Sunday, 16 Jun 2024
Huisvoorzitter Kevin McCarthy kondigt de opening aan van het onderzoek naar de afzetting van president Joe Biden op het Capitool in Washington op 12 september 2023. (Andrew Caballero-Reynolds/AFP via Getty Images)

McCarthy start onderzoek naar afzetting van president Joe Biden

Speaker Kevin McCarthy (R-Calif.) kondigde op 12 september aan dat het Huis een impeachmentonderzoek zal instellen naar de mogelijke betrokkenheid van president Joe

Woordvoerder Kevin McCarthy (R-Calif.) kondigde op 12 september aan dat het Huis een impeachmentonderzoek zal instellen naar de mogelijke betrokkenheid van president Joe Biden bij de zakelijke transacties van zijn zoon Hunter Biden.

“Republikeinen in het Huis hebben ernstige en geloofwaardige beschuldigingen ontdekt over het gedrag van president Biden. Alles bij elkaar schetsen deze beschuldigingen een beeld van een cultuur van corruptie,” zei McCarthy.

“Vandaag geef ik onze huiscommissie opdracht om een formeel afzettingsonderzoek in te stellen tegen president Joe Biden. Deze logische volgende stap geeft onze commissies de volledige bevoegdheid om alle feiten en antwoorden te verzamelen voor het Amerikaanse publiek,” zei McCarthy.

Het onderzoek wordt geleid door Reps. James Comer (R-Ky.), Jason Smith (R-Mo.), Jim Jordan (R-Ohio), de voorzitter van de toezichtcommissie, de commissie van ‘ways and means’ en de rechterlijke commissie.

“We gaan waar het bewijs ons brengt,” aldus McCarthy.

McCarthy weigerde na afloop van zijn verklaring vragen van verslaggevers te beantwoorden.

Ian Sims, woordvoerder van het Witte Huis voor toezicht en onderzoek, noemde de stap “extreme politiek op zijn ergst.”

“Republikeinen in het Huis onderzoeken de president al 9 maanden en ze hebben geen bewijs van wangedrag gevonden,” schreef Sims dinsdag op Twitter. “Zijn eigen GOP-leden hebben dat gezegd. Hij heeft gezworen een stemming te houden om de afzetting in gang te zetten, nu is hij omgedraaid omdat hij geen steun heeft.”

De aankondiging van McCarthy markeert de tweede keer dat een onderzoek naar impeachment is gestart in verband met de zakelijke transacties van Hunter Biden. De eerste impeachment van president Donald Trump draaide om zijn verzoek aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om het werk van Hunter Biden voor een Oekraïense gasgigant, Burisma, te onderzoeken. De Senaat sprak Trump vrij van alle aanklachten.

President Trump werd na zijn vertrek uit het Witte Huis in 2021 voor de tweede keer aangeklaagd op beschuldigingen die verband houden met zijn betwisting van de uitslag van de verkiezingen van 2020.

De House Oversight Committee heeft een lopend onderzoek naar de familie Biden en hun vermeende buitenlandse zaken. Commissievoorzitter James Comer (R-Ky.) zei op 7 september dat e-mails van de National Archives and Records Administration (NARA) de “laatste druppel” waren die genoeg stemmen in het Huis zou opleveren om een onderzoek te openen.

Het bureau gaf in augustus toe dat het een groot aantal e-mails in zijn bezit had die naar verluidt door president Joe Biden onder pseudonieme e-mailaccounts waren verzonden toen hij vicepresident was, volgens de conservatieve non-profit Southeastern Legal Foundation.

De groep spande een rechtszaak aan tegen het NARA om het agentschap te dwingen de ongeveer 5.400 e-mails te overhandigen die mogelijk gekoppeld zijn aan de valse e-mailaccounts die zouden zijn verzonden onder drie persoonlijke pseudonieme e-mailaccounts: Robin Ware, Robert L. Peters en JRB Ware.

Een woordvoerder van het NARA weigerde commentaar te geven op de vermeende e-mails toen The Epoch Times destijds contact met hem opnam.

