleth, die de basis legde voor het personage van prins Hamlet, de held van het gelijknamige toneelstuk van Shakespeare. (Diego Grandi/Shutterstock)

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 januari 2023): Kronborg Castle: Hamlet’s Danish Citadel

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.