Wednesday, 12 Jun 2024
Een 3D-geprint Twitter-logo voor een weergegeven foto van Elon Musk (Dado Ruvic/Illustratie/Reuters)

Meerderheid stemt voor vertrek van Elon Musk als hoofd van Twitter

Er wordt steeds meer verwacht dat Elon Musk zal aftreden als CEO van Twitter nadat uit een peiling die hij lanceerde, bleek dat een meerderheid van de deelnemers “ja” stemde voor zijn vertrek aan het roer van de sociale mediagigant. Musk beloofde dat hij de uitslag van de peiling zou volgen.

Musk plaatste de peiling op 18 december met de vraag of hij zou moeten aftreden als hoofd van het bedrijf, minder dan twee maanden nadat hij het platform heeft gekocht.

Hij zei niet wanneer hij zou opstappen als uit de poll zou blijken dat hij dat zou moeten doen, terwijl hij op de opmerking van een Twitter-gebruiker over een mogelijke verandering aan het roer van de social media-gigant antwoordde: “Er is geen opvolger.”

De poll sloot om ongeveer 6:20 uur New Yorkse tijd op 19 december, waarbij de uiteindelijke telling aangaf dat 57,5 procent voor het vertrek van Musk stemde.

Musk’s meest recente post voor de sluiting van de poll stelde: “Zij die macht willen, zijn degenen die het het minst verdienen.”

Voordat de peiling werd beëindigd, plaatste Musk verschillende berichten over zijn mogelijke vertrek als topman.

Een nieuwe CEO ‘moet houden van pijn’.

Het Whole Mars Catalog account op Twitter merkte op dat Musk “iemand zou moeten aanwerven als Twitter CEO … op die manier als het fout gaat kun je die persoon de schuld geven, maar heb je nog steeds ultieme controle als eigenaar.”

Daarop reageerde Musk: “De vraag is niet om een CEO te kunnen vinden, de vraag is om een CEO te vinden die Twitter in leven kan houden.”

Podcasthost Lex Fridman zei dat hij een “leuke” suggestie had, namelijk dat hij “Twitter een beetje zou mogen runnen. Geen salaris. All in. Focus op het fantastische ingenieurswerk en het vergroten van de hoeveelheid liefde in de wereld.”

Musk antwoordde door toekomstige opvolgers duidelijk te maken dat een nieuwe CEO “veel van pijn moet houden. Eén addertje onder het gras: je moet je spaargeld investeren in Twitter en het is sinds mei in een stroomversnelling naar een faillissement. Wil je de baan nog steeds?”

Fridman antwoordde: “Ja. We zullen het omdraaien,” waarbij zijn tweet de steun kreeg van professor in de psychologie en openbaar spreker Jordan B. Peterson, die in een tweet zei: “Ik zou stemmen voor @lexfridman en als er iets is wat ik kan doen om te helpen, doe ik mee.”

Vorige maand vertelde Musk een rechtbank in Delaware dat hij zijn tijd bij Twitter zou verminderen en uiteindelijk iemand anders zou vinden om de leiding over te nemen.

Sommige Twitter-gebruikers die reageerden op de poll toen Musk die lanceerde, voorspelden dat Musk, ongeacht de resultaten, nog enkele maanden CEO zou blijven tot hij een geschikte opvolger vindt.

De peiling van Musk over zijn leiderschap aan het roer van het social media platform kwam na een aanpassing van het beleid van Twitter op 18 december, die accounts verbiedt die uitsluitend zijn aangemaakt om andere social media bedrijven te promoten en inhoud die links of gebruikersnamen bevat voor rivaliserende platforms, waaronder Facebook en Truth Social.

Vrije promotie’ van andere platforms verboden, daarna terug versoepeld

Twitter kondigde op 18 december aan dat het niet langer “gratis promotie” van bepaalde sociale media platformen op de site zal toestaan, waaronder Facebook en Truth Social, voordat het leek alsof het een ommekeer in de beslissing maakte.

In een op 18 december geplaatste thread zei Twitter Support: “We erkennen dat veel van onze gebruikers actief zijn op andere sociale media platforms. We zullen echter niet langer gratis promotie van bepaalde social media platforms op Twitter toestaan.”

Twitter Support merkte op dat het zowel op tweetniveau als op accountniveau alle gratis promotie van sociale mediaplatforms van derden zal verwijderen, zoals het doorlinken via het gebruik van URL’s naar platforms als Facebook, Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Nostr en Post.

Video-sharing platform TikTok, dat eigendom is van het in China gevestigde ByteDance, stond niet op de lijst.

