Thursday, 18 Apr 2024
Lord David Alton spreekt tot NTD's "British Thought Leaders" programma in Londen op 22 november, 2022. (NTD/Screenshot via The Epoch Times)

Lord Alton: Een duidelijk begrip van Falun Gong is een ‘noodzaak’ voor het VK om de CCP dreiging te erkennen

Om de inmenging van Peking in de democratie in het Verenigd Koninkrijk te erkennen, is het “noodzakelijk” om te erkennen wat er gebeurt met Falun Gong, zei Lord Alton uit Liverpool op maandag.

Tijdens een seminar in het Britse parlement zei Lord Alton dat de mensenrechtenschendingen tegen volgelingen van Falun Gong “de volgende grote mensenrechtencrisis in China na Xinjiang” zijn.

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een meditatieve praktijk die bestaat uit langzaam bewegende oefeningen en onderwijst de waarden van “waarheid, mededogen en verdraagzaamheid.”

Falun Gong ontstond in 1992 op het Chinese vasteland en trok zo’n 70 tot 100 miljoen beoefenaars, waaronder leden en kaderleden van de Chinese Communistische Partij (CCP), voordat de voormalige Chinese regeringsleider Jiang Zemin zich in 1999 tegen Falun Gong keerde.

Na het falen van Dhr. Jiang’s doel om “Falun Gong binnen drie maanden uit te roeien”, is de onderdrukking van Falun Gong door de CCP al 24 jaar aan de gang, met beoefenaars die worden gecontroleerd, gevangen gezet, gemarteld en gedood.

“De CCP is officieel atheïstisch en onderdrukt alle religies in verschillende mate,” zei Alton en hij merkte op dat Jiang had “erkend dat Falun Gong niet gecontroleerd kon worden.

“Zelfs partijfunctionarissen waren begonnen met de beoefening. Dhr. Jiang vreesde, in zijn eigen woorden, dat het marxisme van de CCP ‘een dreunende grap’ zou worden.”

Volgens een onlangs gepubliceerd rapport (pdf) van de parlementaire waakhond van de Britse inlichtingendiensten wordt Falun Gong door de CCP gezien als een bedreiging voor de partij en haar monopolie op de staatsmacht en is het een van de belangrijkste doelwitten van de overzeese spionage- en inmengingsactiviteiten van de CCP.

“Het is onwaarschijnlijk dat het Verenigd Koninkrijk de topprioriteit is voor China als het gaat om spionage en inmenging”, zo staat in het rapport te lezen. Het rapport voegt daaraan toe dat de Verenigde Staten “en vermeende binnenlandse bedreigingen voor de heerschappij van de CCP (bekend als ‘de vijf vergiften’—onafhankelijkheid van Taiwan, onafhankelijkheid van Tibet, separatisten uit Xinjiang, de Chinese democratiebeweging, en Falun Gong) waarschijnlijk de meeste aandacht krijgen van de Chinese inlichtingendiensten.”

Het rapport benadrukte ook de wijdverspreide inmenging van de CCP in de Britse academische wereld, door te stellen dat de CCP “invloed uitoefent op instellingen door het hefboomeffect van honoraria en financiering, op individuele Britse academici door middel van aansporingen en intimidatie, op Chinese studenten door middel van toezicht en controle, en op denktanks door middel van dwang.”

Verwijzend naar het rapport zei Dhr. Alton dat de inmenging van de CCP “vooral acuut is als het gaat om de zogenaamde vijf vergiften.”

Hij zei ook dat hij gelooft dat de “voortdurende landelijke campagne in China om Falun Gong uit te roeien” een “moderne genocide” is.

Iain Duncan Smith: Meer bewustzijn nodig over Falun Gong

Van de vijf zogenaamde vergiften van de CCP wordt Falun Gong het minst begrepen door het Westen.

Een onafhankelijk volkstribunaal voorgezeten door de prominente Britse advocaat en rechter Sir Geoffrey Nice, KC, stelde in 2019 vast dat volgelingen van Falun Gong de belangrijkste groep slachtoffers waren en bleven die vermoord werden voor hun organen.

David Matas, een van de eerste onderzoekers van de vermeende gedwongen orgaanoogst, vertelde het seminar dat “een van de meest huiveringwekkende manieren” waarop ze achter de moorddadige business kwamen, is dat in Chinese gevangenissen “Falun Gong werden getest op bloed en organen, en niet-Falun Gong niet.”

