Sunday, 23 Jun 2024
(Met dank aan Arkansas Family Council); inzet: (Met dank aan Kathy Whiteside-Sims)

Langst getrouwde koppel in Arkansas dankt God voor 84 gelukkige jaren samen

Een liefhebbend stel dat al 84 jaar getrouwd is, haalt de krantenkoppen in hun thuisstaat Arkansas en in het hele land vanwege hun gelukkige en liefdevolle relatie die de tand des tijds heeft doorstaan.

Arwilda Whiteside, 98 jaar, en haar man Cleovis, 102 jaar, zijn geboren in hetzelfde district in Arkansas en woonden een paar dorpen van elkaar vandaan. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens een toevallige ontmoeting op straat toen ze respectievelijk slechts 9 en 13 jaar oud waren.

Tegenwoordig woont het stel in Pine Bluff, Arkansas, en hebben ze net hun 84e huwelijksverjaardag gevierd. Ze danken God voor acht decennia samenzijn.

“Ons geheim is de Bijbel,” vertelde mevrouw Whiteside aan The Epoch Times. “Ik ga niet naar bed zonder de Bijbel gelezen te hebben.”

De heer en mevrouw Whiteside. (Met dank aan Arkansas Family Council)

Een leven lang samenzijn

De stiefbroer van de heer Whiteside, Elmo, bracht het stel voor het eerst samen. Elmo was mentaal gehandicapt en liep als tiener vaak op meisjes af om hun handen vast te pakken. Toen ze op een dag een boodschap voor haar moeder aan het doen was, zag mevrouw Whiteside, die toen 9 jaar oud was, Elmo op straat en volgde het advies van een vriend om “naar zijn broer te rennen voor bescherming”. Ze rende rechtstreeks naar haar toekomstige echtgenoot.

De heer Whiteside, die toen 13 was, zei haar dat hij op een dag met haar zou trouwen, vertelde de dochter van het echtpaar, de 74-jarige verpleegster Kathy Whiteside-Sims.

Dat was echter niet de enige keer dat ze elkaar als kinderen ontmoetten. Zoals het lot wilde, zat het stel ook in dezelfde klas op school, waarbij mevrouw Whiteside voorliep op haar leeftijd.

Om zijn toekomstige vrouw te bewijzen dat hij haar waard was, kocht de heer Whiteside eens een avondmaal in een doos voor haar tijdens een kerkelijk evenement waar hij had gewerkt om 40 cent te sparen.

“Hij had besloten dat dit zijn vrouw zou worden en hij zou met haar trouwen, en toen ze klaar was met de achtste klas, trouwden ze,” zei mevrouw Whiteside-Sims.

De heer en mevrouw Whiteside, 17 en 13 jaar oud, trouwden op 24 juli 1939 op de boerderij van de familie Whiteside, ‘s avonds laat, in het donker. Een storm verstoorde hun trouwdag en daardoor kon de dominee pas laat komen.

Mevrouw Whiteside op haar 19e met haar zonen Cleovis Jr., James en Willie. (Met dank aan Kathy Whiteside-Sims)

Een leven opbouwen

Het pasgetrouwde stel werkte enige tijd op de familieboerderij voordat ze naar de nabijgelegen Pettigrew Farm verhuisden om als deelpachters te werken. De heer Whiteside werd opgeroepen voor het leger na de aanval op Pearl Harbor in 1941. Hij werd gescheiden van zijn vrouw – hun enige scheiding door de jaren heen – tot hij vier jaar later terugkeerde.

Na zijn eervolle ontslag meldde hij zich aan om automonteur te gaan studeren aan het Arkansas Agricultural, Mechanical & Normal College in Pine Bluff onder de G.I. Bill, maar in een tijd voordat er telefoons en internet bestonden, kon hij zijn familie op geen enkele manier laten weten dat hij was aangenomen.

“Ze accepteerden hem die dag en vertelden hem dat hij die dag met school moest beginnen. Hij kon niet terug naar huis,” zei de dochter van het stel.  “Het was bijna twee weken later toen ze wisten wat er met papa was gebeurd.”

Mevrouw Whiteside op 20-jarige leeftijd in 1945. (Met dank aan Kathy Whiteside-Sims)

Nadat ze hun groeiende gezin naar Pine Bluff hadden verhuisd, kochten de Whitesides 5 are land in een landelijke omgeving, plus een huis in de stad zodat hun kinderen naar een goede school konden gaan. In 1970 kochten ze meer land en bouwden ze een nieuw huis.

Mevrouw Whiteside-Sims zei: “[Mam] was vooral een huisvrouw. Ze werkte toen ze net verhuisden, terwijl papa op school zat. Ze werkten ook in een restaurant…  Zij zorgde voor het menu en papa werkte als kok.”

