Thursday, 18 Jul 2024
(Illustratie door The Epoch Times, Shutterstock, Publiek domein)

Mama Geit vertelt baby ‘veiligheidscode’ om Wolf op afstand te houden – maar het roofdier hoort alles

Moeder Geit ging op een ochtend naar de markt om boodschappen te doen voor haar gezin, dat uit slechts één lam en haarzelf bestond.

“Zorg goed voor het huis,” zei ze tegen het lam, terwijl ze de deur zorgvuldig op slot deed. “Laat niemand binnen, tenzij hij je dit wachtwoord geeft: ‘Weg met de Wolf en zijn hele ras!'”

Vreemd genoeg stond er een Wolf op de loer die hoorde wat Moeder Geit had gezegd. Dus zodra moeder Geit uit het zicht was, draafde hij naar de deur en klopte aan.

“De Wolf, het lam en de geit”, geïllustreerd door Milo Winter, uit “De Aesop voor kinderen”, 1919. (PD-US)

“Weg met de Wolf en zijn hele ras,” zei de Wolf zacht.

Het was het juiste wachtwoord, maar toen het lammetje door een kier in de deur gluurde en de schimmige figuur buiten zag, voelde hij zich helemaal niet gemakkelijk.

“Laat me een witte poot zien,” zei hij, “anders laat ik je niet binnen.”

Een witte poot is natuurlijk een eigenschap die maar weinig wolven kunnen laten zien, en dus moest Meester Wolf net zo hongerig weggaan als hij gekomen was.

“Je kunt nooit zeker genoeg zijn,” zei het lam, toen hij de Wolf naar het bos zag gaan.

Twee zekerheden zijn beter dan één.

Deze fabel is overgenomen uit het Project Gutenberg eBook van “The Aesop for Children” (1919).
Aesop (ca. 620-564 v. Chr.) was een Griekse verhalenverteller aan wie een aantal fabels wordt toegeschreven die nu gezamenlijk bekend staan als de “Fabels van Aesop”. Zijn verhalen met morele waarde hebben onze cultuur en beschaving lang beïnvloed. Ze hebben niet alleen bijgedragen aan de opvoeding en morele karaktervorming van kinderen, maar met hun universele aantrekkingskracht hebben ze ook bijgedragen aan de zelfreflectie van volwassenen die ervoor hebben gekozen om de deugden te omarmen of de waarschuwingen in zich op te nemen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (18 mei 2024): Mama Goat Tells Baby a ‘Safety Code’ to Keep Wolf Away—But the Lurking Predator Hears It All

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.