“We staan nog steeds cross-posting van content van elk social media platform toe. Het plaatsen van links of gebruikersnamen naar sociale mediaplatforms die hierboven niet zijn vermeld, zijn ook niet in strijd met dit beleid”, aldus Twitter.

Een afbeelding van voormalig president Donald Trump naast een telefoonscherm waarop de app Truth Social te zien is in Washington op 21 februari 2022. (Stefani Reynolds/AFP via Getty Images)

Verzet tegen nieuw beleid

De beslissing was een nieuwe grote beleidswijziging bij Twitter sinds Musk in oktober het roer overnam.

Het leidde echter al snel tot verzet onder Twitter-gebruikers, waaronder Twitter’s mede-oprichter en voormalig CEO Jack Dorsey, die in een tweet schreef dat het nieuwe beleid van Twitter “nergens op slaat”.

Enkele uren nadat Twitter het nieuwe beleid had aangekondigd, plaatste Musk zelf een bericht op Twitter om uit te leggen dat hij de nieuwe regel terug had versoepeld.

Musk versoepelde de nieuwe regel na enkele berichten op Twitter met Box CEO Aaron Levie en nieuws- en contentorganisatie The Quartering waarvan de laatste stelde “mensen zeggen dat ze niet meer kunnen linken naar hun Instagram gaat veel te ver.”

Musk zei dat hij het ermee eens was en kondigde aan dat het beleid zal worden aangepast om accounts alleen te schorsen wanneer het primaire doel van dat account is om in plaats daarvan sociale media concurrenten van Twitter te promoten, wat volgens Musk in wezen valt onder de no-spam regel van Twitter.

In een latere tweet merkte Musk op: “In de toekomst zal er worden gestemd voor grote beleidswijzigingen. Mijn excuses. Zal niet meer gebeuren.”

Twitter Files

Musk heeft geholpen bij het vrijgeven van de “Twitter Files”, verslagen van interne besprekingen bij het social media platform die een beeld schetsen van een censuur machine die samenwerkte met overheidsinstanties om inhoud te onderdrukken, in het bijzonder van conservatief georiënteerde accounts.

Musk, die na zijn overname van Twitter eind oktober beloofde interne dossiers over “onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting” vrij te geven, heeft sindsdien toegang tot deze documenten verleend aan verschillende personen – onderzoeksjournalist Matt Taibbi, journalist Bari Weiss en auteur Michael Shellenberger – die ze in tranches hebben vrijgegeven onder de naam “Twitter Files”.

Aflevering zes van de Twitter Files, in detail uitgewerkt door Taibbi, werd op 16 december gedeeld door Musk.

In de laatste Twitter Files zitten screenshots van FBI-verzoeken aan Twitter om berichten op het platform te censureren, maar ook screenshots waarop te zien is hoe Twitter hieraan voldoet in een dynamiek die Taibbi omschrijft als een “meester-slaaf” relatie.

“De meester-slaaf relatie van de FBI met Twitter komt naar voren in deze e-mail van november 2022, waarin ‘FBI San Francisco u informeert’ dat het actie wil omtrent vier accounts,” schreef Taibbi, terwijl hij een screenshot deelde van een e-mail van de FBI waarin werd gevraagd om “maatregelingen die passend wordt geacht binnen het beleid van Twitter” met betrekking tot accounts die “mogelijk schendingen vormen”.

Drie van de vier gemarkeerde accounts werden geschorst, waarbij degene die gespaard bleef soms anti-Trump en prodemicratische content plaatste.

Twitter reageerde niet op een verzoek om commentaar, terwijl een woordvoerder van de FBI The Epoch Times in een email  vertelde dat het agentschap regelmatig entiteiten uit de particuliere sector op de hoogte stelt van “buitenlandse kwaadaardige beïnvloeding”, maar dat eventuele acties onafhankelijk door de bedrijven worden ondernomen.

Jarenlang hebben leidinggevenden bij Twitter volgehouden dat er geen censuur of schaduwbanning van conservatieven plaatsvond op het sociale media platform, een bewering die door de onthullingen van de Twitter Files in duigen is gevallen.

Eerdere onthullingen brachten aan het licht dat Twitter sommige conservatieve accounts op de zwarte lijst plaatste. Daarnaast waren er onthullingen over interne beraadslagingen over het verbieden van het account van voormalig president Donald Trump en de vermeende rol van de FBI in het tegenhouden van een verhaal in de New York Post over de laptop van Hunter Biden.

Katabella Roberts heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (19 december 2022): Majority Vote ‘Yes’ for Elon Musk to Step Down as Head of Twitter

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.