Meneer Whiteside had veel in zijn mars. Hij was pianospeler, stomerijmedewerker, kleermaker en werkte begin jaren vijftig bij het Pine Bluff Arsenal, waar hij later voorman werd. Hij stopte nadat een van zijn vrienden een dodelijk ongeluk had gehad en werkte in de beveiliging als luitenant tot hij op 65-jarige leeftijd met pensioen ging.

Mevrouw Whiteside was al even getalenteerd.

Ze maakte hoeden en poppen die ze verkocht, leerde haar kinderen naaien en was een “uitstekende kok”. Man en vrouw hadden allebei groene vingers en werden ook benoemd tot meestertuiniers van Jefferson County.

Een groot gelukkig huis

Het echtpaar kreeg 12 kinderen, zes meisjes en zes jongens, en als levenslange leden van het kerkkoor werden ze omringd door gospelmuziek. “We zijn God zo dankbaar voor onze kinderen,” zei mevrouw Whiteside.

“Bij ons thuis ging je elke zondag naar de kerk,” zei mevrouw Whiteside-Sims. “Wij waren de eersten die er waren, omdat papa de kerk opende, en waarschijnlijk waren we de laatsten die weggingen omdat hij dan afsloot.

“Je zag hun geloof in God als het alleen maar geven was aan iedereen, aan wie dan ook; het aantal mensen dat bij ons in huis kwam wonen. We hadden neven en nichten die bij ons kwamen wonen om hier in Pine Bluff naar de universiteit te gaan, en die onze bedden deelden … het was gewoon een groot, gelukkig huis voor alle kinderen uit de buurt.”

De Whitesides met hun dochter Marian, 3, en kleinzoon James, 1, in 1967. (Met dank aan Kathy Whiteside-Sims)

De heer en mevrouw Whiteside hielpen iedereen die ze konden, van vrienden en buren tot de padvinders, ze organiseerden zelfs een jaarlijkse kerstcadeautjesactie en mevrouw Whiteside hielp zelfs een keer bij de bevalling van een baby van een buurvrouw.

“In oktober en november hielden ze een ‘Maak het verschil-dag’ in de kerk,” zei mevrouw Whiteside-Sims. “Tot aan de pandemie liet mama nog steeds alle kinderen … allerlei dingen maken om mee te doen aan wedstrijden en aan de staatsbeurs … En mijn vader tuinierde tot ongeveer twee jaar geleden … watermeloenen, maïs en al dat soort dingen, hij kweekte het voor mensen om te komen halen.

“Ze hebben veel gedaan, en ze hebben veel samen gedaan.”

(Met dank aan Kathy Whiteside-Sims)

Tot op de dag van vandaag belt het oudere echtpaar elke avond met een van hun verlamde dochters om voor haar te zingen.

“Ze zingen hymnes,” zei mevrouw Whiteside-Sims.

Levenslange liefde

Op het moment van schrijven hebben de Whitesides negen overlevende kinderen, 53 kleinkinderen, 116 achterkleinkinderen en 29 achter-achterkleinkinderen.  Volgens mevrouw Whiteside-Sims waren zeven broers en zussen net als hun vader veteranen.

Het langdurige huwelijk van de Whitsides heeft hun hechte familie het grootste respect voor partnerschap gegeven en velen verbazen zich over de kracht van de liefde die ze onderling delen.

Mevrouw Whiteside-Sims zei: “Iets wat mijn zwager altijd zei, hij zei: ‘Zeg tegen je moeder dat ze moet ophouden naast je vader te zitten, hij zal het na al die jaren zat zijn om naast haar te zitten!'”

Het stel zit echter niet voor niets zo dicht bij elkaar, want ze zijn een thuis voor elkaar.

“Toen mijn vader vorig jaar in het ziekenhuis lag, begon hij te huilen,” zei hun dochter. “Mijn zus moest mijn moeder stiekem het ziekenhuis in smokkelen, zodat ze hem kon zien… alleen dan was hij rustig.”

Toen ze opgroeide, zei mevrouw Whiteside-Sims dat ze veel levenslessen leerde door getuige te zijn van hun langdurige relatie. Enkele daarvan zijn: schik je naar je partner; je kunt ruzie maken, maar niet waar de kinderen bij zijn; respecteer de rol van de man in het gezin.

En uiteindelijk heeft het stel God in het middelpunt van het leven, de liefde en het opvoeden van een gezin gehouden.

Mevrouw Whiteside zei: “Voor elk koppel, oud of jong … Mijn advies is: lees je Bijbel, ga op je knieën en bid, en probeer te leven zoals je leest.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 oktober 2023): Longest-Married Couple in Arkansas Credits God for 84 Happy Years Together

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.