Saturday, 25 May 2024
De Britse premier Liz Truss kondigt haar ontslag aan voor Downing Street 10 op 20 oktober 2022. (Daniel Leal/AFP via Getty Images)

Liz Truss treedt af als Britse premier na amper 6 weken in functie

Liz Truss, die pas zes weken geleden premier van het Verenigd Koninkrijk werd, is afgetreden nadat een groot aantal Conservatieve parlementsleden het vertrouwen in haar leiderschap had verloren.

Ze zal de kortstzittende Britse premier in de geschiedenis worden, nadat ze er niet in slaagde een openlijke opstand van haar eigen parlementsleden, die haar vertrek eisten, in te dammen.

In haar toespraak in Downing Street donderdagmiddag zei Truss dat ze koning Charles III had ingelicht over haar ontslag als leider van de Conservatieve Partij.

Premier Liz Truss, bijgestaan door echtgenoot Hugh O’Leary, kondigt haar ontslag aan in Downing Street 10, Londen, op 20 oktober 2022. (Leon Neal/Getty Images)

Met haar man Hugh O’Leary aan haar zijde, zei ze dat ze erkent “dat ik gezien de situatie het mandaat op grond waarvan ik door de Conservatieve Partij ben verkozen, niet kan waarmaken”.

Truss zei dat ze aanblijft als premier tot een opvolger is aangewezen via een voorzittersverkiezing die in de komende week wordt gehouden.

“Dit zal ervoor zorgen dat we op onze koers blijven om ons begrotingsplan uit te voeren en de economische stabiliteit en nationale veiligheid van ons land te handhaven,” zei ze.

Maar de oppositiepartijen hebben opgeroepen tot onmiddellijke algemene verkiezingen.

Labour-voorzitter Sir Keir Starmer eiste “onmiddellijk” algemene verkiezingen zodat het land “een kans op een nieuwe start” krijgt.

Hij zei dat de Conservatieve Partij “heeft laten zien dat zij niet langer een mandaat heeft om te regeren” en “het Britse publiek verdient een behoorlijke stem over de toekomst van het land”.

Liberaal Democratisch leider Sir Ed Davey zei: “We hebben geen behoefte aan nog een conservatieve premier die ons van de ene crisis naar de andere slingert. We hebben nu algemene verkiezingen nodig en de Conservatieven moeten de macht afstaan.”

Labour-voorzitter Keir Starmer spreekt tijdens de TUC-conferentie in het Brighton Centre in Brighton, Engeland, op 20 oktober 2022. (Chris J Ratcliffe/Getty Images)

Het einde van “Trussonomics”

Truss werd op 5 september premier na het verslaan van voormalig Minister van Financiën Rishi Sunak in de voorzittersverkiezing van de Conservatieve Partij, die werd opgestart na het aftreden van Boris Johnson.

Daarna begon ze met de uitvoering van haar economische visie om van Groot-Brittannië een “economie met lage belastingen en hoge groei te maken die kan profiteren van de vrijheden van Brexit”.

Haar regering gebruikte de “mini-begroting”, die op 23 september door de toenmalige minister van Financiën Kwasi Kwarteng werd ingediend, om haar nieuwe economische programma, ook wel “Trussonomics” genoemd, op te starten met enorme belastingverlagingen ter waarde van 45 miljard pond (51,7 miljard euro).

De Britse premier Liz Truss en minister van Financiën Kwasi Kwarteng bezoeken Berkeley Modular, in Northfleet, Engeland, op 23 september 2022. (Dylan Martinez/WPA Pool/Getty Images)

Maar het liep helemaal verkeerd af, want haar plan om de belastingverlagingen te financieren met staatsleningen in plaats van bezuinigingen leidde tot de vrees voor een onhoudbare staatsschuld.

De daaropvolgende onrust op de financiële markten deed het pond sterk dalen ten opzichte van de dollar en leidde tot een stijging van de leenkosten voor zowel de regering als de Britse huishoudens.

Truss werd gedwongen Kwarteng te ontslaan en een reeks vernederende ombuigingen uit te voeren. Jeremy Hunt, de nieuwe minister van Financiën, maakte vervolgens bijna haar hele economische plan, dat nog maar drie weken geleden was opgesteld, ongedaan.

Ondanks haar inspanningen om haar premierschap te redden, is volgens de opiniepeilingen de steun voor haar en haar Conservatieve Partij ingestort, terwijl Labour nu een comfortabele voorsprong heeft.

Met de 44 dagen dat Truss in functie is geweest breekt ze het record van het kortste premierschap tot nu toe, die van staatsman George Canning, die in 1827 118 volle dagen als premier doorbracht voordat hij in functie overleed.

PA Media heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (20 oktober 2022): Liz Truss Resigns as UK Prime Minister After Just 6 Weeks in Post

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.