Sunday, 23 Jun 2024
(Links) De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die zich kandidaat stelt voor een nieuwe termijn, arriveert om zijn stem uit te brengen in de wijk Vila Militar in Rio de Janeiro op 30 oktober 2022. (Rechts) Presidentskandidaat Luiz Inácio Lula Da Silva brengt zijn stem uit in Escola Estadual Firmino Correia De Araújo in Sao Bernardo do Campo, Brazilië, op 30 oktober 2022. (Wagner Meier, Alexandre Schneider/Getty Images)

Lula verslaat Bolsonaro en wordt president van Brazilië

De voormalige linkse president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, zal opnieuw aan de macht komen nadat hij de zittende conservatieve president Jair Bolsonaro heeft verslagen in een krappe verkiezing op 30 oktober.

Met meer dan 99 procent van de stemmen geteld kreeg da Silva 50,9 procent van de stemmen, terwijl Bolsonaro 49,1 procent behaalde. Volgens het Hooggerechtshof was dit voldoende om de uitslag “mathematisch vast te stellen”.

Er werd elektronisch gestemd en de resultaten werden binnen twee uur na sluiting van de stembureaus bekendgemaakt.

De tweede ronde werd gehouden nadat beide presidentskandidaten in de eerste stemronde op 2 oktober minder dan de helft van de stemmen hadden gekregen.

“Vanaf 1 januari 2023 zal ik regeren voor 215 miljoen Brazilianen en niet alleen voor degenen die op mij hebben gestemd,” zei da Silva, in de volksmond bekend als Lula, in News 360 na zijn overwinning.

President Joe Biden feliciteerde da Silva, 77, met zijn overwinning in wat volgens Biden “vrije, eerlijke en geloofwaardige verkiezingen” waren. Biden zei in een verklaring dat hij uitkijkt naar samenwerking met de nieuwe president om de samenwerking met Brazilië voort te zetten.

Da Silva en zijn Arbeiderspartij hebben Brazilië gedurende twee termijnen geregeerd, van 2003 tot 2010. In 2018 kon hij niet meer worden herkozen nadat hij tot 12 jaar gevangenisstraf was veroordeeld voor het witwassen van geld en corruptie waarbij het staatsenergiebedrijf Petrobrás betrokken was.

Het Hooggerechtshof vernietigde nadien het vonnis van da Silva en verklaarde dat hij berecht moest worden in de staat waar hij woont en niet in de staat waar hij werd aangeklaagd. Hij werd in november 2019 vrijgelaten na 580 dagen in de gevangenis te hebben gezeten en moet nog opnieuw worden berecht voor de aanklacht, waardoor hij mogelijk voor afzetting in aanmerking komt.

Da Silva stelde zich toen kandidaat voor herverkiezing met de belofte om een door de overheid gestuurde economische groei en sociaal beleid opnieuw in te voeren. Hij beloofde ook prioriteit te geven aan de bescherming van het Amazonewoud en van Brazilië een leider te maken in de door de VN geleide mondiale klimaatonderhandelingen, kwesties waarvoor Bolsonaro een andere aanpak voorstelde, met een voorkeur voor lokale in plaats van federale of mondiale oplossingen.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro spreekt de pers toe in Brasilia op 2 oktober 2022. (EVARISTO SA/AFP via Getty Images)

Bolsonaro, de leider van de Sociaal Liberale Partij die in 2019 aantrad, had beloofd de natie te beschermen tegen het linkse beleid en de belastingdruk van het volk te verlagen. De overwinning van Da Silva ontneemt Bolsonaro een tweede termijn.

De conservatieve leider heeft nog geen commentaar gegeven op de verkiezingsuitslag. Hij heeft herhaaldelijk zijn bezorgdheid geuit over de fraudegevoeligheid van de Braziliaanse elektronische stemmachines.

Bolsonaro zei vorige week dat zijn advocaat beroep zou aantekenen tegen het Hoge Electorale Tribunaal (TSE), omdat de klacht van zijn campagne over het feit dat radiostations meer reclamespots voor zijn tegenstander hebben uitgezonden, werd verworpen.

In zijn uitspraak van 26 oktober vroeg de TSE de hoogste openbare aanklager van Brazilië een onderzoek in te stellen naar de mogelijke intentie van het Bolsonaro kamp om de verkiezingen in de laatste dagen te verstoren.

Bolsonaro’s bondgenoten beschuldigen opiniepeilers van systematische partijdigheid ten opzichte van de president als leidende conservatieve stem, en merken op dat hij in de eerste stemronde op 2 oktober bijna 10 procentpunten meer won dan de peilingen tijdens de campagne hadden voorspeld.

De inauguratie van Lula is gepland voor 1 januari.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (31 oktober 2022): Lula Defeats Bolsonaro to Become Brazil’s President: Election Authority

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.