Thursday, 18 Jul 2024
Huisvoorzitter Kevin McCarthy spreekt met de Taiwanese president Tsai Ing-wen in The Regan Presidential Library in Semi Valley, Californië, op 5 april 2023. (John Fredricks/The Epoch Times)

McCarthy benadrukt sterke VS-Taiwan band tijdens historische ontmoeting met Taiwanese president temidden van CCP-dreigingen

LOS ANGELES—Huisvoorzitter Kevin McCarthy heeft op 5 april in Californië een ontmoeting gehad met de Taiwanese president Tsai Ing-wen, in een afwijzing van het Chinese communistische regime.

McCarthy (R-Calif.) en een bipartisanale congresdelegatie verwelkomden Tsai in de Ronald Reagan Presidential Library in Simi Valley.

Aan het begin van de bijeenkomst noemde McCarthy Tsai “een grote vriend van Amerika”.

“Ik ben optimistisch dat we manieren zullen blijven vinden waarop de bevolking van Amerika en Taiwan kunnen samenwerken om economische vrijheid, democratie, vrede en stabiliteit te bevorderen,” voegde hij eraan toe.

De spreker benadrukte later de democratische waarden die ten grondslag liggen aan de banden tussen de Verenigde Staten en Taiwan.

“Ik geloof dat onze band nu sterker is dan ooit tijdens mijn leven,” zei hij.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen arriveert op 5 april 2023 in de Reagan Presidential Library in Semi Valley, Californië. (John Fredricks/The Epoch Times)

Tsai zinspeelde in haar opmerkingen op de dreiging die uitgaat van communistisch China: “We bevinden ons opnieuw in een wereld waar de democratie wordt bedreigd, en de urgentie om de baken van vrijheid te laten schijnen kan niet worden onderschat.”

De Taiwanese president bedankte het Congres voor zijn tweeledige steun aan Taiwan om “de zelfverdedigingscapaciteit van Taiwan te vergroten, robuuste handels- en economische banden aan te moedigen … en de zinvolle deelname van Taiwan aan de internationale gemeenschap te ondersteunen”.

“Taiwan is dankbaar dat de Verenigde Staten van Amerika aan onze zijde staan bij het aangaan van de unieke uitdagingen van deze tijd”, zei zij.

Na de bijeenkomst zei McCarthy dat het duidelijk was dat er drie acties nodig waren. “Ten eerste moeten wij de wapenverkoop aan Taiwan voortzetten en ervoor zorgen dat deze Taiwan tijdig bereikt.

“Ten tweede moeten wij onze economische samenwerking versterken, met name op het gebied van handel en technologie. Ten derde moeten we onze gemeenschappelijke waarden op het wereldtoneel blijven bevorderen.”

Supporters met Taiwanese vlaggen en pro-Taiwan en Hong Kong spandoeken scandeerden “Jiayou Taiwan”—het equivalent van “Go Taiwan”—op de parkeerplaats van de Reagan Library voorafgaand aan de aankomst van Tsai en McCarthy voor de ontmoeting op het hoogste niveau van een Taiwanese president op Amerikaanse bodem sinds Washington in 1979 de diplomatieke erkenning van Taipei naar Beijing verlegde.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen arriveert op 5 april 2023 in de Reagan Presidential Library in Semi Valley, Californië. (John Fredricks/The Epoch Times)

Partijdigheid

Leden van de delegatie benadrukten tijdens een persconferentie na afloop van de bijeenkomst dat steun aan Taiwan een tweeledig aandachtspunt van het Congres is.

De heer Pete Aguilar (D-Calif.), voorzitter van de House Democratic Caucus, zei tegen Tsai dat “de Huisdemocraten deze relatie nooit zullen opgeven en hand in hand met de Biden administratie zullen samenwerken om ons engagement te bevestigen omdat wij begrijpen welke unieke en vitale rol Taiwan speelt in de regio”.

Afgevaardigde Mike Gallagher (R-Wis.), voorzitter van de House China Select Committee, verwees naar de Chinese dreigementen en zei dat de delegatie van beide partijen “een eenvoudige boodschap wilde overbrengen, namelijk dat wij niet bang zijn”.

