Saturday, 20 Apr 2024
Een gigantische televisie boven de A57 spoort mensen aan om thuis te blijven in Manchester, Engeland, op 26 maart 2020. (Christopher Furlong/Getty Images)

Lockdowns hebben weinig COVID-19 sterfgevallen voorkomen vergeleken met een normaal griepseizoen

Onderzoekers hebben geconcludeerd dat lockdowns “met de hand moeten worden gewezen” om toekomstige pandemieën onder controle te houden, omdat ze er niet in zijn geslaagd het aantal sterfgevallen significant te verminderen.

Deskundigen van de Johns Hopkins University en de Lund University beweren dat de maatregelen die zijn genomen om COVID-19 in het voorjaar van 2020 in te dammen, het aantal doden niet significant hebben teruggebracht en wel ernstige economische en sociale kosten met zich meebrengen.

Uit het rapport dat maandag werd gepubliceerd in de denktank Institute of Economic Affairs bleek dat lockdowns relatief weinig sterfgevallen voorkwamen in vergelijking met een typisch griepseizoen.

Dit betekent dat lockdowns ongeveer 1.700 sterfgevallen in Engeland en Wales hebben voorkomen, ongeveer 6.000 sterfgevallen in heel Europa en ongeveer 4.000 sterfgevallen in de Verenigde Staten.

Vergelijk deze cijfers met het typische griepseizoen, waarin Engeland en Wales 18.500 tot 24.800 griepdoden zien. In Europa zijn er 72.000 griepdoden en in de Verenigde Staten 38.000.

Schril contrast

In het onderzoek werd gewezen op het “schrille contrast” met de eerdere modelleringsexercities van professor Neil Ferguson en het Imperial College London in maart 2020, waarin werd voorspeld dat lockdowns meer dan 400.000 levens zouden redden in het Verenigd Koninkrijk en meer dan twee miljoen levens in de Verenigde Staten.

Volgens het onderzoek speelden vrijwillige gedragsveranderingen, zoals sociale distantiëring, een belangrijke rol bij het beperken van de pandemie en “verminderden ze effectief het sterftecijfer door COVID-19 in Zweden”, een land dat geen “draconische wettelijke beperkingen” oplegde.

“Dit is in overeenstemming met het bewijs dat vroeg in de pandemie vrijwillige actie de transmissie begon te verminderen vóór de lockdowns”, voegde het rapport eraan toe.

Er werd ook vastgesteld dat strengere beperkingen, zoals thuisblijven en het sluiten van scholen, zeer hoge kosten met zich meebrachten, maar slechts verwaarloosbare voordelen voor de gezondheid opleverden.

De auteurs van de studie bestempelden COVID-19 lockdowns als “een wereldwijde beleidsmislukking van gigantische proporties”.

“Deze studie is de eerste allesomvattende evaluatie van het onderzoek naar de effectiviteit van verplichte sterftebeperkingen,” aldus een van de co-auteurs van de studie, Lars Jonung, professor emeritus aan het Knut Wicksell Centre for Financial Studies aan de Zweedse Lund University.

“Het toont aan dat lockdowns een mislukte belofte waren. Ze hadden verwaarloosbare gezondheidseffecten maar desastreuze economische, sociale en politieke kosten voor de samenleving. Waarschijnlijk zijn lockdowns de grootste beleidsfout in de moderne tijd,” voegde hij eraan toe.

Professor Steve H. Hanke, co-auteur en hoogleraar toegepaste economie en mededirecteur van het Institute for Applied Economics, Global Health, and the Study of Business Enterprise aan de Johns Hopkins University, zei:

“Als het gaat om COVID-19, hebben epidemiologische modellen veel dingen gemeen: dubieuze aannames, haarscherpe voorspellingen van rampen die de plank misslaan en weinig geleerde lessen.

“De wetenschap over lockdowns is duidelijk; de gegevens zijn binnen: de geredde levens waren een druppel in de emmer vergeleken met de duizelingwekkende bijkomende kosten.”

Het onderzoek concludeert dat, tenzij er substantieel alternatief bewijs naar voren komt, lockdowns “met de hand moeten worden gewezen” om toekomstige pandemieën onder controle te houden.

Een woordvoerder van de regering zei per e-mail tegen The Epoch Times: “We zijn vastbesloten om te leren van de bevindingen van het Covid-onderzoek, die een belangrijke rol zullen spelen bij de planning en voorbereidingen van de regering voor de toekomst.”

Wereldwijde autoriteit

Parlementsleden hebben gedebatteerd over de vraag of de regering een referendum moet houden over de betrokkenheid van het Verenigd Koninkrijk bij het pandemieverdrag van de WHO, waarvan sommige groepen beweren dat het de macht zal hebben om lockdownmaatregelen op te leggen aan het Verenigd Koninkrijk.

In 2021 deden wereldleiders een “dringende oproep” voor een internationaal pandemieverdrag dat mede ondertekend was door voormalig premier Boris Johnson.

De WHO zei dat een dergelijke maatregel een signaal zou zijn van “politieke actie op hoog niveau die nodig is om de wereld te beschermen tegen toekomstige gezondheidscrises”.

Vorige maand schreven zes Tory parlementsleden in samenwerking met de campagnegroep USForThem een brief aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarin ze eisten dat de WHO nieuwe bevoegdheden zou blokkeren.

Hun zorgen omvatten voorgestelde amendementen die adviezen “bindend” maken en de invoering van een nieuwe eis voor landen om de WHO te erkennen als de “wereldwijde autoriteit” op het gebied van volksgezondheidsmaatregelen.

In maart zei de regering dat het standpunt van het VK over de exacte inhoud van het verdrag “nog afgewacht moet worden naarmate de onderhandelingen vorderen”.

Het Britse COVID-19 onderzoek, dat de reactie van de regering op het virus en de manier waarop beslissingen werden genomen zal onderzoeken, is momenteel aan de gang.

Op vrijdag zei voormalig premier Boris Johnson dat hij bereid is om “alle niet-geredigeerde WhatsApp-berichten” te overhandigen, die waarschijnlijk belangrijke gesprekken bevatten over de drie coronavirussluitingen die in 2020 werden bevolen.

The Epoch Times heeft contact opgenomen met het Imperial College London voor commentaar.

Chris Summers heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (6 juni 2023): Lockdowns Prevented Few COVID-19 Deaths Compared to Typical Flu Season Study Reveals

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.