Thursday, 18 Jul 2024
Brokstukken van de Titan-onderzeeër, geborgen op de oceaanbodem in de buurt van het wrak van de Titanic, worden gelost van het schip Horizon Arctic bij de pier van de Canadese kustwacht in St. John's, Newfoundland, op 28 juni 2023. (Paul Daly/De Canadese Pers via AP)

Kustwacht bergt ‘vermoedelijke menselijke resten’ uit geïmplodeerde Titanic-onderzeeër

De Amerikaanse kustwacht (USCG) kondigde woensdag aan dat brokstukken en “vermoedelijke menselijke resten” met succes zijn bovengehaald van de zeebodem op de plek waar de OceanGate onderzeeër vorige week implodeerde op weg naar het wrak van de Titanic.

In een woensdag vrijgegeven verklaring bevestigde de USCG: “Amerikaanse medische professionals zullen een formele analyse uitvoeren van de vermoedelijke menselijke resten die zorgvuldig zijn geborgen in het wrak op de plaats van het incident”.

Het toeristische onderwatervaartuig implodeerde op ongeveer 4 km diepte in de buurt van het wrak van de Titanic, zeiden USGC-functionarissen vorige week. Alle vijf mannen aan boord van de OceanGate Titan onderzeeër kwamen om.

Een schip van de Amerikaanse kustwacht komt aan in de haven van St. John’s, Newfoundland, op 28 juni 2023. (Paul Daly/De Canadese Pers via AP)

De aankomst van de Horizon Arctic, een Canadees schip, speelde een cruciale rol bij de bergingsoperatie. De Horizon Arctic zette een op afstand bedienbaar voertuig (ROV) van Pelagic Research Services in om de oceaanbodem in de buurt van het wrak van de Titanic uit te kammen, op zoek naar restanten van de onderzeeër.

De voorzitter van de Marine Board of Investigation (MBI), kapitein Jason Neubauer, de hoofdonderzoeker van de kustwacht, drukte zijn dank uit voor de uitgebreide steun tijdens deze operatie “om dit vitale bewijsmateriaal op extreme offshore afstanden en diepten te bergen en te vrijwaren”.

Puin van de Titan-onderzeeër, geborgen op de oceaanbodem bij het wrak van de Titanic, wordt uitgeladen van het schip Horizon Arctic bij de pier van de Canadese kustwacht in St. John’s, Newfoundland op woensdag 28 juni 2023. (Paul Daly/De Canadese Pers via AP)

De verwrongen brokstukken van het schip werden gefotografeerd terwijl ze werden uitgeladen op een Canadese pier nadat ze uit de Noord-Atlantische Oceaan waren opgehaald. Het zal aan boord van een USCG-kotter naar een Amerikaanse haven worden vervoerd. Het MBI zal toezien op de verdere analyse en het testen van de gevonden voorwerpen.

Neubauer zei dat het gevonden bewijsmateriaal belangrijke inzichten zal geven in de oorzaak van de tragedie voor onderzoekers van verschillende rechtsgebieden. Hij benadrukte de noodzaak om herhaling van soortgelijke incidenten te voorkomen door te zeggen: “Er is nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid werk te doen om de factoren te begrijpen die hebben geleid tot het catastrofale verlies van de Titan en om ervoor te zorgen dat een soortgelijke tragedie zich niet nog een keer voordoet.”

Volgens Carl Hartsfield van het Woods Hole Oceanographic Institution kan het analyseren van het fysieke materiaal van de geborgen brokstukken belangrijke aanwijzingen opleveren over het incident met de Titan-onderzeeër.

“Alle instrumenten op elk diepzeevoertuig registreren gegevens. Ze verzamelen gegevens. De vraag is dus of er gegevens beschikbaar zijn. En ik weet het antwoord op die vraag echt niet,” zei hij maandag.

Kapitein Jason Neubauer, hoofd onderzoek van de Amerikaanse kustwacht (rechts) spreekt met de media terwijl vice-admiraal John Mauger van de Amerikaanse kustwacht, commandant van het eerste kustwachtdistrict (midden), toekijkt tijdens een nieuwsconferentie op de kustwachtbasis Boston in Boston op 25 juni 2023. (Steven Senne/AP Foto)

Tijdens een persconferentie in Boston op woensdag zei Neubauer dat zijn belangrijkste doel is om een soortgelijke tragedie te voorkomen “door de nodige aanbevelingen te doen om de veiligheid van het maritieme domein wereldwijd te verbeteren”.

De USCG en de Canadese Transportation Safety Board onderzoeken de oorzaak van de implosie van de Titan onderzeeër. Het incident heeft bezorgdheid gewekt over de ongereguleerde aard van deze expedities. De vondst van bewijsmateriaal van de Titan is een belangrijke mijlpaal in het onderzoek naar de omstandigheden die tot de ondergang hebben geleid.

De USCG kondigde aan dat er een openbare hoorzitting zal worden gehouden om de tragedie grondig te onderzoeken. Ter voorbereiding op de hoorzitting zal het MBI doorgaan met het verzamelen van uitgebreid bewijsmateriaal en het afnemen van getuigenverhoren.

De Internationale Maritieme Organisatie (IMO), het maritieme agentschap van de VN, heeft momenteel vrijwillige veiligheidsrichtlijnen voor toeristische onderzeeërs. De IMO heeft verklaard dat de onderzoeksrapporten van het Titan-incident zullen worden bekeken en dat de lidstaten strengere regels kunnen voorstellen die tijdens de volgende vergadering van de Maritieme Veiligheidscommissie in mei 2024 zullen worden besproken.

OceanGate Expeditions, het bedrijf dat eigenaar was van de Titan, was gevestigd in de Verenigde Staten, terwijl de onderzeeër geregistreerd stond op de Bahamas. Het moederschip van de Titan, de Polar Prince, was afkomstig uit Canada.

De vijf omgekomen bemanningsleden werden geïdentificeerd als Stockton Rush (61), de CEO van OceanGate; Paul-Henri Nargeolet (77), een vooraanstaand Titanic-expert uit Frankrijk; Hamish Harding (58), een rijke Britse ondernemer; Shahzada Dawood (48), een prominente zakenman uit Pakistan en zijn 19-jarige zoon, Sulaiman Dawood.

Stockton, de piloot van de duikboot, wordt kritisch bekeken omdat hij de veiligheidsvoorschriften zou hebben genegeerd en rijke toeristen elk 250.000 dollar zou hebben gevraagd om het beroemde scheepswrak uit 1912 te verkennen.

Associated Press heeft bijgedragen aan dit artikel.

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 juni 2023): ‘Presumed Human Remains’ Recovered From Titanic Sub Implosion: Coast Guard

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.