Wednesday, 17 Jul 2024
Ongeveer 5200 beoefenaars van Falun Gong nemen deel aan een karaktervorming op het Vrijheidsplein in Taiwan op 9 december 2023. (Sung Pi-lung/De Epoch Times)

Meer dan 5000 Falun Gong beoefenaars nemen deel aan jaarlijkse karaktervorming

Het embleem van Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, betekent 'Grote Weg van het Wetswiel'

TAIPEI, Taiwan – Ongeveer 5200 mensen kwamen op 9 december samen op het iconische Vrijheidsplein van het eiland, waar ze zich in reusachtige kleurrijke Chinese karakters en afbeeldingen opstelden om aandacht te vragen voor hun spirituele beoefening, Falun Gong.

Om het evenement mogelijk te maken, maakte een gepensioneerde architect vooraf een blauwdruk. Gedurende drie dagen voor zaterdag, tekenden meer dan 100 lokale Falun Gong beoefenaars de hoofdafbeelding op de grond van het evenement met draden en zitmatten – ieder om plaats te nemen tijdens het evenement.

Gekleed in geel, wit, blauw, rood en zwart liepen Falun Gong beoefenaars zaterdag ordelijk naar hun plek. Ongeveer 2000 beoefenaars vormden het middelste beeld van het “wetswiel”, in het Chinees bekend als “falun”, dat traditionele boeddhistische “swastika” en taoïstische “taiji” symbolen bevat. Het is het embleem van Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, wat vertaald kan worden als “Grote Weg van het Wetswiel”.

De overige 3000 vormden 12 traditionele Chinese karakters. De vier karakters aan de linkerkant betekenen “de Wet van Boeddha is grenzeloos”, de vier karakters aan de bovenkant betekenen “de ronddraaiende Fa bereikt het uiterste” en de vier karakters aan de rechterkant betekenen “Falun draait constant rond.”

Huang Chun-mei, organisator van de activiteit en plaatsvervangend voorzitter van de Taiwanese Falun Dafa Associatie, vertelde The Epoch Times dat de 12 karakters zorgvuldig waren gekozen.

“Ik hoop dat mensen de krachtige positieve energie van deze 12 karakters kunnen voelen,” zei mevr. Huang, of mensen de karaktervorming nu in levende lijve konden zien of online foto’s van het evenement tegenkwamen. Ze voegde eraan toe dat zo’n positieve kracht vooral nodig is in de huidige wereld, die allerlei verschillende modes heeft die niet per se goed zijn voor mensen.

Het jaarlijkse evenement vond plaats tegen de achtergrond van de enorme verschillen tussen de samenlevingen in Taiwan en China: de Chinese Communistische Partij (CCP) controleert elk aspect van de samenleving en tolereert geen godsdienstvrijheid, terwijl de Taiwanezen een levendige democratie en grote vrijheden kennen.

Sinds de CCP in 1999 een wrede campagne lanceerde om de groep uit te roeien, lopen Falun Gong beoefenaars in China dan ook het risico op gevangenschap, marteling en andere onmenselijke behandelingen.

Falun Gong is een spirituele beoefening die bestaat uit rustige meditatieve oefeningen en morele lessen gebaseerd op de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid.

Tegen het einde van de jaren 1990 werd de praktijk erg populair in China, met 70 tot 100 miljoen beoefenaars, gebaseerd op officiële schattingen uit die tijd. De enorme aanhang werd als een bedreiging gezien door de voormalige CCP-leider Jiang Zemin, die in juli 1999 een wrede campagne lanceerde om de praktijk uit te roeien.

Volgens het Falun Dafa Informatiecentrum worden al 24 jaar lang miljoenen Falun Gong beoefenaars vastgehouden in gevangenissen, werkkampen en andere faciliteiten. Velen zijn het slachtoffer geworden van China’s door de staat goedgekeurde praktijk van gedwongen orgaanoogst, waarbij hun vitale organen door Chinese ziekenhuizen worden verwijderd om de bloeiende orgaantransplantatie-industrie in China te voorzien van brandstof.

Mevr. Huang legde uit dat het Vrijheidsplein, een belangrijke toeristische attractie in Taiwan, dient als een portaal naar de cultuur, vrijheid en geschiedenis van het eiland. “Als soortgelijke karaktervormende evenementen op het Plein van de Hemelse Vrede zouden kunnen worden gehouden, zou het China dat we hebben leren kennen er heel anders uitzien,” zei ze.