De aankondiging van McCarthy kwam op de dag dat het Huis zijn zitting hervatte na een bijna zeven weken durende zomervakantie. Het is ook 19 dagen verwijderd van een shutdown van de overheid als het Huis en de Senaat niet de 12 vereiste kredietwetten kunnen goedkeuren om de activiteiten na 30 september, het einde van het fiscale jaar, te financieren.

McCarthy beweerde dat president Biden tegen het Amerikaanse volk heeft gelogen over zijn kennis van de buitenlandse zakelijke transacties van zijn familie. De spreker zei dat getuigen hebben verklaard dat president Biden deelnam aan een aantal telefoongesprekken en andere interacties had die resulteerden in de stroom van miljoenen dollars naar de zakelijke rekeningen van Hunter Biden en zijn zakenpartners.

“We weten dat bankgegevens aantonen dat bijna $20 miljoen aan betalingen naar de familieleden en partners van Biden werd geleid via verschillende lege vennootschappen. Het ministerie van Financiën alleen al heeft meer dan 150 transacties waarbij de familie Biden en andere zakenpartners betrokken waren die door Amerikaanse banken als verdachte activiteiten werden aangemerkt,” zei McCarthy, eraan toevoegend dat een informant van de FBI heeft beweerd dat er smeergeld is betaald aan de familie Biden.

“Ondanks de ernstige beschuldigingen lijkt het erop dat de familie van de president een speciale behandeling heeft gekregen van Biden’s eigen administratie, een behandeling die ze anders niet zouden hebben gekregen als ze geen familie waren van de president,” zei McCarthy. “Dit zijn beschuldigingen van machtsmisbruik, obstructie en corruptie. En ze rechtvaardigen verder onderzoek door het Huis van Afgevaardigden.”

Senator Elizabeth Warren (D-Mass.) bekritiseerde de aankondiging en noemde het “politiek op steroïden.”

De Amerikaanse president Joe Biden en First Lady Jill Biden verlaten het Witte Huis in Washington op weg naar Florida op 2 september 2023. (Anna Rose Layden/Getty Images)

“Dit heeft geen inhoud,” zei mevrouw Warren. “Dit gaat allemaal over spreker McCarthy die buigt voor een handjevol extremisten die hem zijn baan zullen kosten als hij niet net zo wild en out there wordt als zij al zijn.”

Jon Tester (D-Mont.) weigerde het onderzoek te bekritiseren. Op de vraag of de beslissing van McCarthy om een onderzoek naar impeachment in te stellen gepast was, zei Tester tegen The Epoch Times: “Dat is zijn beslissing.”

Senator Ben Ray Lujan (D-N.M.) was niet verrast door de aankondiging en zei dat “het de Freedom Caucus is die de show lijkt te runnen” in het Huis.

“Dit is gewoon weer een voorbeeld dat Speaker McCarthy er meer om geeft om voorzitter te zijn dan dat hij gelooft in beleid dat goed is voor Amerika,” zei Lujan tegen The Epoch Times.

McCarthy staat onder druk van hardliners in zijn eigen partij over zowel de bezuinigingen als het onderzoek naar president Biden.

De federale overheid zal niet-essentiële diensten stilleggen als er geen financieringsovereenkomst voor 2024 kan worden bereikt voor 30 september, het einde van het fiscale jaar. De spreker heeft gezegd dat hij voorstander is van een voortdurende resolutie om de overheid gefinancierd te houden terwijl de begrotingsbesprekingen doorgaan.

Hardliners in de eigen partij van de voorzitter hebben openlijk gesproken over het forceren van een shutdown om hun eisen voor bezuinigingen kracht bij te zetten. Veel Republikeinse wetgevers hebben het onderzoek gesteund.

Senator Mitt Romney (R-Utah) zei dat het onderzoek voorkomen had kunnen worden als president Biden meer bereid was geweest om over de zaak te communiceren.

“Het onderzoek volgt op het feit dat Hunter Biden buitenlandse entiteiten omkocht voor miljoenen dollars. Dat is gewoon lelijk en het Witte Huis heeft daarover gezwegen, Hunter Biden uitgenodigd voor een staatsdiner en niet aangegeven wat de president wist. Er komt dus een onderzoek,” zei Romney op 12 september tegen verslaggevers.

