Saturday, 25 May 2024
Containers in een haven in Nanjing in de Oost-Chinese provincie Jiangsu, op 27 oktober 2022. (Chinatopix via AP)

Lege scheepscontainers stapelen zich op in Chinese havens terwijl China’s export blijft dalen

Sinds december 2022 stapelen lege zeecontainers die worden gebruikt voor de export zich op in Shanghai, Ningbo, Guangdong en andere grote Chinese havens, terwijl de buitenlandse handel van China blijft afnemen.

Uit de laatste gegevens van ContainerxChange, een wereldwijd handelsplatform voor containers, blijkt dat in de zesde week van 2023 (5 tot 11 februari) de index voor de beschikbaarheid van containers (CAx) in de haven van Shanghai 0,64 bereikte, en gedurende 11 opeenvolgende weken boven 0,6 is gebleven.

Een CAx hoger dan 0,5 wijst erop dat de haven een overschot aan containers heeft, en een lager cijfer dan 0,5 wijst op een tekort.

Luchtfoto van gestapelde zeecontainers in de Yangshan Deepwater Port in Shanghai, China, op 19 mei 2021. (Shen Chunchen/VCG via Getty Images)

Ondertussen hebben verschillende Chinese media op het vasteland onlangs onthuld dat er bij de derde containerterminal in Beilun van Ningbo meer dan vier lagen containers op elkaar zijn gestapeld, die allemaal leeg zijn. Lege containers staan tot zes of zeven niveaus hoog opgestapeld bij verschillende terminals in het Waigaoqiao havengebied van de haven van Shanghai.

Arbeiders in de haven van Shanghai vertelden de media dat de lege containers tot acht niveaus hoog zijn opgestapeld en dat er ook een groot aantal lege containers zijn in het Yangshan Deepwater Port Area. Yantian Port in Guangdong heeft momenteel het hoogste aantal lege containers, opgestapeld tot zeven lagen hoog, sinds de opening van de haven 29 jaar geleden.

Buitenlandse scheepvaart daalt met meer dan de helft

Een man die het pseudoniem Zhao Mingli gebruikt, zei dat hij vroeger buitenlandse handel dreef in de megastad Shenzhen in Zuid-China, maar dat hij zijn carrière moest verleggen naar de sloop van onroerend goed. Hij vertelde The Epoch Times dat het vroeger moeilijk was een lege container te vinden in de haven van Yantian, maar dat ze nu als bergen zijn opgestapeld. “Dit jaar is een koude winter voor [China’s] buitenlandse handel, en lege containers keren terug naar China van over de hele wereld.”

Sun Xiaoning, die bij een logistiek bedrijf in Foshan in de provincie Guangdong werkt, vertelde The Epoch Times onlangs dat veel binnenlandse bedrijven hun deuren hebben gesloten, dat zijn bedrijf slechts één container per maand vervoert en dat de transportcapaciteit met 50 procent is gedaald.

Cargo containers stacked at a port in Lianyungang in China’s eastern Jiangsu Province on May 9, 2022. (STR/AFP via Getty Images)

Ma Yilin (pseudoniem), die Chinese containers stockeert in New Jersey, zei tegen The Epoch Times: “Degenen die hetzelfde doen als ik, konden vroeger hun opslagplaatsen met goederen vullen, maar nu zijn ze allemaal leeg en zijn er geen containers [met goederen] meer”, en hij voegde eraan toe dat een van hen, die vracht vervoerde tussen China en de Verenigde Staten, “normaal 100 kasten per maand verscheepte, maar nu is dat aantal gedaald tot minder dan 50”.

Chen Ziyan vervoert al meer dan 20 jaar goederen naar de Verenigde Staten vanuit Guangdong.

“Op het hoogtepunt [verscheepte] ik 15 containers per maand, en nu is dat nog maar één of twee containers per maand,” zei hij, eraan toevoegend dat hij momenteel zijn spaargeld gebruikt om zijn bedrijf draaiende te houden.

Volgens gegevens van China Port Container Network is de China Containerized Freight Index in de drie maanden sinds december blijven dalen op alle routes, en is de samengestelde index maand na maand met 19,3 procent, 11,2 procent en 8,5 procent gedaald.

Gevolgen voor andere sectoren

Aangezien het volume van het containervervoer is afgenomen, zijn de transportkosten dienovereenkomstig gedaald, waardoor de winsten van degenen verderop in de transportketen, waaronder eigenaren van transportbedrijven en vrachtwagenchauffeurs, ook zijn gedaald.

Vrachtwagens vervoeren scheepscontainers op een werf in Qingdao in het oosten van China op 25 september 2020. (Chinatopix via AP)

Het Chinese mediakanaal “Truck Home” meldde begin maart dat het volume van het vervoer van zeecontainers in de haven van Shanghai sterk is gedaald, tot minder dan 80 procent van wat het was vóór de pandemie, en dat de lonen van vrachtwagenchauffeurs in Shanghai in het algemeen dalen.

Tijdens een persconferentie op 20 maart ging Yu Jianhua, directeur van de algemene douanedienst van het communistische regime, in op de huidige opstapeling van zeecontainers en zei hij dat dit te wijten was aan de lage kosten van binnenlandse opslag alsook seizoensgebonden effecten. Hij voegde eraan toe dat het grote aantal lege containers “klaar is om te vertrekken” en dat dit erop wijst dat de internationale markt nog steeds optimistisch is over China’s exportcapaciteit in de toekomst.

De Taiwanese financieel expert Huang Shicong verklaarde op 21 maart aan The Epoch Times dat Yu’s verklaring te optimistisch was. Hoewel er seizoensgebonden factoren zijn in het containervervoer, is de transportratio van dit jaar bijzonder laag, waaruit blijkt dat de huidige export van China slechter is dan in voorgaande jaren. Huang zei dat de officiële retoriek bestaat uit het roepen van slogans en het creëren van een dynamiek om “de stabiliteit te handhaven” in China, maar dat de werkelijke economische situatie niet goed is.

Volgens gegevens die de Algemene Administratie van de Douane op 7 maart publiceerde, werd in de eerste twee maanden van dit jaar in totaal 702,98 miljard yuan (102 miljard dollar) verhandeld tussen China en de Verenigde Staten, een daling van 10,6 procent ten opzichte van 2022. De uitvoer naar de Verenigde Staten bedroeg 494,11 miljard yuan (71,7 miljard dollar), een daling van 15,2 procent. De Verenigde Staten zijn China’s grootste exportbestemming.

Gezien de manier waarop het Chinese regime zijn economische situatie heeft gerapporteerd, vermoeden velen in de internationale gemeenschap dat de situatie ernstiger is dan het regime laat doorschemeren.

Xiao Lusheng, Chang Chun en Yi Ru hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 maart 2023): Empty Shipping Containers Pile Up in Chinese Ports as China’s Exports Continue to Decline

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.