Thursday, 20 Jun 2024
De algemene compositie van de hoofdgevel vertoont overeenkomsten met het Petit Trianon van Versailles met gecentreerde Korinthische zuilen, slank geproportioneerde lagere ramen, verfijnde sculpturale versieringen en een uitgesproken Franse balustrade op het dak. Het Nemours-ontwerp neemt vervolgens zijn eigen stijl aan door de afwerking in natuursteen en een grote rondboogvormige entree. (J.H.Smith/Cartiophotos)

Landgoed Nemours: geïnspireerd door het Franse koninkrijk

Gebouwd in 1909 aan het einde van Amerika’s Gilded Age, siert het landgoed Nemours het zuidelijke platteland van Delaware met zijn Franse neoklassieke architectuur en formele tuin. Dit 200 hectare grote landgoed werd aangelegd in opdracht van de Franse industrieel Alfred I. duPont door de architecten John Merven Carrère en Thomas Hastings, die beiden een opleiding in klassieke architectuur volgden aan een École des Beaux-Arts (school voor schone kunsten) in Parijs. Het herenhuis geeft een knipoog naar het zomerpaleis van Lodewijk XV, het Petit Trianon van Versailles.

Het herenhuis is gebouwd op een plateau met een prachtig uitzicht en is omgeven door vijvers en een tuin met parterres, grotendeels bestaande uit ordelijke buxushagen. De hoofdgevel is gericht op een centrale travee die zich bevindt achter zes Korinthische zuilen, en het overdekte voorportaal biedt een panoramisch uitzicht over de regio.

Het landgoed is symmetrisch opgezet op een hellende as met het herenhuis aan de top. Aan de voorkant leidt een terrasvormig gazon met sokkels met daarop met bloemen gevulde Franse urnen het oog naar een grote fontein waar de familie duPont destijds ging zwemmen en varen in roeibootjes. Achter de fontein omringt een doolhof de vergulde beeldentuin, die uitkijkt op het landhuis. Een zuilengalerij bakent de rand af van het bovenste deel van de tuin.

De zuilengalerij is ontworpen met een doorgang naar het lager gelegen deel van het landgoed. Daar kunnen bezoekers de verzonken tuin verkennen, een extra vlakte met grotten, fonteinen en een meer, voordat ze bij een tuinfollie komen die zorgt voor een schilderachtige toevoeging aan het landschap.

Aan het begin van de 20e eeuw was Nemours de grootste residentie in Delaware en beïnvloedde de architectuur in de regio. Doordat de architect op meesterlijke wijze gebruik maakte van de Franse klassieke stijl is het landgoed van Nemours een tijdloze bezienswaardigheid geworden.

Het landgoed is aangelegd op een centrale as die zich uitstrekt over ongeveer 500 meter. Op de voorgrond verschijnt de verzonken tuin, die leidt naar een grote fontein waar het vervolgens omhoog loopt naar de zuilengalerij en de siervijver, alvorens aan te komen bij het herenhuis. (Met dank aan J.H.Smith/Cartiophotos)
Carrère & Hastings was een van de eerste architectenbureaus uit die tijd die een gespecialiseerd interieurontwerpteam aanbood dat de Franse neoklassieke en renaissancestijlen beheerste. De hoofdingang, met zijn gewelfd plafond, vergulde sierlijsten en marmeren schoorsteenmantel rond de open haard, is te zien door de boogvormige deuropening. (Met dank aan J.H.Smith/Cartiophotos)
De salon biedt esthetische harmonie en verrukking. Zachte, crèmekleurige wanden zijn meesterlijk versierd met vergulde sierlijsten, marmeren schouwen en pastelkleurige gordijnen. Elegante rondingen sieren de hoeken van de muren, de kroonlijsten aan het plafond en de poten van het meubilair, waardoor een subtiel sculpturaal effect ontstaat. (Met dank aan J.H.Smith/Cartiophotos)
De wintertuin biedt zomerplezier tijdens de wintermaanden. Zonlicht vult de ruimte vol exotische planten, waar prachtige zingende vogels een hint geven naar het uitgestrekte en uitnodigende buitenleven. (Met dank aan J.H.Smith/Cartiophotos)
De centrale hoofdtrap vormt een overgang van privévertrekken naar familieactiviteiten. De verfijnde kristallen kroonluchter is omgeven door een elegante smeedijzeren balustrade en een groot wandtapijt. (Met dank aan J.H.Smith/Cartiophotos)
De centrale trap is versierd met een prachtige en indrukwekkende kroonluchter, omgeven door een elegante smeedijzeren balustrade en verlicht door het natuurlijke licht dat door het glas-in-loodraam naar binnen schijnt. (Met dank aan J.H.Smith/Cartiophotos)
Het herenhuis kijkt ook uit over een formele Franse parterre zijtuin (tuinbedden gerangschikt in een sierontwerp) met symmetrisch gerangschikte patronen gevormd door buxushagen omgeven door rode bloemen. Een wit stenen pad accentueert de patronen. (Met dank aan J.H.Smith/Cartiophotos)
Een lotus in de vijver als een feest voor het oog voor de bezoekers van de Engelse tuin vlakbij het landhuis. (Met dank aan Anton Khmelev)
Gezien vanaf de tweede verdieping van het landhuis, is de “Long Walk” een terrasvormig gazon omzoomd met sokkels dat leidt van fonteinen naar de siervijver en de zuilengalerij daarachter. Elke trede van het pad heeft met bloemen gevulde kruiken aan elk uiteinde. (Met dank aan J.H.Smith/Cartiophotos)
Rondom de siervijver staan beelden van de in Frankrijk geboren Amerikaanse kunstenaar Henri Crenier die de vier seizoenen voorstellen. De zomer wordt hier afgebeeld met fruit onder de arm, een eekhoorn in de buurt en een engeltje dat naar haar gebaart. (Met dank aan Grace Khmelev)
Een blik door de boog in de zuilengalerij over de schouder van een vergulde sculptuur van beeldhouwer Henri Crenier, die in de richting van het herenhuis kijkt. Aan weerszijden van het beeld staan Carrara marmeren fonteinbeelden van Triton, de god van de zee. Het beeld is omgeven door levensbomen en rode pygmeebes. (Met dank aan J.H.Smith/Cartiophotos)
Vanaf het einde van het landgoed kijkt de verzonken tuin aan de ene kant uit over een kunstmatige vijver. Aan de andere kant staat een grote fontein en een zuilengalerij ontworpen door Thomas Hastings. (Met dank aan J.H.Smith/Cartiophotos)
De grote fontein in de verzonken tuin staat bovenaan het bassin. Bronzen vissen animeren het fonteinbekken en engeltjes spelen vrolijk boven op de trapsgewijze fontein. (Met dank aan J.H.Smith/Cartiophotos)
De “Tempel der Liefde”, een tuinfolly (een pittoreske toevoeging aan een tuinlandschap) bevindt zich aan het einde van het landgoed. De tempel herbergt een standbeeld van Diana, de beschermvrouwe van het platteland, de jacht en de maan door de Franse beeldhouwer Jean-Antoine Houdon. (Met dank aan J.H.Smith/Cartiophotos)
Het standbeeld van Diana, de beschermvrouwe van het platteland, de jacht en de maan kijkt uit over de grote fontein, de zuilengalerij en het herenhuis daarachter. (Met dank aan J.H.Smith/Cartiophotos)

Gepubliceerd door The Epoch Times (1 oktober 2022): Nemours Estate: Of Royal French Inspiration

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.