Gevraagd of hij het onderzoek steunt, zei Romney: “Dat is de taak van het Huis.

“Er komt een onderzoek. Er is geen beschuldiging van een hoog misdrijf of overtreding die zou voldoen aan de grondwettelijke test,” zei Romney. “Dus dat is een heel andere zaak, en we zullen zien of dat zich voordoet.”

Senator Mike Braun (R-Ind.) zei dat de beslissing om een onderzoek in te stellen onvermijdelijk was en met veel nadenken en voorbereiding was genomen.

“Ik denk dat het tijd wordt,” zei Braun tegen The Epoch Times. “Vroeg of laat moet je zo’n onderzoek doen om de waarheid boven tafel te krijgen. Dit is methodisch gebeurd. Ze hebben er veel moeite voor gedaan. En ik ben blij dat hij het gedaan heeft.”

Senator Chuck Grassley (R-Iowa) zei dat het afzettingsonderzoek de Republikeinen in staat zal stellen om aan informatie te komen die hij en zijn collega’s in de Senaat niet hebben kunnen verkrijgen.

“Maar je weet hoeveel moeite ik heb gehad om de informatie te krijgen en ze hebben dit ding verder gebracht dan [Sen. Ron] Johnson en ik hebben kunnen doen, omdat we geen dagvaardingsbevoegdheid hadden,” zei Mr. Grassley.

“En zelfs met dagvaardingsbevoegdheid, hebben ze het moeilijk om het te krijgen. Dus het onderzoek krijgt de informatie. Het lijkt mij dat ik die inspanning moet toejuichen zonder het Huis te vertellen wat te doen.”

Sommige Republikeinen voorzichtig

De aankondiging betekent een abrupte verandering ten opzichte van de verklaring van McCarthy minder dan twee weken geleden dat er geen onderzoek naar impeachment zou worden geopend zonder een stemming op de vloer van het Huis.

“Het openen van een afzettingsonderzoek is een serieuze zaak en de Republikeinen in het Huis zullen dit niet licht opvatten of gebruiken voor politieke doeleinden,” zei McCarthy op 1 september tegen Breitbart News.

“Het Amerikaanse volk verdient het gehoord te worden over deze zaak via hun gekozen vertegenwoordigers,” vervolgde hij. “Dat is de reden waarom, als we verder gaan met een afzettingsonderzoek, dit zou gebeuren door middel van een stemming op de vloer van het Volkshuis en niet door middel van een verklaring van één persoon.”

Zo’n stemming zou wel eens moeite kunnen hebben om de 218 stemmen te krijgen die nodig zijn in het smal verdeelde Huis, waar de Republikeinen slechts 222 zetels hebben.

Afgevaardigde Ken Buck (R-Colo.) heeft zich voorzichtig uitgelaten over afzetting. “De tijd voor afzetting is de tijd dat er bewijs is dat president Biden linkt—als er bewijs is dat president Biden linkt aan een hoog misdrijf of overtreding. Dat is er nu niet.”

Rep. Nancy Mace (R-S.C.) heeft gewaarschuwd dat de Republikeinen zetels in het Huis kunnen verliezen als de hardliners hun collega’s uit meer gematigde districten “op de plank laten lopen” over onderwerpen als abortus en het aandringen op impeachment.

Focus van het onderzoek

Het onderzoek naar de zakelijke transacties van de Biden concentreert zich op Hunter Biden’s vermeende gebruik van zijn vaders naam en invloed als toenmalig vicepresident om betalingen los te krijgen van buitenlandse zakelijke entiteiten—en welke betrokkenheid president Biden eventueel heeft gehad bij deze uitwisselingen.

Op 10 mei gaf de House Committee on Oversight and Accountability een aantal documenten vrij die, zo beweerden ze, een witwasconstructie lieten zien waarbij miljoenen dollars van buitenlandse entiteiten werden doorgesluisd naar president Joe Biden en bijna een dozijn leden van zijn familie.