Ongeveer 5200 Falun Gong beoefenaars nemen deel aan een karaktervorming op het Vrijheidsplein in Taiwan op 9 december 2023. (Taiwan Falun Dafa Vereniging)

Falun Gong

Niet alle beoefenaars die deelnamen aan het evenement op zaterdag waren Taiwanezen, ongeveer 200 van hen kwamen uit Zuid-Korea.

Park Mi-ra op het Vrijheidsplein in Taiwan op 9 december 2023. (Frank Fang/De Epoch Times)

Een van de Zuid-Koreanen was Park Mi-ra, 48 jaar, een tandarts die in 2016 Falun Gong begon te beoefenen. Mevr. Park vertelde The Epoch Times dat dit jaar de derde keer was dat ze naar Taiwan reisde voor het evenement.

Mevr. Park zei dat het heel mooi was om tijd te kunnen doorbrengen met zoveel van haar medebeoefenaars. Ze vergeleek zichzelf met een “deeltje” onder de velen en voegde eraan toe dat ze zich geweldig voelde om één van de velen te zijn die het embleem vormden in het centrum van de karaktervorming.

“Ik vertel mensen over het oogsten van organen. Dit zou niet mogen gebeuren in China,” voegde ze eraan toe.

Lo Yu-tang, 44 jaar, een inkoopvertegenwoordiger die bij het elektriciteitsbedrijf Taipower op het eiland werkt, en zijn vrouw Chien Lien-ying, 41 jaar, kwamen zaterdag naar het Vrijheidsplein om het evenement te steunen.

Lo beoefent Falun Gong sinds 2004 en legt uit dat hij nu beter zijn best doet om innerlijke vrede te bewaren. Hij zei dat hij geleerd heeft eerst aan anderen te denken in plaats van zich altijd op zichzelf te concentreren.

“Als ik niet zou oefenen, zou ik waarschijnlijk vaak verhitte discussies krijgen op het werk. Ik zou boos zijn over hoe de werkdruk niet gelijk is verdeeld,” zei Lo.

Lo benadrukte dat de drie principes van Falun Gong – waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid – universele waarden zijn en sprak de hoop uit dat mensen zich zullen realiseren hoe wreed de CCP is.

Lo Yu-tang, zijn vrouw Chien Lien-ying en hun kind op het Vrijheidsplein in Taiwan op 9 december 2023. (Frank Fang/De Epoch Times)

De karaktervorming duurde enkele uren en eindigde rond het middaguur, waarbij veel toeristen en Taiwanezen in de buurt stonden te kijken. Een projectmanager uit Parijs, Frankrijk, die zichzelf Hicham noemt, vertelde The Epoch Times dat hij begrijpt dat China en Taiwan verschillend zijn.

“Ik ben moslim. In China worden Oeigoeren vervolgd. Daar ben ik verdrietig om. En in Taiwan is het heel anders, daar kunnen mensen vrij hun godsdienst belijden. Dat is goed voor de wereld,” zei Hicham.

Sumit, op bezoek vanuit India, vertelde aan The Epoch Times dat “het absoluut mooi en noodzakelijk is voor de wereld om de fundamentele verschillen tussen Taiwan en China te begrijpen, hoe er hier meer vrijheid is.”

“Vervolging van welke mens dan ook op basis van hun geloof en religie is absoluut niet juist, of het nu in China is of in een ander deel van de wereld,” voegde Sumit eraan toe.

Nadat de vorming van de personages beëindigd was, stelden de Falun Gong beoefenaars zich op volgens de kleuren van hun kleren en deden samen de oefeningen.

Ongeveer 5200 Falun Gong beoefenaars nemen deel aan een gezamenlijke oefening op het Vrijheidsplein in Taiwan op 9 december 2023. (Sung Pi-lung/De Epoch Times)

Wu Ching-hsiang, de gepensioneerde architect die de blauwdruk voor de formatie heeft gemaakt, moedigde mensen aan om de officiële website van Falun Dafa te bezoeken en zei dat de leerstellingen van de beoefening in veel verschillende talen beschikbaar zijn.

“Je wereldbeeld zal veranderen; het leven is veel meer dan vechten om roem en geld,” vertelde Wu aan The Epoch Times.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (9 december 2023): Over 5,000 Falun Gong Practitioners Participate in Annual Character Formation

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.