Wednesday, 12 Jun 2024
Linda Campbell in haar achtertuin in Sonoma County, Californië, op 12 mei 2023. (Met dank aan Linda Campbell)

Kracht van Geloof: Genezing door Waarachtigheid, Mededogen en Verdraagzaamheid

Gedurende ongeveer vier decennia van haar leven had Jami Smith moeite zich een moment te herinneren waarop ze zich echt gelukkig voelde.

Ze had een moeilijke jeugd vol misbruik en pesterijen van mensen die haar dierbaar waren. Sinds haar negende begon ze chronische menstruatiepijnen te krijgen. De problemen bleven zich opstapelen naarmate ze ouder werd. Toen ze 40 was, werd haar lijst met gezondheidsproblemen zo lang dat ze zegt dat artsen zich vergaapten toen ze haar medisch dossier bekeken.

Ze is moeder van zes kinderen, maar had nauwelijks genoeg energie om voor hen te zorgen. Wekenlang werd ze geplaagd door migraine, soms zo hevig dat ze moest overgeven zodra ze opstond. Haar lichaam kreeg gemakkelijk blauwe plekken, zelfs door simpele dingen als het optillen van een pot of het kruisen van haar benen. Supplementen maakten haar ziek. Als ze ‘s nachts op haar linkerzij lag, luisterde ze naar haar hartslag. Die was zo zwak dat ze zich meer dan eens afvroeg of hij in haar slaap zou stoppen.

Dag na dag sleepte Smith zich voort. Ze stond vroeg op om ontbijt te maken voor de drie jongste kinderen die ze thuisonderwijs gaf en ze gaf hen papierwerk. Daarna ging ze terug naar bed, met pijn in haar rug.

Het zat Smith dwars dat ze niet kon opstaan om voor haar geliefden te zorgen en “er voor hen te zijn”. Ze vroeg zich af of ze nog iets had dat het waard was om voor te leven.

“Soms had ik zoveel pijn dat ik bijna wilde sterven. Het was zo ellendig,” vertelde ze aan The Epoch Times. “Ik begreep niet wat het doel was. Ik kon niet voor mijn gezin zorgen, dus waarom zou ik doorgaan?”

Toen ze op een dag op de vloer van haar slaapkamer zat, riep ze het universum om hulp, om een betere moeder te worden, een gezond en gelukkiger mens, en om het lijden in het leven te begrijpen.

“Waarom blijf ik zo lijden? Waarom is het leven zo zwaar voor mij? Waarom is mijn levenskwaliteit zo miserabel? Ik probeer een goed mens te zijn, ik heb die wens om dat te doen, maar ik begreep niet helemaal hoe ik dat moest doen,” zei ze.

Het antwoord kwam, hoewel Smith het niet meteen wist.

Ongeveer twee weken nadat ze haar pleidooi had gehouden, ging Smith langs bij een cultureel evenement buiten de stad, waar haar gezin enkele lotusbloemen en een flyer kreeg overhandigd over Falun Gong, een spirituele praktijk met een reeks meditatieve oefeningen en leringen gebaseerd op de waarden waarachtigheid, mededogen en tolerantie.

Falun Gong werd voor het eerst openbaar gemaakt in 1992 door de heer Li Hongzhi in zijn woonplaats Changchun, een stad in het noordoosten van China.

De flyer lag maandenlang in de keuken van Smith terwijl ze verschillende geneeswijzen bleef proberen, zoals tai chi, maar geen enkele had een blijvend effect op haar. In haar voortdurende zoektocht naar een geneeswijze stuitte ze op een video over het feit dat Falun Gong, dat in China door naar schatting 70 tot 100 miljoen mensen wordt beoefend, door de Chinese Communistische Partij wordt vervolgd.

Jami Smith mediteert met haar kinderen in de voortuin van hun huis in Springville, Utah, in mei 2020. (Met dank aan Jami Smith)

Smith vond de flyer die daar had gelegen en herkende de naam. Voor ze het wist las ze een boek waarin de principes van Falun Gong werden uitgelegd en probeerde ze de oefeningen uit. In beide gevallen, zegt ze, voelde ze elektriciteit door haar handen en armen gaan.

