Sunday, 19 May 2024
Gezondheidswerkers dienen de AstraZeneca COVID-19 vaccins toe in het Central Vaccination Center in Bang Sue Grand Station in Bangkok, Thailand, op 13 juli 2021 (Sirachai Arunrugstichai/Getty Images)

Meer landen zien af van Chinese COVID-vaccins

Nieuwe tegenslag voor de "vaccindiplomatie" van het CCP regime

Steeds meer Aziatische landen zien af van Chinese vaccins en een eilandstaat in de Stille Oceaan heeft de goedkeuring ervan uitgesteld wegens bezorgdheid over de verminderde bescherming tegen besmettingen met het CCP-virus. Deze recente geluiden bevestigen dat het tijdsvenster wat de mogelijkheden betreft voor de zogenaamde vaccindiplomatie van de Chinese Communistische Partij (CCP) steeds kleiner wordt.

Miljoenen mensen hebben in heel Azië Sinovac- of Sinopharm-vaccins van Chinese makelij toegediend gekregen, maar Thailand en Indonesië hebben afgelopen maand besloten de Chinese vaccins te laten vallen als belangrijkste strategie tegen COVID-19.

Thailand zei op 12 juli dat het zou kiezen voor het vaccin van AstraZeneca uit Groot-Brittannië als tweede dosis voor mensen die het Sinovac-vaccin als hun eerste dosis hadden gekregen. Intussen is de Indonesische regering vanaf 16 juli begonnen met het geven van een extra dosis van het in de VS geproduceerde Moderna-vaccin aan medisch personeel dat reeds twee injecties met het Sinovac-vaccin had gekregen.

De besluiten van de twee landen kwamen er nadat berichten waren verschenen over hoe zorgmedewerkers nog steeds het CCP-virus opliepen en sommigen van hen zelfs stierven ondanks het feit dat zij volledig waren gevaccineerd met de Chinese vaccins. In Indonesië bijvoorbeeld, waar 95 procent van de gezondheidswerkers volledig is gevaccineerd, zijn sinds juni 131 van hen overleden, waaronder 50 in juli volgens de onafhankelijke onderzoeksgroep Lapor COVID-19, aldus persbureau Reuters.

Door het besluit om op andere vaccins over te stappen hebben de Thaise en Indonesische regeringen in wezen “gezegd dat ze zich zorgen maken over het falen van de vaccins”, vertelde Dale Fisher, voorzitter van het Outbreak Alert and Response Network van de Wereldgezondheidsorganisatie eind juli aan de BBC.

In Bangkok gingen demonstranten op 18 juli de straat op om te eisen dat de minister-president zou aftreden omdat hij de pandemie van het CCP-virus niet goed zou hebben aangepakt. De demonstranten riepen de regering ook op om mRNA-vaccins te kopen ter vervanging van Sinovac dat in Thailand algemeen als inferieur wordt beschouwd, meldde VOA.

De deuren voor ‘Vaccin Diplomatie’ zijn aan het sluiten

De recente ontwikkelingen met Thailand en Indonesië komen nadat Huang Yanzhong, een hooggeplaatst staflid van de Council on Foreign Relations op het gebied van de wereldgezondheid in mei tegen de BBC had gezegd dat China’s kansen voor de zogenaamde vaccindiplomatie binnenkort zouden kunnen ophouden te bestaan door de initiatieven van de Verenigde Staten en andere westerse landen met het helpen bij de levering van vaccins aan het buitenland.

Hij voegde eraan toe dat de verminderde bescherming van de Chinese vaccins het vertrouwen van de mensen in die vaccins reeds kan hebben ondermijnd, waardoor de “soft power” die de CCP door haar vaccindiplomatie had verworven, zou worden gefrustreerd.

Huang’s opmerkingen kwamen te midden van plannen van de Verenigde Staten om 80 miljoen doses vaccins die in mei werden aangekondigd aan het buitenland te leveren. De toezegging omvat 20 miljoen doses vaccins van Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson en 60 miljoen doses vaccins van AstraZeneca.

In het gebied van de Stille Oceaan had Papoea-Nieuw-Guinea in februari van het CCP de boodschap ontvangen dat het vaccins van Sinopharm zou sturen als reactie op de toename van het aantal gevallen van het CCP-virus in de eilandstaat.

Maar ondanks een toename van het aantal gevallen van het CCP-virus en ondanks het feit dat de CCP gegevens van klinische proeven met het Sinopharm-vaccin had verstrekt, stelde Papoea-Nieuw-Guinea de uitrol van het Chinese vaccin maandenlang uit totdat de WHO het in mei een spoedgoedkeuring gaf. Toen het zover was had Papoea-Nieuw-Guinea echter al andere alternatieven gevonden, waaronder vaccins van AstraZeneca via Australië en het COVAX-programma onder leiding van de WHO.

Colin Tukuitonga, een deskundige op het gebied van de volksgezondheid in de Stille Oceaan vertelde de Australische omroep dat sommige gegevens erop wijzen dat de werkzaamheid van het Sinopharm-vaccin bij het voorkomen van infecties “duidelijk minder is dan wat wordt gemeld voor Pfizer en AstraZeneca”.

Jonathan Pryke, directeur van het Lowy Institute’s Pacific Islands Program, vertelde eind juli aan CNN dat ondanks het feit dat de CCP een geweldige kans had gekregen om invloed op te bouwen zonder al te grote uitgaven te doen, zij “in actie ontbrak” en haar inspanningen “symbolisch” waren geweest.

Uit gegevens van het Britse analysebedrijf Airfinity bleek eind juli volgens CNN dat het CCP tot dusver 270.000 vaccins heeft gedoneerd aan de Salomonseilanden, Papoea-Nieuw-Guinea en Vanuatu – minder dan de helft van de door Australië gedoneerde hoeveelheid.

In China zijn meer dan 1,62 miljard doses CCP-virusvaccins toegediend, waarbij meer dan 223 miljoen mensen volledig zijn gevaccineerd. Ondanks de hoge vaccinatieniveaus in een land met 1,39 miljard inwoners zijn laatst nieuwe uitbraken opgedoken in 21 steden in zeven provincies, waaronder Nanjing, Beijing, Guangdong, Anhui en Liaoning.

Bij de recente golf van uitbraken sinds 20 juli werden in Nanjing 185 lokale gevallen van het CCP-virus gemeld. Een woordvoerder van de regering van Nanjing ontweek op een persconferentie vrijdag de vraag hoeveel van de 185 besmette patiënten waren gevaccineerd.

De officiële Chinese krant China News had gemeld dat 22 van de eerste 35 plaatselijke gevallen in Nanjing werknemers van de Nanjing Lukou International Airport waren geweest. Dit vliegveld is eigendom van Eastern Airports Group. Volgens Eastern Airports bedroeg het totale aantal gevaccineerde werknemers op 12 mei 9 251, wat neerkomt op een vaccinatiegraad van 90,87 procent.

Oorspronkelijk gepubliceerd door The Epoch Times (31 juli 2021): More Countries Abandon Chinese COVID Shots, Signaling a Setback to Regime’s ‘Vaccine Diplomacy’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.