Ongedateerde bestandsfoto van voormalig leider van de Conservatieve Partij, parlementslid Sir Iain Duncan Smith. (Daniel Leal-Olivas/PA Media)

Twee getuigen, Han Fei en Grace Song, vertelden tijdens het seminar over hun ervaringen met bloedtesten in de gevangenis. Mevrouw Song, die voor The Epoch Times werkt, zei ook dat ze gedwongen werd om “gedetailleerde” lichamelijke onderzoeken te ondergaan, waaronder bloedtesten, röntgenscans, orgaancontroles en een nauwkeurig onderzoek van haar huid op littekens.

Hoewel de gruweldaad al meer dan tien jaar bekend is, is het grotendeels onopgemerkt gebleven, deels door een gebrek aan begrip van wat Falun Gong is, volgens Sir Iain Duncan Smith, oprichter van de Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC).

Tegen de tijd dat bleek dat de Oeigoerse moslims en andere etnische minderheden ook het slachtoffer waren geworden van gedwongen orgaanoogst, wisten IPAC-leden al van “een enorme hoeveelheid misbruik” van Falun Gong beoefenaars, waaronder gedwongen orgaanoogst, maar ze vonden het “erg moeilijk om dat over te brengen aan een breder publiek, dat voor het grootste deel nooit echt heeft begrepen wat Falun Gong inhoudt,” vertelde Dhr. Duncan Smith aan het seminar.

“En ironisch genoeg heeft de genocide in Xinjiang ons veel geholpen om dat in orde te krijgen”, zei hij, eraan toevoegend dat meer mensen moeten begrijpen wat er gebeurt met Falun Gong.

“Ze worden vervolgd als een minderheid, maar met een geloof en een gevoel voor geschiedenis dat op dit moment in China de kop wordt ingedrukt,” zei hij.

Dhr. Duncan Smith benadrukte Shen Yun Performing Arts—een vooraanstaand klassiek Chinees dansgezelschap opgericht door Falun Dafa beoefenaars—en de pogingen van de CCP om haar voorstellingen te annuleren.

Volgens de website van Shen Yun ziet het gezelschap zijn optredens als “een heropleving van de schoonheid en goedheid van het China van voor het communisme.”

Ze zeggen ook dat de CCP heeft geprobeerd om hun voorstellingen te saboteren door andere voorstellingen te regelen op dezelfde data, theaters onder druk te zetten om de voorstelling te annuleren, onzinnige brieven te schrijven naar theaters die zich voordoen als Falun Gong beoefenaars en de banden van hun tourbussen door te snijden.

Mr. Duncan Smith zei dat de Chinese ambassade mislukte pogingen heeft gedaan om het optreden van Shen Yun in Londen te verstoren en dat de vernietiging van cultuur “kritiek” is voor de CCP.

“Ze moeten elk gevoel vernietigen dat er een tijd was vóór de Communistische Partij, vóór het concept van hun regering en hun heerschappij,” zei hij.

Falun Gong beoefenaars houden een bijeenkomst ter gelegenheid van de 24e verjaardag van de vervolging door de CCP, in Londen op 15 juli 2023. (Yanning Qi/De Epoch Times)

Victoria White, een woordvoerster van de Falun Dafa Vereniging in het Verenigd Koninkrijk, zei ook dat ze gelooft dat het belangrijk is dat mensen beter begrijpen wat Falun Gong is.

“Dat komt omdat de demonisering van Falun Gong door de CCP zo intens en voortdurend is geweest dat Falun Gong volledig ontmenselijkt is in China. Ontmenselijking zet aan tot genocide. Internationaal gezien hebben we de plicht om genocide te voorkomen. Daarom geloof ik dat we de plicht hebben om de ontmenselijking van Falun Gong ongedaan te maken,” zei ze.

Mevrouw White zei dat Falun Gong beoefenaars de leer van “waarheid, mededogen en verdraagzaamheid” zien als de “principes van het universum” en “een manier om spiritueel te verheffen.”

Ze beschreef de oefening als “een oude Qigong of energiepraktijk op dezelfde manier als Tai Chi een soort van Qigong is.”

Ze wees ook de beschuldiging van de CCP van de hand dat Falun Gong een “kwaadaardige sekte” is.

“Ik herinner me onderzoeksjournalist Ethan Gutmann, die tijd doorbracht met beoefenaars terwijl hij onderzoek deed naar gedwongen orgaanoogst en [zijn boek] ‘The Slaughter’ schreef, dat hij zich snel realiseerde dat Falun Gong geen sekte was toen hij ontdekte dat ze het over niets eens konden worden. Ze konden het zelfs niet eens worden over hoe ze Falun Gong moesten omschrijven,” zei ze.

Gepubliceerd door The Epoch Times (18 juli 2023): Lord Alton: UK Understanding of Falun Gong an ‘Imperative’ to Recognise CCP Threat

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.