Sunday, 19 May 2024
(Illustratie door The Epoch Times, Shutterstock, Publiek domein)

Kwaadaardige mug leert boze leeuw een goede les

“Ga weg, verachtelijk insect!” zei een Leeuw boos tegen een Mug die rond zijn hoofd zoemde. Maar de Mug was helemaal niet van streek.

“Denk je,” zei hij hatelijk tegen de leeuw, “dat ik bang voor je ben omdat ze je koning noemen?”

“De leeuw en de mug”, geïllustreerd door Milo Winter, uit “De Aesop voor kinderen”, 1919. (PD-US)

Het volgende moment vloog hij op de Leeuw af en stak hem flink in zijn neus. Uitzinnig van woede sloeg de Leeuw woest naar de Mug, maar slaagde er alleen maar in zichzelf te verwonden met zijn klauwen. Opnieuw en opnieuw stak de Mug de Leeuw, die nu vreselijk brulde. Uiteindelijk, uitgeput van woede en bedekt met wonden die zijn eigen tanden en klauwen hadden gemaakt, gaf de Leeuw het gevecht op.

De Mug zoemde weg om de hele wereld over zijn overwinning te vertellen, maar in plaats daarvan vloog hij recht in het web van een spin. En daar kwam hij, die de koning der dieren had verslagen, aan een ellendig einde, de prooi van een kleine spin.

Trots zijn op een succes mag ons niet afleiden.

Deze fabel is overgenomen uit het Project Gutenberg eBook van “The Aesop for Children” (1919).

Aesop (ca. 620-564 v. Chr.) was een Griekse verhalenverteller aan wie een aantal fabels wordt toegeschreven die nu gezamenlijk bekend staan als de “Fabels van Aesop”. Zijn verhalen met morele waarde hebben onze cultuur en beschaving lang beïnvloed. Ze hebben niet alleen bijgedragen aan de opvoeding en morele karaktervorming van kinderen, maar met hun universele aantrekkingskracht hebben ze ook bijgedragen aan de zelfreflectie van volwassenen die ervoor hebben gekozen om de deugden te omarmen of de waarschuwingen in zich op te nemen.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (26 april 2024): Spiteful Gnat Teaches Angry Lion a Good Lesson—See What Happens When It Flies Away in Pride

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.