Monday, 04 Mar 2024
(Met dank aan Luis Cajete)

Melkwegfotografen tonen de beste foto’s van onze Melkweg in 2023—hier zijn de winnaars van de wedstrijd

Sterren, sterren en nog eens sterren!

Digitaal heeft het verschil gemaakt—het is een doorbraak geweest voor astrofotografen in spe die hun lenzen ‘s nachts naar de hemel richten om de pracht van de Melkweg vast te leggen.

In het vorige filmtijdperk was de licht-ongevoeligheid van camera’s in donkere omstandigheden verwarrend voor fotografen die dit schaars verlichte spektakel probeerden vast te leggen. Digitaal heeft die grens inmiddels doorbroken door de Melkweg weer te geven met een gevoeligheid voor kleur die ooit alleen was voorbehouden aan hoogwaardige telescopen en NASA-producties.

“Het landschap dat ik wilde zien” door Mitsuhiro Okabe. (Met dank aan Mitsuhiro Okabe)

Dankzij nieuwe technieken en software-innovaties konden fotografen ook afzonderlijke voorgronden en achtergronden mengen om artistieke composities te maken die tot dan toe ongekend waren buiten de Hollywoodstudio’s voor speciale effecten. Magie werd mogelijk vanuit je eigen PC thuis.

Toen er steeds meer camera’s van professionele kwaliteit kwamen en in handen kwamen van steeds meer gewone mensen, groeide het aantal astrofotografen over de hele wereld exponentieel. De grootsheid van de Melkweg is nog nooit zo gemakkelijk beschikbaar geweest. Er is letterlijk maar één muisklik voor nodig.

“Het flessenboomportaal” door Benjamin Barakat. (Met dank aan Benjamin Barakat)

Het internet heeft dit allemaal samengebracht; online fotowedstrijden die gericht zijn op het onthullen van de schoonheid van ons sterrenstelsel hebben sterrenkunstenaars verbonden met openbare knooppunten en hen in staat gesteld om de crème de la crème van hun niche te presenteren en tentoon te stellen.

Capture the Atlas is zo’n astrofotografiewedstrijd. Dit jaar werden er meer dan 3000 Melkweg-inzendingen ingestuurd voor de jaarlijkse wedstrijd, waarvan er slechts 25 uit 16 verschillende landen als winnaars werden geselecteerd. De fotografen kwamen van ver: uit de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Madagaskar, Chili, Argentinië, Namibië, Zwitserland, Bulgarije, Spanje, Slovenië, Japan, Iran, Peru, Jemen en Indonesië.

Woorden kunnen hun werk geen recht doen; je moet het zelf zien. Je kunt sublieme sterrenbogen verwachten die je zullen doen nadenken over je eigen minuscule bestaan in dit enorme universum.

“Zuiden van thuis” door Lorenzo Ranieri Tenti. (Met dank aan Lorenzo Ranieri Tenti)
“Hemels schild” van Iván Ferrero. (Met dank aan Iván Ferrero)
“De ogen van het heelal” door Mihail Minkov. (Met dank aan Mihail Minkov)

De hemelboog boven Castillo de Aunqueospese in Spanje doet het 12e-eeuwse kasteel bijna gloednieuw lijken.

De met diamanten bezaaide nachthemel boven het mystieke eiland Socotra in Jemen doet denken aan een buitenaards landschap met bizarre drakenbloedbomen die als antennes van een vreemde levensvorm naar de hemel reiken.

Hetzelfde kan gezegd worden van de fonkelende sterren boven de roodachtige rotsformaties van Cafayate Salta, in het noordwesten van Argentinië, die door hun surrealistische torens en portalen door de fotograaf toepasselijk “sterrenfabriek” werden genoemd.

Dit zijn maar een paar panorama’s die je tijdens de verkiezing van dit jaar zult zien. Er is nog veel meer. We laten het aan je ogen over om hun pracht en praal te bewonderen.

Door al dit artistieke talent en beeldmateriaal samen te brengen, bereikt Capture the Atlas zijn doel: nieuwe astrofotografen een paar ervaren schouders bieden om op te staan en hen een duwtje in de rug te geven op hun eigen fotografische reis door inspiratie; en “ons sterrenstelsel dichterbij brengen zodat iedereen meer kan leren en ontdekken over onze Melkweg.”

“Melkweg opkomend boven Stony River & Mt Taranaki” door Brendan Larsen. (Met dank aan Brendan Larsen)
“Alien Forest” van Marcin Zając (Met dank aan Marcin Zając)
“Vormen van de natuur” door Uroš Fink. (Met dank aan Uroš Fink)
“Wind River Nights” door Brandt Ryder. (Met dank aan Brandt Ryder)
“Winter’s Airglow” door Larryn Rae. (Met dank aan Larryn Rae)
“Nacht onder de baobabbomen” door Steffi Lieberman. (Met dank aan Steffi Lieberman)
“De La Palma Astro-experience” door Jakob Sahner. (Met dank aan Jakob Sahner)
“De lichtshow van de kathedraal” door Roksolyana Hilevych. (Met dank aan Roksolyana Hilevych)
“Gigi Hiu Shining In The Dark” door Gary Bhaztara. (Met dank aan Gary Bhaztara)
“De nachttrein” door Alexander Forst. (Met dank aan Alexander Forst)
“Interstellar” door Jose Luis Cantabrana Garcia. (Met dank aan Jose Luis Cantabrana Garcia)
“De Cactusvallei” door Pablo Ruiz García. (Met dank aan Pablo Ruiz García)
“Melkweg boven de Hoodoos van Cuenca” door Luis Cajete (Met dank aan Luis Cajete)
“Sterrenfabriek van Cafayate” door Gonzalo Santile. (Met dank aan Gonzalo Santile)
“Lut Glow” door Isabella Tabacchi. (Met dank aan Isabella Tabacchi)

Deel je verhalen met ons op emg.inspired@epochtimes.com, en blijf je dagelijkse dosis inspiratie krijgen door je aan te melden voor de Inspired-nieuwsbrief op TheEpochTimes. com/newsletter

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 juni 2023): Milky Way Photographers Show Off Best Shots of Our Galaxy in 2023—Here Are the Competition Winners

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.