De heer Comer, die voorzitter is van de commissie, vertelde aan verslaggevers dat stapels rapporten over verdachte activiteiten van het ministerie van Financiën en informatie van klokkenluiders er weinig twijfel over laten bestaan dat het enige product van de regeling de verkoop van toegang tot de senior Biden was tijdens zijn ambtstermijn als vicepresident en daarna.

Het panel heeft memoranda vrijgegeven die gedetailleerd aangeven hoe meer dan $10 miljoen werd doorgesluisd naar de familie van president Joe Biden en hun medewerkers vanuit Chinese en andere bronnen in het midden van de jaren 2010.

Op 31 juli verscheen Devon Archer, een medewerker van Hunter Biden, tijdens een hoorzitting van de commissie achter gesloten deuren en zei dat president Joe Biden meerdere keren had gesproken met de zakenpartners van zijn zoon. Mr. Archer en Hunter Biden zaten beiden in de raad van bestuur van Burisma, een Oekraïens energiebedrijf.

Archer zei dat het “merk” van de familie Biden hielp om Burisma te behouden door mensen “geïntimideerd te maken om met hen te sollen.”

Na de hoorzitting bagatelliseerde Rep. Dan Goldman (D-N.Y.) de gesprekken tussen toenmalig Vice President Biden en de medewerkers van zijn zoon. Hij zei dat de president “terloops een gesprek” met hen had gevoerd “20 keer in de loop van een relatie van 10 jaar” tussen de heer Archer en de jongere Biden.

Voor Mr. Comer was de getuigenis het bewijs dat president Biden leugens had verteld over de zaak. “Devon Archer’s getuigenis van vandaag bevestigt dat Joe Biden loog tegen het Amerikaanse volk toen hij zei dat hij niets wist over de zakelijke transacties van zijn zoon en er niet bij betrokken was.

Op 9 augustus gaf de commissie nog een memorandum vrij met betrekking tot de inkomsten die Hunter Biden zou hebben ontvangen, deze toont ongeveer 11 miljoen dollar uit bronnen in Rusland, Oekraïne en Kazachstan.

Tony Bobulinski, een voormalige medewerker van Hunter Biden, bevestigde dat er een onuitgesproken regel was “[om] Joe niet te noemen”. Bobulinski beweerde ook dat president Joe Biden geld ontving uit de zakelijke transacties van zijn zoon, waarbij hij verwees naar een e-mail die ontdekt was op de laptop van Hunter Biden waarin verwezen werd naar een deel van 10 procent voor “de grote man.”

Hunter Biden (C) verlaat op 26 juli 2023 het J. Caleb Boggs Federal Building in Wilmington, Del. (Madalina Vasiliu/De Epoch Times)

Problemen Hunter

Hunter Biden wordt geconfronteerd met een apart onderzoek naar strafrechtelijke vervolging door een speciale raadsman die is aangesteld door procureur-generaal Merrick Garland.

Garland, die werd benoemd door president Biden, kondigde op 11 augustus aan dat David Weiss, de openbare aanklager van de VS, het onderzoek van het Department of Justice (DOJ) naar de zoon van de president zou voortzetten.

De benoeming vond plaats nadat een federale rechter vraagtekens had gezet bij een pleidooi dat was aangeboden aan Hunter Biden voor beschuldigingen van belasting en vuurwapens.

Volgens de pleidooi overeenkomst zou de heer Biden schuldig hebben bekend aan twee aanklachten voor lichte overtredingen van de belastingwetgeving en zou hij vervolging voor een aanklacht voor een misdrijf tegen vuurwapens hebben kunnen voorkomen door deel te nemen aan een afleidingsprogramma.

De deal wekte de verdenking dat er een speciale behandeling werd gegeven aan de heer Biden, die had verzuimd om ongeveer $100.000 aan verschuldigde inkomstenbelasting te betalen voor elk van de twee jaren dat hij een inkomen had van meer dan $1,5 miljoen. Hij was ook beschuldigd van het bewust illegaal bezitten van een vuurwapen.

