Sunday, 16 Jun 2024
(Met dank aan Paul Ward Photography via Willard Wigan)

Kunstenaar met autisme creëert microscopische ‘Drie Kleine Koningen’ in het oog van een naald om het verhaal van Kerstmis te vieren

Een Britse kunstenaar met autisme heeft een microscopische weergave van de Drie Koningen in het oog van een naald gebeeldhouwd om met de feestdagen hoop, licht en liefde te vieren.

Willard Wigan MBE, een kunstenaar uit West Midlands in Engeland, worstelde zich door school heen maar wist nooit dat hij autisme had totdat hij op 50-jarige leeftijd de diagnose kreeg. Als kind zette hij zijn frustratie met het schoolsysteem en zijn fascinatie voor patronen in de natuur om in een passie voor kunst; als volwassene is hij een wereldberoemde kunstenaar van microscopische sculpturen die miljoenen inspireert met zijn nauwgezette handwerk.

Zijn laatste beeldhouwwerk, “De Drie Kleine Koningen”, kostte dhr. Wigan vier en een halve week om te voltooien, waarbij hij 16 uur per dag werkte. De koningen en hun kamelen zijn gemaakt van microfragmenten nylon, de ster is gemaakt van microfragmenten glitter en de kronen zijn weergegeven in 24-karaats goud. Wigan gebruikte een van zijn eigen wimpers als verfkwast.

Dhr. Wigan werkte ongeveer 16 uur per dag gedurende vier weken om “De Drie Kleine Koningen” in het oog van een naald te boetseren. (Met dank aan Paul Ward Photography via Willard Wigan)
De Drie Kleine Koningen. (Met dank aan Paul Ward Photography via Willard Wigan)
De naald met het microscopische kunstwerk The Three Little Kings. (Met dank aan Paul Ward Photography via Willard Wigan)

“Ik geloof in God,” vertelde dhr. Wigan aan The Epoch Times. “Het gaat over Gods zegen. Het gaat over hoop. Het gaat over licht. Het gaat over liefde. Dus ik dacht: ‘Ik ga een klein eerbetoon doen.’ Daarom wilde ik het in die naald zetten, gewoon om de hele geboorte van Christus uit te leggen en dan de reis naar het zien van Christus.

“Het is heel moeilijk om dit werk te doen, omdat je er geen plezier aan beleeft. Het is alleen leuk als je het af hebt en leuk als andere mensen het zien. … het heeft een dynamisch effect op mensen omdat ze niet kunnen geloven dat ze zo klein zijn.”

Het laatste avondmaal. (Met dank aan Paul Ward Photography via Willard Wigan)
Mozes in het oog van een naald. (Met dank aan Paul Ward Photography via Willard Wigan)
De Kerstman in het oog van een naald. (Met dank aan Paul Ward Photography via Willard Wigan)

Zodra de kamelen van de Drie Koningen gesneden waren, bevestigde Wigan ze aan de naald door microscopische stukjes magneet onder hun voeten te plaatsen en er daarna overheen te schilderen, waarbij de verf als een kleefmiddel fungeert. Hij schildert alle sculpturen met een van zijn eigen wimpers vastgelijmd aan het uiteinde van een acupunctuurnaald.

“Soms word je moe en voel je jezelf in slaap vallen,” zei Wigan. “Op een keer viel ik in slaap met mijn ogen tegen de microscoop gedrukt. … De kronen op hun hoofd waren het moeilijkst.”

De gereedschappen van de heer Wigan zijn uniek op maat gemaakt. Hij gebruikte een Dremel-gereedschap met een fijne diamantschijf om de boren van zijn parelboor, die hij bij de plaatselijke juwelier had gekocht, te polijsten tot microscopisch kleine mesjes. Vervolgens heeft hij een acupunctuurnaald geslepen en platgedrukt alvorens deze te buigen tot een “klauw” om het nylon vast te houden terwijl hij werkt. Hij beeldhouwt tussen elke ademhaling door.

Dhr. Wigan is een Guinness World Record-houder en werd in 2007 geëerd door koning Karel van Engeland voor zijn diensten in de kunst. (Met dank aan Paul Ward Photography via Willard Wigan)

“Je moet je ademhaling vertragen,” zei hij. “Je moet werken tussen het middelpunt van de hartslag … het is alsof je een speld in een zeepbel probeert te steken zonder de zeepbel te laten barsten.”

Hoewel het werk van de heer Wigan krachtige reacties oproept bij het publiek—hij werd zelfs uitgenodigd om de koningin van Engeland te ontmoeten in Buckingham Palace nadat hij de koninklijke kroon had geboetseerd—is de kunstenaar niet graag tevreden met zijn sculpturen, redenerend: “Ik maak steeds vooruitgang en zeg altijd tegen mezelf dat ik alleen maar beter kan worden.”

Een levensles die de heer Wigan zich eigen heeft gemaakt sinds hij zijn carrière als kunstenaar is begonnen, is dat hij niet zou zijn wie hij nu is zonder zijn autisme en hij wil dat anderen zich net zo gesterkt voelen.

14 kamelen in het oog van een naald. (Met dank aan Paul Ward Photography via Willard Wigan)
Feeënpaddenstoel (Met dank aan Paul Ward Photography via Willard Wigan)

Zijn boodschap aan iedereen met een leerprobleem is om inspiratie te halen uit zijn prestaties en te weten dat zij het in zich hebben om hetzelfde te doen. Aan ouders adviseert hij: “Als je kinderen met autisme hebt, moedig ze dan aan, want als je iemand vertelt dat ze goed zijn in wat ze doen, inspireert dat hen.”

De huidige tentoonstelling van de heer Wigan is “Disappearing World”, een verzameling microscopische sculpturen van bedreigde diersoorten, die te zien zijn op verschillende locaties in Engeland. Dhr. Wigan deelt zijn werk ook op Instagram.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 december 2023): Artist With Autism Creates Microscopic ‘Three Little Kings’ Inside the Eye of a Needle to Celebrate the Spirit of Christmas

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.