Tuesday, 05 Mar 2024
Kinderen en hun ouders wachten op een polikliniek in een kinderziekenhuis in Peking op 23 november 2023. (Jade Gao/AFP via Getty Images)

Longontsteking bij kinderen overspoelt Chinese ziekenhuizen en alarmeert de WHO

De WHO en het wereldwijde pandemische surveillancesysteem hebben verklaringen uitgegeven om te waarschuwen voor een 'ongediagnosticeerde uitbraak van longontsteking' in China.

Chinese ziekenhuizen zijn overspoeld met kinderen die geïnfecteerd zijn met longontsteking, terwijl het aantal uitbraken van luchtwegaandoeningen in het hele land toeneemt. Naar verluidt is ook een groot aantal medische medewerkers geïnfecteerd.

Sinds half oktober zijn veel kinderen geïnfecteerd met longontsteking, ze hebben koorts en vertonen zelfs witte longsymptomen zoals blijkt uit ernstige COVID-19 infecties in verschillende regio’s in China. De gevallen schoten verder omhoog in november, waardoor ziekenhuizen overspoeld werden.

De rapporten over de escalatie van de “ongediagnosticeerde longontsteking” uitbraken in grote Chinese steden hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en ProMED, een groot publiek toezichtsysteem dat uitbraken van ziektes bij mens en dier wereldwijd volgt, gealarmeerd.

Op 22 november gaf de WHO een verklaring uit op sociale media waarin ze er bij China op aandrong om informatie over de uitbraak te delen.

“De WHO heeft China officieel verzocht om gedetailleerde informatie over een toename van aandoeningen aan de luchtwegen en gerapporteerde clusters van longontsteking bij kinderen.

Op 21 november gaf ProMed een melding uit met details over een gerapporteerde epidemie van “ongediagnosticeerde longontsteking” bij kinderen in China.

Recente berichten van officiële Chinese media hebben de snelle verspreiding van infecties aan de luchtwegen, in eerste instantie geïdentificeerd als “Mycoplasma longontsteking”, die vooral kinderen treffen in verschillende regio’s van China, onder de aandacht gebracht. Het beeld toont ouders die met hun kinderen wachten op een polikliniek van een ziekenhuis in China op de ochtend van 19 oktober 2023. (Video Screen Shot door The Epoch Times)

ProMed gaf eind december 2019 een waarschuwing uit die de aandacht vestigde op een mysterieus virus dat later SARS-CoV-2 werd genoemd en dat de COVID-19-pneumonie-uitbraak in China had veroorzaakt. De waarschuwing hielp om artsen en wetenschappers wereldwijd te informeren, waaronder hoge functionarissen bij de WHO.

Aan het einde van de melding zeiden de medewerkers van ProMED: “De pandemische klok tikt, we weten alleen niet hoe laat het is.”

Nu beweerden de Chinese autoriteiten op 21 november dat meerdere ziekteverwekkers van de luchtwegen, zoals het COVID-19-virus van de Chinese Communistische Partij (CCP), het influenzavirus en het mycoplasma longontstekingsvirus, naar verluidt gemengde infecties van de luchtwegen veroorzaken in het land.

Ziekenhuizen lopen over, ouders zwijgen

Een groot aantal berichten op Chinese sociale media ging over studenten die ziek werden en niet naar school konden gaan, terwijl ze geen doktersafspraak konden krijgen in ziekenhuizen omdat er te veel zieke kinderen waren. Sommige dokters in de frontlinie zeiden dat ze niet eens medische afspraken konden maken voor hun eigen kinderen. De heersende CCP heeft ouders echter verboden om in het openbaar over hun problemen te spreken.

Veel video’s op sociale media laten zien dat ziekenhuizen in grote steden in het hele land, zoals Peking, Tianjin, Shanghai, Nanjing, Wuhan, Liaoning en andere plaatsen overvol zijn.

Een verpleegster in de provincie Liaoning in het noordoosten van China postte op 21 november op sociale media dat de kinderafdeling van haar ziekenhuis vol is, een echo van de situatie tijdens de massale uitbraak van COVID-19 afgelopen december, toen de CCP plotseling alle beleid en maatregelen om pandemieën onder controle te krijgen liet varen. Er zijn 12 mensen op haar afdeling, van wie er negen koorts hebben.

