Wednesday, 12 Jun 2024
Larry Sanger, mede-oprichter van Wikipedia en voormalig professor filosofie, tussen stapels naslagwerken in een bibliotheek in Columbus, Ohio, op 26 maart 2007 (Kiichiro Sato/AP Photo)

Medeoprichter bekritiseert Wikipedia om “gezagsgetrouwe” vooringenomenheid en linkse “propaganda”

Wikipedia-medeoprichter Larry Sanger zei in een recent interview dat de site tot weinig meer dan “propaganda” is verworden en hekelde wat hij haar “gezagsgetrouwe” vooringenomenheid noemde.

In zijn bijdrage aan de online blog UnHerd vorige week zei Sanger dat Wikipedia “lijkt aan te nemen dat er slechts één legitieme, verdedigbare versie van de waarheid bestaat over om het even welke controversiële kwestie,” en hij voegde eraan toe dat het overheersende optiek dat op de site wordt gepresenteerd links is.

“Wanneer het op een systematische manier gebeurt, hebben we daar een naam voor: propaganda, en dat is echt waar we mee te maken hebben op Wikipedia,” zei Sanger, die in 2001 mee aan de wieg stond van de site alvorens het project te verlaten en zich later te ontpoppen tot een uitgesproken criticus.

“Je kunt erop vertrouwen dat het een gezagsgetrouw standpunt inneemt over zowat alles,” zei Sanger over Wikipedia. “Kun je erop vertrouwen dat het je altijd de waarheid weergeeft? Wel, dat hangt ervan af wat jij denkt dat de waarheid is.”

Wikipedia-functionarissen reageerden niet onmiddellijk op een verzoek van The Epoch Times voor commentaar.

Sanger bekritiseerde wat hij omschreef als een “zeer groot, smerig, complex spel” dat achter de schermen op Wikipedia wordt gespeeld door mensen die een bepaald perspectief willen doordrukken, waardoor de site volgens hem is afgeweken van zijn oorspronkelijke vorm als een platform dat “meerdere verschillende gezichtspunten, redelijk, eerlijk uiteengezet” bood.

“Wikipedia is behoorlijk gezagsgetrouw wat zijn standpunt betreft, welk standpunt dat ook moge zijn, wat ironisch is als je bedenkt dat het is opgericht door een paar vrijheidsgezinden die, althans in het begin, echt tolerant waren en openstonden voor allerlei anti-gevestigde standpunten die in het artikel naar voren werden gebracht,” zei hij.

Als voorbeeld haalde hij de Wikipedia-pagina voor president Joe Biden aan, met het argument dat deze “zeer weinig” verwijzingen bevat naar het Oekraïne-schandaal.

“Het weinige dat er te vinden is, is extreem bevooroordeeld en leest als het verslag van een advocaat van de verdediging,” zei hij.

“Het artikel over Biden bevat weinig verwijzingen naar de zorgen die de Republikeinen over hem hadden,” zei Sanger. “Dus als je ook maar iets wilt hebben dat ook maar in de verste verte lijkt op het Republikeinse standpunt over Biden, dan zul je dat niet uit het artikel kunnen halen.”

Sanger zei dat mensen die gemotiveerd zijn om Wikipedia-artikelen te bewerken om ze “politiek neutraler” te maken, dit niet mogen doen.

“Als slechts één versie van de feiten is toegestaan, dan geeft dat een enorme stimulans aan rijke en machtige mensen om de controle te grijpen over zaken als Wikipedia om hun macht te versterken,” zei hij. “En dat doen ze.”

Sanger heeft Wikipedia al eerder bekritiseerd en schreef in een artikel op zijn website dat, “kort gezegd, en met enkele uitzonderingen, alleen globalistische, progressieve mainstream bronnen – en bronnen die bevriend zijn met het globalistisch progressivisme – zijn toegestaan” op de site.

Wikipedia heeft 230.000 vrijwillige redacteuren die werken aan door de massa geproduceerde artikelen en meer dan 3.500 “beheerders” die acties kunnen ondernemen zoals het blokkeren van accounts of het beperken van bewerkingen op bepaalde pagina’s, aldus Reuters.

Oorspronkelijk gepubliceerd door The Epoch Times (19/07/2021): Wikipedia Co-Founder Criticizes Site for ‘Reliably Establishment’ Bias, Leftist ‘Propaganda’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.