Wednesday, 12 Jun 2024
Een luchtfoto van de Evergrande Changqing-gemeenschap in Wuhan, provincie Hubei, China, op 26 september 2021. (Getty Images)

Kyle Bass: Haal uw geld uit China

Iedereen die een belegging in China heeft, zou die moeten terugtrekken ofwel het risico lopen het geld helemaal te verliezen, waarschuwt hedgefondsmanager en belegger Kyle Bass.

Niet alleen bevindt de Chinese economie zich in een precaire positie, als de steeds agressievere houding tegenover Taiwan uitmondt in een militair conflict, kan het land snel van de in dollars uitgedrukte financiële markten worden losgemaakt en onmiddellijk alle buitenlandse investeringen verliezen, aldus Bass, de oprichter en hoofd-investeerder van Hayman Capital Management.

Implosie van de vastgoedmarkt

Het meest directe probleem is de dreigende implosie van China’s vastgoedmarkt, zei hij tijdens een recent interview met Wealthion.

Decennialang heeft het heersende communistische regime de bouw van onroerend goed gebruikt om de cijfers van het bruto binnenlands product (BBP) op te krikken door mensen aan te moedigen hun spaargeld in woningen te steken. Ondertussen deed de wijdverspreide speculatie op de markt de vastgoedprijzen snel stijgen.

Vorig jaar bereikte de markt blijkbaar een breekpunt met mediane huizenprijzen in grote steden die opliepen tot 36 keer het gemiddelde inkomen van het land, volgens Bass, die opmerkte dat vóór de huizencrash van 2007 de huizenprijzen in de VS slechts zes keer het gemiddelde inkomen bedroegen.

De betaalbaarheidscrisis heeft China’s demografische impasse verergerd. Nadat het brutale één-kind-beleid van het regime had geleid tot miljoenen gedwongen abortussen en sterilisaties, dwong de daaruit voortvloeiende afname van de bevolking in de werkende leeftijd het regime het beleid terug te draaien om een economische ramp te voorkomen.

Toen sloeg de betaalbaarheidscrisis toe.

“Wat er gebeurt is dat Chinese mannen afstuderen aan de universiteit en teruggaan naar de kelder van hun ouders en derhalve niet daten, niet trouwen en zich niet voortplanten,” zei Bass.

De oplossing die de Chinese leider Xi Jinping aandraagt, is dat de regering de huizenprijzen omlaag dwingt door speculatie met onroerend goed aan banden te leggen. Maar meer betaalbare woningen betekenen veel minder geld voor de ontwikkelaars die tegelijkertijd diep in de schulden zitten. Als de schuld verergert, zullen degenen die erin geïnvesteerd hebben hun geld verliezen, waarschuwde Bass.

“De negen of tien Chinese ontwikkelaars die vandaag in gebreke blijven, zullen later ook in gebreke blijven.”

“Je krijgt niets betaald en dat is wat je verdient als je als westerling in zo’n regime investeert.”

Het regime heeft geprobeerd de vraag te stimuleren door de rente te verlagen, maar met slecht resultaat.

“Ze hebben de tarieven verlaagd en er is geen reactie van de consument op gekomen en dat baart de centrale planners echt zorgen volgens mijn contacten daar,” zei Bass.

Dalende huizenprijzen zouden ook “de consumentenuitgaven verminderen”, omdat Chinese huishoudens zo’n groot deel van hun vermogen in onroerend goed aanhouden, merkte hij op.

De regering kan uiteindelijk de markt redden door meer yuan te drukken, maar dat werkt alleen in eigen land, omdat buitenlandse investeerders verwachten dat ze in dollars worden betaald. Hoewel China aanspraak maakt op zo’n 3 biljoen dollar aan buitenlandse valutareserves, betwijfelt Bas of het geld ook echt beschikbaar is.

‘Lopen over de rand van het scheermes’ inzake Taiwan

“De vraag is als hun interne markt het zo slecht doet, hoe ze dan naar buiten toe kunnen functioneren, en vooral met hun nieuwe militaire oorlogszucht ten opzichte van Taiwan lopen ze hier echt op het randje,” zei Bass.

“Als ze besluiten om verder te gaan met Taiwan zal hun economie, denk ik, direct in het toilet vallen.”

Het communistische regime heeft zich onlangs agressiever opgesteld tegenover Taiwan en raketten afgeschoten in de buurt van Taiwanese wateren. De directe aanleiding was het bezoek van Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis, aan Taiwan, hoewel het regime al jaren pleit voor een overname van Taiwan.

Bass schat dat er meer dan 50 procent kans is dat China Taiwan binnen 24 maanden zal aanvallen.

“Ik denk dat het onvermijdelijk is dat ze Taiwan aanvallen en dat verandert het hele spel voor mensen die geld hebben geïnvesteerd in Chinese bedrijven,” zei hij. “Ze moeten het er nu uithalen.”

Als China Taiwan binnenvalt, kunnen de Verenigde Staten China afsnijden van het SWIFT-banksysteem.

“We maken dat concept niet bekend, maar ik kan zeggen dat we er achter de schermen nu over praten,” zei Bass.

Een dergelijke stap zou de buitenlandse handel van China verlammen, aangezien ongeveer 85% van de internationale transacties in dollars plaatsvinden.

Buitenlandse investeringen in China in gevaar

Het regime heeft onlangs een wet uitgevaardigd dat activa in buitenlandse handen in beslag kunnen worden genomen in geval van oorlog. Dat is precies wat buitenlanders met investeringen in Rusland overkwam nadat het eerder dit jaar Oekraïne was binnengevallen.

“De dag dat Poetin Oekraïne binnenviel, verloor iedereen die investeringen had in Rusland alles,” zei Bass.

“Honderden miljoenen dollars werden die dag afgeschreven tot nul. Het verschil is dat het in China om tientallen miljarden dollars gaat. Ze konden de Russische verliezen onder het tapijt vegen [maar] de Chinese verliezen zul je niet onder het tapijt kunnen vegen.

“Investeren in een regime dat zo haaks staat op het waardesysteem waar we allemaal naar leven, zal beleggers uiteindelijk hard treffen.”

Het probleem voor de Verenigde Staten is dat zij hebben toegestaan dat zij op kritieke gebieden, zoals antibiotica en andere belangrijke geneesmiddelen, afhankelijk zijn geworden van de invoer uit China, aldus Bass.

“Wij hebben toegestaan dat het zover is gekomen en zij zullen dat tegen ons gebruiken. Terwijl wij de nucleaire knop op hun economie vasthouden, hebben zij ons in een aantal situaties behoorlijk te pakken.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (30 augustus 2022)https://www.theepochtimes.com/kyle-bass-pull-your-money-out-of-china_4699463.html

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.