“Wij steunen onze vrienden in Taiwan,” zei hij. “We zullen dat blijven zeggen wanneer we de kans krijgen, en we zullen die woorden omzetten in daden … want Taiwan is een kleine, zeer heldere kaars die brandt aan de rand van een grote autoritaire duisternis.”

Bedreigingen van CCP

De historische bijeenkomst vond plaats tegen de achtergrond van toenemende bedreigingen en militaire intimidatie van Taiwan door de Chinese Communistische Partij (CCP).

Aan de vooravond van de bijeenkomst stuurde de Chinese ambassade een dreigende e-mail aan de leden van de delegatie, waarin zij hen waarschuwde de bijeenkomst te annuleren.

“China zal niet werkloos toezien bij een schaamteloze provocatie en zal hoogstwaarschijnlijk noodzakelijke en resolute maatregelen nemen als reactie op de ongewenste situatie”, luidde de e-mail.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat een doorreis van een Taiwanese president door de Verenigde Staten niets nieuws was en dat Peking dat niet als excuus mocht gebruiken om actie te ondernemen of de spanningen op te voeren.

Eerder op de dag meldde het Taiwanese ministerie van Defensie dat een Chinese vliegdekschipgroep zich in de wateren voor de zuidoostkust van het eiland bevond. Een dag eerder stuurde het Chinese regime 20 Chinese vliegtuigen en drie marineschepen naar het eiland, en negen vliegtuigen staken de Straat van Taiwan over, waarbij ze de Air Defense Identification Zone van het eiland binnendrongen.

In reactie daarop heeft Taiwan vliegtuigen, marineschepen en raketsystemen te land ingezet om de activiteiten van het Chinese leger in de gaten te houden.

De CCP heeft gezworen met “resolute maatregelen” te reageren op de ontmoeting tussen McCarthy en Tsai, aldus de woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Mao Ning.

Het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde Mao’s verklaringen “steeds absurder” en verklaarde dat Taiwan niet zou terugkrabbelen tegenover China’s autoritaire regering en intimidatietactieken.

In augustus 2022 voerde de CCP een militair machtsvertoon op rond Taiwan nadat de toenmalige Amerikaanse huisvoorzitter Nancy Pelosi (D-Calif.) Taipei, de hoofdstad van het eiland, had bezocht.

John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de VS, vertelde verslaggevers op 3 april dat de retoriek van Peking werd verwacht, maar dat “er geen reden is voor de Chinezen om overdreven te reageren.”

Taiwan’s diplomatie

Tsai’s bezoeken aan Los Angeles en New York vormden een aanvulling op haar ontmoetingen met bondgenoten in Latijns-Amerika in de afgelopen dagen om de buitenlandse betrekkingen van Taiwan daar te versterken.

Vorige week was Honduras het laatste land dat toegaf aan de druk van de CCP en de diplomatieke banden met Taiwan verbrak. Ook Nicaragua, El Salvador, de Dominicaanse Republiek, Panama en Costa Rica hebben de afgelopen jaren hun diplomatieke erkenning van Taiwan naar China verlegd. China zou sommige van die landen leningen en zware investeringen hebben aangeboden in ruil voor hun trouw.

Ondertussen hebben Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië en Litouwen zich aangesloten bij de Verenigde Staten, Canada en Australië om hun banden met Taiwan aan te halen.

Het Chinese regime beschouwt het eiland als een deel van zijn grondgebied en heeft gezworen Taiwan uiteindelijk met het Chinese vasteland te verenigen, desnoods met militair geweld. Taiwan, dat zijn eigen grondwet, democratisch gekozen leiders, media, munt en leger heeft, zegt dat de recente kritiek van Peking steeds “absurder” wordt.

Hoewel de Verenigde Staten geen formele diplomatieke banden met Taiwan hebben, onderhouden zij sterke banden in het kader van de wet op de betrekkingen met Taiwan, op grond waarvan Washington verplicht is Taipei te voorzien van de middelen om zich tegen een aanval van de CCP te verdedigen.

De ontmoeting in Californië was de eerste op Amerikaanse bodem tussen een spreker van het Amerikaanse Huis en een Taiwanese leider, en Tsai’s zevende doorreis door de Verenigde Staten sinds haar aantreden in 2016.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 april 2023): McCarthy Highlights Strong US–Taiwan Bond in Historic Meeting With Tsai Amid CCP Threats

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.