“Voor mij was dat iets enorms – een grote erkenning dat dit iets echts is,” zei ze. En al die keren “bleef ik zoeken zonder me te realiseren dat wat ik zocht in mijn keuken hing.”

‘Er is een antwoord op alles’

Als het levensverhaal van Smith, die nu in de klantenservice werkt vanuit haar huis in Springville, Utah, aan de meer intense kant is van wat de meeste Amerikanen hebben meegemaakt, dan is haar zoektocht naar de zin van het leven dat niet.

Een decennium voor Smith, in Sonoma County, San Francisco, hoorde Linda Campbell, een acupressuurtherapeute, voor het eerst over Falun Gong en de vervolging via een cliënt. Toen ze drie jaar later in haar maandelijkse catalogus een Falun Gong meditatieles zag staan, besloot Campbell die te gaan volgen.

Campbell herinnert zich nog steeds het klaslokaal van dat buurthuis vlakbij haar huis dat uitkeek op een oosters aandoende tuin, groen met stenen. Nadat ze de oefeningen had geleerd, overhandigde de assistent haar Falun Gong, een inleidend boek dat ze binnen drie dagen uit had. Daarna las ze het belangrijkste boek van de beoefening, Zhuan Falun.

Het doorlezen van die tekst duurde veel langer, maar toen ze dat eenmaal gedaan had, was ze “gewoon vol ontzag”.

“Het boek omvatte zoveel,” vertelde ze aan The Epoch Times. “Mijn hele leven had ik verschillende soorten metafysische dingen bestudeerd en onderzocht” op zoek naar antwoorden over het leven en het universum, “en het stond allemaal in Zhuan Falun.”

Het gaf haar een meer solide en comfortabel gevoel in het leven – alsof ze “ergens thuis was gekomen”.

“Als er iets gebeurt, weet ik gewoon dat er overal een antwoord op is en dat er een oplossing voor is,” zei ze.

Linda Campbell in haar tuin in Sonoma County, Californië, op 12 mei 2023. (Met dank aan Linda Campbell)

Dat is nu gemakkelijker om te zeggen voor Campbell dan acht jaar geleden, toen een beproeving haar maandenlang op de proef stelde.

Het begon met haar buurman die vroeg om een gedeelde, gehavende houten schutting te herbouwen. Campbell stemde in met het plan en met het delen van de kosten, maar het voltooide project ergerde haar: in plaats van de eens zo rechte lijn verscheen een kromme, naar beneden hellende schutting, die er vanuit haar keukenraam onbeholpen uitzag.

Voor Campbell, die het grootste deel van haar leven thuis had gewerkt en hield van visuele harmonie en evenwicht, was de schutting een voortdurende bron van ergernis. Ze voelde zich benadeeld en wanhopig, en geloofde dat de bouwer en de buurman hadden samengewerkt om haar het leven zuur te maken.

Het kostte haar ongeveer acht maanden om haar denken te veranderen.

Ze slaagde er aanvankelijk niet in haar buurman te overhalen de schutting te vervangen; daarom bedacht ze manieren om het van haar kant te ontwijken: het installeren van een op maat gemaakte raambekleding die in het midden kan worden gesloten om het zicht op de schutting te blokkeren, en het planten van struiken rond de schutting om deze te verbergen.

Het keukenraam met uitzicht op de omheining bij Linda Campbell thuis in Sonoma County, Californië, op 12 mei 2023. (Met dank aan Linda Campbell)

Toen ze zich niet meer op haar eigen gevoelens concentreerde, was de schutting geen probleem meer. Uiteindelijk weigerde haar buurman haar te laten betalen en dekte de volledige kosten – die ongeveer neerkwamen op wat ze betaalde voor de raambekleding.

“Alles leek uiteindelijk zo’n klein probleem, er waren oplossingen voor alle aspecten,” zei ze. “Het was geen groot ding, en ik had er een enorm groot probleem van gemaakt.”