Een collega kocht een testkit en de test toonde twee rode lijnen. “Influenza, mycoplasma en COVID-19 zijn allemaal positief. Het is zo eng!” zei ze.

De heer Cheng, een inwoner van de stad Benxi in de provincie Liaoning, vertelde The Epoch Times op 21 november dat het nu in het hele land hetzelfde is, met veel kinderen die ziek worden: “Het is heel ernstig. Er zitten hier 40 tot 50 kinderen in een klas en er gaan er maar een dozijn naar de les. De andere kinderen zijn allemaal ziek.

Gezondheidswerkers begeleiden een COVID-patiënt in Shanghai op 14 januari 2023. (Kevin Frayer/Getty Images)

Zhao Lanjian, een voormalige Chinese journalist die nu in de Verenigde Staten woont, postte op sociale media: “Dalian Children’s Hospital was overvol en gerelateerd nieuws werd van het hele internet verwijderd. De screenshot van een social media post laat zien dat een ouder de leraar vertelde dat zijn kind was overleden in het ziekenhuis.”

De heer Tong, een inwoner van Tianjin, vertelde The Epoch Times op 21 november: “Deze golf van virusuitbraak is zeer ernstig. Nu zijn de kinderafdelingen van ziekenhuizen in Peking, Tianjin, Dalian, Shenyang en andere plaatsen allemaal vol en kunnen kinderen geen behandeling krijgen.”

Hij zei dat de kinderafdeling van het ziekenhuis al geruime tijd overvol is en dat het nu steeds ernstiger wordt.

“Deskundigen spreken zich echter niet uit en artsen vertellen het publiek ook niets, inclusief Zhong Nanshan (de topadviseur van de CCP op het gebied van gezondheid),” zei Tong.

Op recente video’s op sociale media is te zien hoe de lobby van het Tianjin Beichen Ziekenhuis vol zit met zieke kinderen en hun ouders.

Er zijn ook video’s waarop te zien is hoe de lobby van het Peking Children’s Hospital ook overvol zit met zieke kinderen en hun ouders. Er was een groot aantal patiënten te zien die in de rij stonden voor bloedafname, waarbij verpleegkundigen het getal 1.541 riepen—wat mogelijk aangeeft hoe lang de dag duurde.

Het nummer dat de persoon die de video opnam had was 1.887. De persoon suggereerde in de video dat degenen die naar het ziekenhuis gaan een kruk moeten meenemen, omdat er geen plek is om te zitten.

De heer Wei, een inwoner van Peking, vertelde The Epoch Times op 21 november dat veel kinderen nu ziek zijn en dat velen zijn opgenomen in het ziekenhuis. “Ze hoesten niet en hebben geen andere symptomen dan hoge koorts. Veel van hen hebben symptomen van longknobbeltjes.”

“Alle leerlingen in een klas zijn ziek en hun familieleden en leraren zijn ook besmet. Het is zeer ernstig.” zei meneer Wei. “Nu verbieden de scholen ouders om erover te praten, en het is ook niet toegestaan om deze dingen in de groeps-chat van de klas te bespreken.”

Patiënten in rolstoelen en mensen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in Peking op 3 januari 2023. (JADE GAO/AFP via Getty Images)

Afgelopen december liet de CCP plotseling haar strenge maatregelen om pandemieën onder controle te houden varen, wat leidde tot een massale uitbraak van COVID-19 in heel China en talloze doden. Sindsdien kwam de CCP elke keer dat er een grootschalige ziekte-uitbraak was waarbij patiënten uit ziekenhuizen stroomden met een nieuwe term om de ziekte te verklaren, zoals influenza A, faryngitis en recentelijk mycoplasma-infectie.

Over het algemeen geloven Chinezen echter dat de nieuwe namen die worden gebruikt misschien bedoeld zijn om nieuwe uitbraken van COVID-19 te verdoezelen.

Li Yun en Li Shanshan hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 november 2023): Child Pneumonia Cases Overwhelm Chinese Hospitals, Alarming the WHO

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.