Wednesday, 12 Jun 2024
Oprichter en uitvoerend voorzitter Klaus Schwab van het World Economic Forum gebaart tijdens een sessie van het World Economic Forum, in Davos, Zwitserland, op 19 januari 2017. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Klaus Schwab, voorzitter van het World Economic Forum, prijst China als “rolmodel” voor veel landen

Klaus Schwab, oprichter van het World Economic Forum (WEF), heeft in een interview met Chinese staatsmedia verklaard dat de Chinese Communistische Partij (CCP) een “rolmodel” is voor andere landen.

Schwab maakte de opmerkingen in een interview met het Chinese staatstelevisienetwerk CGTN in de marge van de APEC CEO-top in Bangkok, Thailand, op 19 november.

“Ik respecteer de enorme prestaties van China in de afgelopen 40 jaar sinds het openings- en hervormingsbeleid in werking is getreden. Ik denk dat het een rolmodel is voor veel landen”, aldus Schwab, die eraan toevoegde dat hij vindt dat landen moeten kunnen kiezen onder welk systeem zij willen leven, maar dat het “Chinese model zeker een zeer aantrekkelijk model is voor een behoorlijk aantal landen”.

“Ik kijk er erg naar uit om een sterke Chinese stem te hebben in Davos [in Zwitserland, waar het WEF wordt gehouden] om de wereld nog beter uit te leggen wat het betekent dat het partijcongres de beginselen van het beleid heeft vastgelegd [en] wat het werkelijk betekent voor wereldwijde samenwerking en voor wereldwijde ontwikkeling,” voegde Schwab eraan toe.

De opmerkingen van Schwab komen kort nadat de Chinese leider Xi Jinping een derde termijn heeft gekregen als hoofd van de regerende Communistische Partij en te midden van de steeds meer gespannen betrekkingen tussen Peking en Washington.

China heeft sinds het begin van de uitbraak strenge maatregelen genomen om de COVID-19-pandemie in te dammen, door vaccinpaspoorten af te geven, massale tests uit te voeren en grote delen van het land af te sluiten. Veel deskundigen hebben de maatregelen “draconisch” genoemd omdat zij ertoe hebben geleid dat de inwoners niet kunnen werken en in sommige gevallen geen toegang hebben tot basisvoedsel en medische voorzieningen.

De afgelopen dagen zijn protesten uitgebroken na de dood van ten minste 10 mensen in de hoofdstad van Xinjiang, Urumqi, in het noordwesten van China, nadat medische hulpverleners geen toegang hadden gekregen tot een appartement dat in brand stond.

Fauci zegt dat China niet meewerkt

De nationale veiligheidswet van Peking, die in 2020 werd aangenomen, heeft geleid tot onderdrukking van demonstranten.

De vervolging van de Oeigoeren door het Chinese regime, waaronder politieke heropvoeding, dwangarbeid, marteling en gedwongen sterilisatie op grond van hun religie en etniciteit, is ook door wereldleiders veroordeeld.

Op zondag zei de aftredende directeur van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), Dr. Anthony Fauci, dat het Chinese regime niet had meegewerkt aan een onderzoek naar de oorsprong van COVID-19 en beschuldigde hij de CCP ervan de verdenking te hebben gewekt dat zij de oorsprong van de pandemie in de doofpot heeft gestopt door geheimzinnig te werk te gaan.

Elders in zijn interview met CGTN toonde Schwab zich “zeer tevreden” over het toegenomen potentieel voor betere betrekkingen tussen China en de Europese Unie.

Tijdens de G20 bijeenkomst in Indonesië eerder in november ontmoette Xi Jinping westerse leiders en kwamen ze overeen een wereldwijd bewijs van vaccinatiemethode te bevorderen om “naadloos internationaal reizen te vergemakkelijken” en een “vertrouwd wereldwijd digitaal gezondheidsnetwerk” dat voortbouwt op bestaande digitale COVID-19 vaccinpaspoortregelingen.

“Ik ben erg blij dat we niet alleen over de Chinees-Amerikaanse betrekkingen spreken, maar ook opnieuw over de Europees-Chinese betrekkingen, en ik denk dat ondanks alle vraagtekens en de tot op zekere hoogte voorzichtige benadering die we in Europa zien, er opnieuw zeer nauwe banden tussen China en Europa kunnen worden aangeknoopt, omdat er zo’n verweven economie is,” aldus Schwab.

Gepubliceerd door The Epoch Times (28 november 2022): World Economic Forum Chair Klaus Schwab Praises China as Being a ‘Role Model’ for Many Nations

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.