Als zich vandaag een soortgelijke uitdaging voordoet, heeft Campbell een andere manier om ermee om te gaan.

“Het zou me kunnen storen, maar ik zou het uitvogelen,” zei ze. “Ik zou kijken of ik mezelf op de eerste plaats zette of dat ik aan anderen dacht, en of ik gewoon egoïstisch was of gehecht aan het krijgen van mijn zin.”

Genezing

Een maand voordat de pandemie toesloeg, overwoog Nick Haley, een student biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Cincinnati in Ohio, te stoppen met school.

Nick Haley in Rocky Mountain National Park, Colo, in mei 2019. (Met dank aan Nick Haley)

Haley had de zomer voordien een reis gemaakt van Ohio naar Californië, door besneeuwde bergen en woestijnen om aan de wereld te ontsnappen, in de hoop uit te vinden wat hij met zijn leven wilde.

Ondanks alle bezienswaardigheden die hij van zijn lijstje had afgevinkt, vond Haley dat de reis niet voldeed aan zijn verwachtingen.

“Ik dacht: als ik deze ervaring heb, zal ik me voldaan voelen, maar het was nooit zo bevredigend als ik had gehoopt,” vertelde hij aan The Epoch Times.

Haley bleef zoeken, maar wist niet precies wat hij zocht. Hij verdiepte zich in yoga, volgde een cursus boeddhisme en las over stoïcisme en de Chinese klassieke tekst Tao Te Ching.

Toen, tijdens dat voorjaarssemester van 2020, in dezelfde week nadat hij van school was gegaan, stelde een collega Falun Gong aan hem voor.

“Het was bijna alsof hij werd ingeplugd,” zei hij, terwijl hij zich herinnerde hoe hij voor het eerst een Falun Gong-lering op zijn telefoon las. “Het was echt een opluchting en ik voelde me alsof ik weer boven water kwam na een lange tijd onder water te zijn geweest.”

Nick Haley mediteert in een park in New York, op 13 mei 2023. (Met dank aan Nick Haley)

Meteen vanaf de tweede alinea vond hij een antwoord op zijn zoektocht.

“Het gaat om het werken aan je karakter,” zei hij. “Het was gewoon heel duidelijk dat het daarom ging. Het ging over werken aan jezelf. En dat was het doel.”

Op de middelbare school was Haley teleurgesteld toen zijn godsdienstleraar niet kon uitleggen waarom mensen zo lijden als goden voor hen zorgen. Toen hij nog op de lagere school zat, begonnen Haley’s ouders een jarenlange vechtscheiding waardoor de twee jarenlang niet bij dezelfde gebeurtenissen aanwezig konden zijn.

Haley had moeite om zijn beide ouders te vergeven toen hij opgroeide. Maar sinds hij Falun Gong beoefent, zegt hij, is zijn denken omgeslagen.

“Ik realiseerde me hoe moeilijk het was om mijn eigen denkbeelden over dingen en mijn eigen onvolkomenheden te veranderen en dat hielp me om veel van de wrok die ik koesterde over de onvolkomenheden van mijn ouders en over de fouten die ze maakten los te laten,” zei hij, eraan toevoegend dat pijnen als deze hem hadden geholpen om empathischer te worden naar anderen toe.

“Het was bijna alsof ik moest begrijpen wat lijden was om andere mensen te willen helpen,” zei hij.

‘This Is New’

Terwijl ze zes maanden zwanger was in 1997, werd Smith aangereden door een auto toen ze de weg overstak. De auto raakte haar zo hard in de rug dat hij haar in de lucht wierp. Ze kwam terecht op haar stuitje.

Smiths baby – een jongen – bewoog daarna enkele uren niet, hoewel hij er uiteindelijk ongedeerd uitkwam. Smith liep echter ernstige verwondingen op aan haar onderrug die haar wekenlang in bed hielden en haar blijvende rugklachten bezorgden. Haar rug deed zoveel pijn dat ze op een gegeven moment in haar keuken op de grond viel en haar benen niet meer kon bewegen.

