Friday, 19 Apr 2024
Overstromingswater bedekt het district Yanshou in Harbin in de provincie Heilongjiang in het noordoosten van China op 5 aug. 2023. (Gu Jingkun/Xinhua via AP)

Meer vermisten, duizenden geëvacueerd na nieuwe overstromingen in noordoosten van China

TAIPEI, Taiwan – De regen bleef zaterdag het noordoosten van China teisteren in de nasleep van de tyfoon Doksuri. De autoriteiten maakten melding van meer doden en vermisten en evacueerden duizenden mensen.

Ten minste zes mensen stierven en vier werden vermist in de stad Shulan in de provincie Jilin, waar het vijf dagen op rij heeft geregend, aldus staatsmedia.

Een op zijn kant gedraaide vrachtwagen is te zien terwijl overstromingswater over wegen en velden stroomt in de plaats Kaiyuan in Shulan in de provincie Jilin in het noordoosten van China op 4 augustus 2023. (Yan Linyun/Xinhua via AP)

Meer dan 18.900 mensen werden geëvacueerd uit de meer dan 700.000 inwoners tellende stad, volgens de plaatselijke rampenbestrijdingsdienst. Het staatspersbureau China News Service toonde beelden van ondergelopen straten rond huizen en fabrieken. De gemiddelde neerslag in de stad had vrijdagmiddag 111,7 mm (4,4 inch) bereikt.

China worstelt met recordbrekende regenval in sommige gebieden, terwijl andere gebieden lijden onder verzengende zomerhitte en droogte die de gewassen bedreigen. De zware regenval – een gevolg van de tyfoon Doksuri- heeft het noorden van China sinds eind juli geteisterd en het leven van miljoenen mensen ontwricht. Overstromingen in de buurt van Beijing en in de naburige provincie Hebei hebben deze week aan minstens 22 mensen het leven gekost.

Het werkelijke aantal slachtoffers van dergelijke gebeurtenissen kan veel hoger liggen omdat het Chinese regime routinematig informatie achterhoudt of verandert.

In de noordoostelijke provincie Heilongjiang, die bekend staat als China’s “grote noordelijke graanschuur”, overstroomde de regen boerderijen en kwamen straten onder water te staan, wat leidde tot de evacuatie van duizenden mensen.

In de stad Shangzhi veranderde zware regenval wegen in rivieren en kwamen duizenden huizen onder water te staan.

Volgens de nationale rampenbestrijdingsdiensten dreigen 25 rivieren in Heilongjiang buiten hun oevers te treden en zijn er rampenbestrijdingsgroepen naar de provincie gestuurd.

In de hoofdstad van Heilongjiang, Harbin, moesten meer dan 53.000 mensen worden geëvacueerd omdat meerdere reservoirs en rivieren de veiligheidsniveaus overschreden, terwijl zo’n 41.600 hectare (103.000 acres) aan gewassen werd beschadigd.

Langs de Harbin-Mudanjiang Highway in Heilongjiang stortte een brug in als gevolg van plotselinge overstromingen door hevige regenval, waarbij twee auto’s in de rivier vielen, meldden staatsmedia donderdag.

In de stad Yushu in de provincie Jilin, ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Harbin, moesten door overstromingen ongeveer 19.000 mensen worden geëvacueerd.

Ondertussen gaven de autoriteiten in de provincie Hebei rond Beijing, waar de afgelopen weken enkele van de ergste overstromingen plaatsvonden, zaterdag opnieuw waarschuwingen af voor regenbuien.

Het overstromingswater in Zhuozhou, ten zuidwesten van Beijing, begon zich zaterdag terug te trekken, meldden staatsmedia, waardoor sommige van de 125.000 geëvacueerde inwoners naar hun huizen konden terugkeren.

In de 11 miljoen inwoners tellende stad Baoding is het dodental opgelopen tot 10 en worden nog 18 mensen vermist, aldus de lokale autoriteiten zaterdag.

Overstromingen beschadigden wegen en spoelden bruggen weg in het Yesanpo Scenic Area, een nationaal park dat bekend staat om zijn kloven en bergen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (06 augustus 2023): More People Missing, Thousands Evacuated as Northeast China Hit by More Floods

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.