Sunday, 23 Jun 2024
President Emmanuel Macron en de Chinese communistische leider Xi Jinping. (LUDOVIC MARIN/POOL/AFP via Getty Images)

Macron zou samen met Peking werken aan een “geheim vredesplan” om de oorlog in Oekraïne te beëindigen

De Franse president werkt naar verluidt samen met China, dat het Russische offensief in Oekraïne nooit formeel heeft veroordeeld, aan een vredesplan om Moskou en Kiev aan de onderhandelingstafel te krijgen. Het doel is een einde te maken aan het conflict in Oekraïne, meldt de Britse krant The Telegraph. “Het is geen geheim vredesplan, maar het is veel te vroeg”, zei een diplomatieke bron hierover tegen Le Monde.

Een vredesplan met vage contouren

Om dit project uit te voeren zou Emmanuel Macron in ieder geval Emmanuel Bonne, zijn adviseur voor het buitenlands beleid, hebben opgedragen samen te werken met Wang Yi, een voormalige diplomaat die directeur werd van het centrale bureau voor buitenlandse zaken van de Chinese communistische partij, om “de parameters te bepalen” die als basis kunnen dienen voor toekomstige onderhandelingen. Die zouden deze zomer al van start kunnen gaan, aldus informatie van Bloomberg. Dit werd bevestigd door een lid van de Franse regering. Deze weigerde echter verdere details te geven over het lopende project, met de precisering dat de bondgenoten op de hoogte zullen worden gehouden van elk initiatief vanuit Parijs.

Het voeren van deze onderhandelingen zou gebaseerd zijn op verschillende voorwaarden. Eén daarvan is dat het Oekraïense tegenoffensief in het voorjaar, dat in de komende weken wordt verwacht, succesvol zal zijn, waardoor Kiev zich tijdens de besprekingen in een sterke positie zou kunnen plaatsen.

Op zaterdag 15 april gaf het Élysée in een persbericht aan dat Volodymyr Zelensky en Macron “tijdens een telefoongesprek de volgende stappen in de organisatie van een vredestop hebben besproken”. Tot op heden is echter niet duidelijk of de regering van Macron in haar benadering steun heeft gekregen van de Oekraïense regering.

“Men kan om het even welk vredesinitiatief naar voren brengen, het belangrijkste punt dat aan de basis ligt van alles is de terugtrekking van de Russische troepen”, hebben de Oekraïense autoriteiten de afgelopen dagen laten weten, waarna zij toevoegden: “Als dit punt erin wordt opgenomen, kan het als een serieus plan worden beschouwd.” “We kunnen de gebeurtenissen niet overhaasten en alles zal gebeuren volgens het tempo van de Oekraïners”, aldus het Elysée. “We hopen is dat de oorlog zo snel mogelijk wordt beëindigd en wel op een moment dat de Oekraïners in een sterke positie verkeren.”

Zonder verdere details te geven, vertelden Franse bronnen aan The Telegraph: “President Macron heeft tijdens zijn reis openlijk aangegeven dat hij China ertoe wil bewegen zich in te zetten voor een constructieve rol. Uiteraard hebben er diplomatieke gesprekken plaatsgevonden en er komt een vervolg.”

Van zijn kant zei het Kremlin dinsdag dat het geen bericht had ontvangen van Frankrijk over een ontwerp-vredesakkoord. Het laatste telefoongesprek tussen de Franse president en Vladimir Poetin vond plaats in september 2022.

De standpunten van Emmanuel Macron

Het staatshoofd sprak donderdag 20 april ook voor de eerste keer met Joe Biden sinds zijn omstreden bezoek aan Peking. Aan het einde van hun gesprek herhaalde het Élysée dat “China een rol te vervullen heeft om op middellange termijn bij te dragen tot de beëindiging van het conflict overeenkomstig de beginselen en doelstellingen van het Handvest van de Verenigde Naties”. De twee staatshoofden waren het eens over het belang om op deze basis met de Chinese autoriteiten te blijven praten. Het Witte Huis van zijn kant benadrukte, in tegenstelling tot het Elysée, dat de Franse en Amerikaanse leiders “het belang van de handhaving van vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan opnieuw hebben bevestigd”. En dat zij “hun krachtige steun aan Oekraïne hebben herhaald in het licht van de brutale Russische agressie”.

De diplomatieke reis van Emmanuel Macron naar China eerder deze maand had in Frankrijk, en meer in het algemeen in het Westen, voor een grote controverse gezorgd na zijn uitspraken over Taiwan, waarin hij ertoe opriep zich niet als “volgelingen” van de Verenigde Staten te beschouwen en in plaats daarvan het concept van Europese “strategische autonomie” bepleitte. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan aarzelde de New York Times niet om te koppen dat “de Franse diplomatie de inspanningen van de VS om China in te dammen ondermijnt” en Paul Haenle, een China-kenner en voormalig functionaris van het Witte Huis onder de regeringen Bush en Obama, vertelde de Financial Times dat Emmanuel Macron de inspanningen om druk uit te oefenen op Xi Jinping over de kwestie Oekraïne ondermijnt.

In ieder geval zorgt dit nieuwe project van Emmanuel Macron ook in het Verenigd Koninkrijk voor negatieve reacties. Volgens de Britse politicus Sir George Iain Duncan Smith hebben Oekraïners niet veel vertrouwen in Emmanuel Macron, vertelde hij aan de Telegraph: “Ze vertrouwen hem zeker niet sinds zijn reis naar China. Ze zeggen dat Macron één doel heeft, en dat is het imago van Macron oppoetsen, en het kan hem niet schelen wie hij daarvoor verraadt, terwijl hij geconfronteerd wordt met chaos in zijn eigen land”. Hij voegde eraan toe: “Zijn gedrag is echt bizar en doet denken aan dat van een slang in het hoge gras.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 april 2023): Macron plancherait avec Pékin sur un «plan de paix secret» pour mettre fin à la guerre en Ukraine

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.