Friday, 19 Apr 2024
Wayne Krill, eigenaar van Shotokan West, Martial Arts, tijdens een interview op 23 februari 2023. (Screenshot/NTD)

Lezers zeggen dat ‘Hoe de mensheid is ontstaan’ de samenleving herinnert aan noodzakelijke waarden

Wayne Krill, een bedrijfseigenaar uit Californië, gelooft dat goedheid van binnenuit komt, maar ontwaakt en bekrachtigd moet worden.

Bij het lezen van “Hoe de mensheid is ontstaan“, een artikel dat Falun Gong-stichter Li Hongzhi in januari publiceerde in The Epoch Times, vond hij concepten en waarden die universeel zijn onder religies en geloofssystemen.

“De principes die Li ziet, komen overeen met onze wereldse ervaringen en benadrukken de waarde van het beleven van positieve waarden. Dit is de boodschap die wij ten diepste missen,” schreef hij in een brief aan de krant.

Waarheid, mededogen en tolerantie – de kernbeginselen van Falun Gong – “drijven mensen duidelijk naar andere positieve waarden, dat is wat je wilt”, zei hij in een recent interview met NTD, het zustermediakanaal van The Epoch Times.

Nobele waarden zijn aanwezig in de innerlijke natuur van mensen, beweert de zeventiger, en “willen zich uiten”, maar mensen volgen ze niet noodzakelijkerwijs in hun dagelijks leven.

“Onze identiteit … is niet ons ego [of] wereldbeeld … onze ware identiteit is het goddelijke deel van wie we zijn,” zei Krill. Luisteren naar die identiteit, “niet alleen de dingen die je denkt en voelt en gelooft” – die daar bovenop liggen – dan begin je meteen bij de waarheid te komen,” zei hij.

“De meeste religies zijn gebaseerd op waarheid en eerlijkheid en een of ander onderliggend geloofssysteem, en die systemen zijn bedoeld om het deel van de natuur van wie je bent kracht bij te zetten,” voegde Krill, eigenaar van Shotokan West Martial Arts, eraan toe.

We moeten leren hoe we de boodschap van Meneer Li – die overeenkomt met andere spirituele leringen – in daden kunnen omzetten, aldus Krill.

Maar “hoe stellen we mensen in staat deze waarden na te leven?” vroeg hij.

Eén manier, legde de bedrijfseigenaar uit, is door invloed mettertijd, door mensen te laten observeren “hoe je die [waarden] in jezelf en andere mensen bekrachtigt.”

De andere manier, beweert hij, is om mensen die met een specifiek probleem worden geconfronteerd te helpen door hen aan te moedigen contact te maken met hun innerlijke waarden, aangezien problemen mensen ertoe aanzetten snel veranderingen door te voeren.

Dit idee overlapt met Li’s idee dat pijn en problemen bestaan voor mensen om hun morele karakter te verbeteren, zoals gesteld in zijn artikel.

“Er zijn zoveel mogelijkheden, en we hebben het ons niet gerealiseerd … Ik zou mensen willen uitdagen om elke dag op te staan en na te denken over welk potentieel ze vandaag de dag in het universum hebben,” zei Krill.

Terug naar een waardesysteem

Het artikel van Meneer Li roept een gevoel van hoop op bij Jo Breault, een 82-jarige voormalige stadsmedewerker die gelooft dat de maatschappij niet de goede kant op gaat en moet terugkeren naar een waardesysteem.

“Ik denk dat we leringen moeten volgen die goed zijn voor de toekomst van het land … [we moeten] veel van de waarden in dat artikel volgen,” vertelde Breault, geboren in het Verenigd Koninkrijk maar genaturaliseerd tot Amerikaan, aan The Epoch Times.

Opgegroeid in de Church of England, zegt Breault dat ze niet erg religieus is, maar wel gelooft in een hogere kracht.

“Het komt er voor mij op neer dat we als mensen het goede van het kwade moeten onderscheiden … welke weg we ook inslaan, het is belangrijk om het juiste te doen,” zei Breault, die ook voor de Britse luchtmacht werkte. “De belangrijkste punten in het artikel kwamen echt overeen met wat ik al heel lang geloof,” voegde ze eraan toe.

(Met dank aan Jo Breault)

“Ik vrees voor toekomstige generaties … Ze leren niet wat goed is, wat fout is, wat aanvaardbaar is … we onderwijzen ze niet op de juiste manier,” zei Breault, die momenteel in Nebraska woont.

Tijdens het lezen van “Hoe de mensheid is ontstaan,” voelde ze dat Meneer Li begrijpt waar het fout ging. “Na de Tweede Wereldoorlog was er een geweldige euforie voor iedereen. Het was een goede tijd, maar ook moeilijk. En toen … na de bloei … begon het een beetje af te brokkelen,” verklaarde ze.

Breault, wiens man diende als senior master sergeant in de Amerikaanse luchtmacht, zei ook dat het artikel van Meneer Li hoop gaf voor haar en andere mensen die denken dat we kunnen herstellen wat verloren is gegaan.

Als ik sommige dingen lees die mensen in het artikel hebben gezegd, dacht ik dat we een basiskern hebben. Zijn er genoeg mensen? Zijn we sterk genoeg om dat te doen?” vroeg ze zich af.

Maar de belangrijkste conclusie van het artikel is geruststellend, schreef ze in een eerdere brief aan de krant. “In principe zal het goede uiteindelijk zegevieren over het kwade, maar wij zijn eenvoudig gezegd verantwoordelijk voor onze eigen redding.”

De tachtigjarige uitte verder haar wens om zich te verdiepen in de leer van Falun Gong.

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een spirituele discipline met meditatieve oefeningen en morele lessen gebaseerd op drie principes: waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. Li introduceerde Falun Gong in 1992 bij het publiek in China.

De praktijk won aan populariteit in China in de jaren 90, waarbij het aantal aanhangers geschat wordt op 70 tot 100 miljoen. Omdat het communistische regime vreesde dat het aantal aanhangers een bedreiging vormde voor zijn autoritaire controle, startte het op 20 juli 1999 een grootscheepse campagne om de praktijk uit te roeien, een programma dat nog steeds voortduurt.

Tiffany Meier en Gary Bai hebben bijgedragen aan dit artikel.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 maart 2023): ‘How Humankind Came To Be’ Reminds Society About Needed Values, Readers Say

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.