Dat, bovenop haar andere gezondheidsproblemen, maakte het aanleren van oefeningen zelf geen sinecure.

In stappen van 10 tot 20 minuten deed Smith de Falun Gong-oefeningen en bouwde het op tot ze in staat was een heel uur te mediteren met haar benen gekruist in een dubbele lotushouding. Soms huilde ze omdat “het zo pijnlijk was”.

Jami Smith met haar kinderen in Moab, Utah, in september 2022. (Met dank aan Jami Smith)

Hoewel ze altijd probeerde de pijn uit haar hoofd te bannen, duurde het ongeveer een jaar voordat Smith in staat was de meditatie van een uur te doen. Ondertussen merkte ze dat ze geen last meer had van de slopende rugpijn en dat ze nu vaak gemakkelijk bij haar kinderen kon zitten.

“Het drong gewoon tot me door: ‘Hé, ik voel me best goed. Dit is nieuw. Dit werkt,” zei ze.

Ook andere gezondheidsproblemen verdwenen geleidelijk en Smith was eindelijk in staat “deel uit te maken van mijn gezin”: ze kookte maaltijden voor hen, lachte samen, speelde spelletjes en deed boodschappen, iets wat haar vroeger angstig maakte.

Jami Smith met haar kinderen tijdens een evenement ter viering van de Wereld Falun Dafa Dag voor het Utah State Capitol gebouw, in Salt Lake City, Utah, op 6 mei 2023. (Xiao Yuqing/The Epoch Times)

Een gevolg van het auto-ongeluk in 1997 was haar rijangst. Als iemand haar afsneed op de weg, hield ze zich in paniek vast aan het stuur. Ook die angst verdween uiteindelijk.

Tijdens een anderhalf uur durende rit naar Salt Lake City afgelopen winter met vier van haar kinderen, kwam Smith in een zware sneeuwstorm terecht. Het waaide hard, het zicht was slecht en de kinderen maakten luidkeels ruzie met elkaar. In plaats van in paniek te raken, stelde Smith voor dat de kinderen zouden nadenken over iets aardigs dat ze voor elkaar hadden gedaan.

“Dat veranderde de hele rit,” zei ze. “Iedereen was de rest van de weg blij.”

Smith heeft zichzelf in dat soort situaties verbaasd door de mentaliteit toe te passen van “met meer mededogen naar elkaar te kijken en elkaar daaraan te herinneren”.

“Het is een van die aha! momenten waarop ik gewoon denk: ‘Wow, weet je, dat heb ik gedaan,'” zei ze. “Ik toonde meer medeleven en ik ontplofte niet, en het escaleerde niet in iets zoals het vroeger zou hebben gedaan. Dat gebeurt de hele tijd.”

Rep. Burgess Owens (R-Utah) poseert met Jami Smith en haar kinderen tijdens een evenement in Herriman, Utah, in juni 2022. (Met dank aan Jami Smith)

Een gevoel van bestemming

Halverwege de zomer van 2020 besloot Haley weer naar school te gaan.

“Ik wilde afmaken wat ik was begonnen,” zei hij. “Ik vond dat ik me daarop moest richten in plaats van mijn hele leven te plannen.”

Slechts enkele weken na zijn afstuderen nam Haley een baan aan als onderzoeks- en communicatiemedewerker voor het Falun Dafa Informatiecentrum in New York. Hij prijst zijn diploma omdat het hem de essentiële vaardigheden heeft bijgebracht om te doen wat hij nodig heeft: in onbekende onderwerpen duiken zonder zich ontmoedigd te voelen, en weten dat hij onderweg kan leren wat hij moet weten.

Hij geniet nog steeds van nieuwe ervaringen, maar het gaat niet meer om de ervaring zelf.

“Het is niet meer zo dat mijn geluk ervan afhangt,” zei hij. “Het is gewoon een extra levenservaring, als een bonus, in plaats van wat mijn leven zin geeft.

Gepubliceerd door The Epoch Times (14 mei 2023): Power of Faith: Healing Through Truthfulness, Compassion, and Tolerance

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.