Op 26 juli uitte U.S. District Judge Maryellen Noreika “haar bezorgdheid” over het feit dat de omleidingsovereenkomst belastingmisdrijven koppelde aan aanklachten wegens misdrijf met vuurwapens, wat volgens haar “atypisch” en “ongekend” was. De pleidooi deal werd opgeschort en de heer Biden pleitte niet schuldig aan alle aanklachten.

Aanklagers zijn van plan om binnenkort een jury te vragen Hunter Biden aan te klagen voor de beschuldiging van het wapen. Volgens een gerechtelijke aanklacht van 6 september is de overheid van plan om uiterlijk 29 september een aanklacht in te dienen, wat zou kunnen resulteren in een aanklacht wegens misdrijf tegen de heer Biden.

Strijd om de begroting

President Donald Trump, die niet onmiddellijk reageerde op het nieuws over de impeachment, had de Republikeinen al dagen voor de aankondiging van McCarthy opgeroepen om een impeachmentprocedure te starten.

President Trump neemt het op tegen president Biden voor het Witte Huis in 2024. Het onderzoek naar de afzetting voegt nog een laag van onzekerheid toe aan de verkiezingsspanning die in volle gang is, ver voor de eerste voorverkiezingen.

Staats- en federale aanklagers hebben aanklachten tegen Trump ingediend in afzonderlijke zaken in Florida, Georgia, Washington en New York. Trump pleitte niet schuldig in elke zaak en heeft toegezegd om in de verkiezing te blijven ongeacht de uitkomst.

David Bateman, een professor in bestuur en beleid aan de Cornell University, was niet verrast door de aankondiging van de spreker. Hij merkte op dat er onder Republikeinen sinds de eerste impeachment van president Trump in 2019 oproepen waren voor wederzijdse actie.

“McCarthy dreigde ten tijde van de impeachment van Trump dat ze deze macht nu zouden gebruiken tegen elke toekomstige Democratische president. Dus in die zin moeten we niet verrast zijn,” vertelde Bateman aan The Epoch Times.

Toch theoretiseerde hij dat de op handen zijnde begrotingsstrijd in het Huis en tussen het Huis en de Senaat de belangrijkste motivatie kan zijn voor het openen van het onderzoek.

“Het Huis en de Senaat maken zich op voor een gevecht over bepaalde kredietwetten die delen van de overheid draaiende moeten houden. En de politieke context ziet er niet goed uit voor het Huis,” zei Bateman. “Gezien het feit dat extreem rechts [McCarthy] niet vertrouwt, denk ik dat hij een aantal concessies aan hen moet doen om een wetsvoorstel erdoor te krijgen of om de partij bij elkaar te houden.”

Later op de dag hield de voorzitter van de House Freedom Caucus, Scott Perry (R-Pa.), vol dat er geen verband was tussen de strijd van de hardliners om te bezuinigen en het onderzoek naar impeachment.

“Ik ben het met de spreker eens dat afzetting niet om politieke redenen moet gebeuren. Als de feiten ons daarheen leiden, dan moeten ze ons daarheen leiden. Maar het heeft niets te maken met de schuld, het tekort, de buitensporige uitgaven, de inflatie die Amerikaanse gezinnen verplettert. Dat zijn twee aparte zaken die apart behandeld moeten worden,” zei hij.

Wat betreft de bewering van McCarthy dat het openen van het onderzoek de commissies van het Huis meer macht geeft om feiten te verzamelen, zei Bateman dat dit misschien niet het geval is.

“Als het Huis stemt voor het openen van een onderzoek naar impeachment, kan het de bevoegdheden uitbreiden die beschikbaar zijn voor de voorzitter of de commissies,” zei Bateman. Zonder dat zullen de commissies dezelfde bevoegdheden hebben die ze al hebben, merkte hij op. Hoewel overheidsdepartementen en individuen misschien meer zullen meewerken vanwege de toegevoegde aanwijzing.

“Ze zijn misschien meer bereid om zich aan de regels te houden,” zei hij. “Maar het is een zachte toename van macht.”

Jackson Richman en Joseph Lord hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (13 september 2023): McCarthy Launches Impeachment Inquiry of President Joe Biden

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.