Monday, 04 Mar 2024
Mensen staan voor afbeeldingen van de Chinese leider Xi Jinping in het Museum van de Communistische Partij van China in Peking op 4 september 2022. (Noel Celis /AFP via Getty Images)

Meer dan 300.000 Chinese ambtenaren onderzocht op fraude in 1e helft van 2023

De hoogste tuchtwaakhond van de Chinese Communistische Partij (CCP) maakte op 22 juli de resultaten bekend van haar tucht- en strafrechtelijke onderzoeken voor de eerste helft van dit jaar, waarbij het aantal ambtenaren dat onderzocht werd voor corruptie het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar bereikte.

De Centrale Commissie voor Disciplinaire Inspectie (CCDI) publiceerde een kort bericht op haar officiële website, waarin staat dat van januari tot juni 316.000 ambtenaren op verschillende niveaus in het hele land strafrechtelijk zijn onderzocht.

Dit aantal is 36 procent hoger dan het gemiddelde resultaat in eerdere zaken sinds CCP-leider Xi Jinping in 2012 aan de macht kwam. In het kader van zijn anticorruptiecampagne heeft Xi de CCDI gebruikt om zowel “tijgers als vliegen” te vangen, verwijzend naar hoge en lage ambtenaren; ongeveer 4.648.000 partijfunctionarissen werden de afgelopen tien jaar onderzocht op corruptie.

Ambtenaren gezuiverd

De meeste ambtenaren waartegen een strafrechtelijk onderzoek loopt, zijn laaggeplaatste leden van de CCP, waaronder 1.588 ambtenaren op provinciaal niveau, 13.000 op stads- en districtsniveau en 31.000 op dorpsniveau.

Afgevaardigden arriveren op 12 maart 2023 in Peking bij de vijfde plenaire zitting van de Chinese wetgevende macht, het Nationale Volkscongres. China’s jaarlijkse politieke bijeenkomst, bekend als de Twee Zittingen, roept de leiders en wetgevers van de natie bijeen om de agenda van de regering voor de binnenlandse economische en sociale ontwikkeling van het volgende jaar vast te stellen. (Lintao Zhang/Getty Images)

In slechts 36 gevallen gaat het om hooggeplaatste ambtenaren die benoemd zijn door het hoogste kaderpersoneelsmanagement van Peking, het Organisatiedepartement van het Centraal Comité van de CCP.

Onder deze 36 ambtenaren, die bekend staan als “kaders die worden aangestuurd door het Organisatiedepartement van het Centraal Comité”, bevinden zich voormalige hoofden van provinciale regeringen, provinciale en stadswetten, provinciale en stadscomités van de Politieke Raadgevende Conferentie van het Chinese Volk (CPPCC)—inclusief het departement Werk van het Verenigd Front van de CCP, voormalige topambtenaren van Chinese staatsbedrijven, banken, sportbureaus en de administratie van staatsactiva.

Het kaderbeheersysteem van de CCP is een kopie van de nomenklatura of “namenlijst” van de voormalige Sovjet-Unie, een systeem waarbij invloedrijke posten in de regering, staatsbedrijven en andere gelieerde overheids- of bedrijfsorganen worden bezet door door de CCP benoemde personen. De afdeling Organisatie zorgt ervoor dat haar vestigingen beslissen over alle promoties en benoemingen van ambtenaren op elk niveau en in elke bedrijfstak. Het stelt ook gedetailleerde en vertrouwelijke rapporten op over toekomstige potentiële leiders van de CCP.

In het CCDI-bericht stond ook dat 258.000 ambtenaren zijn gestraft op grond van disciplinaire of administratieve regels. Van deze ambtenaren zijn er 18 voormalige provinciale en ministeriële kaderleden en 178.000 voormalige personeelsleden in staatsbedrijven en dorpshoofden in landelijke gebieden. Ongeveer 80.000 zijn voormalige provinciale, gemeentelijke, provinciale en gemeentelijke kaderleden.

Machtsstrijd gaat door

Sinds zijn aantreden heeft de heer Xi zijn politieke tegenstanders gezuiverd. Tot nu toe zijn bijna 5 miljoen ambtenaren publiekelijk onderzocht op diefstal. De hoogste ambtenaar die is onderzocht en levenslang heeft gekregen is Zhou Yongkang, voormalig hoofd van de veiligheidsdienst en lid van het Permanent Comité van het Politbureau, het hoogste besluitvormingsorgaan van de CCP.

Zhou is ook de hoogste voormalige politicus die voor de rechter moet verschijnen sinds het proces wegens verraad in 1981 tegen de vrouw van Mao Zedong en andere leden van de “Bende van Vier” die politieke tegenstanders vervolgden tijdens de Culturele Revolutie van 1966–1976.

Hoewel de Chinese staatsmedia de veroordeling van Zhou afschilderden als een overwinning in de strijd tegen corruptie, was zijn val een belangrijke stap in de campagne van Xi om de politieke factie van de voormalige leider van de Communistische Partij, Jiang Zemin, te ontmantelen. Hoewel hij officieel maar van 1989 tot 2002 in functie was, hadden wijlen Jiang en zijn kliek (waaronder Zhou) de facto meer dan tien jaar lang de politieke en economische macht over de partij en het land, nadat Jiang met pensioen was gegaan. Jiang overleed in november 2022.

“Het autoritaire regime behoudt zijn macht door strijd,” vertelde Li Mianying, een Chinese filosoof en ondernemer die onlangs naar de Verenigde Staten verhuisde, in een recent interview aan de Chinese editie van The Epoch Times.

“Net als voormalig CCP-leider Mao Zedong heeft Xi Jinping ook interne strijd nodig om zijn autoriteit te behouden,” zei Li.

Hij zei dat Xi zich nog steeds bedreigd voelt, ook al is hij op het hoogtepunt van zijn macht.

“De interne strijd van de CCP zal niet stoppen tot hij instort.”

Li Jing en Leo Timm hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (24 juli 2023): Over 300,000 Chinese Officials Probed for Graft in 1st Half of 2023

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.