Sunday, 23 Jun 2024
(Met dank aan Tom Rae via Capture the Atlas)

Melkwegfotografie 2024 brengt meest oogverblindende foto’s van onze Melkweg

De mooiste Melkwegfoto's van over de hele wereld.

Het is hoogseizoen voor de Melkweg en overal ter wereld staan astrofotografen te trappelen om magische opnamen te maken van ons sterrenstelsel.

Elk jaar eind mei publiceert de reisfotografieblog Capture the Atlas zijn verzameling van de 25 beste nieuwe foto’s van de Melkweg. In 2024 bevat de zevende editie fascinerende foto’s die zijn genomen op afgelegen locaties in 15 landen. Elke foto op de lijst, geselecteerd uit meer dan 5.000 inzendingen, heeft zijn eigen unieke verhaal.

Om de Melkweg zo helder mogelijk te kunnen zien, is een donkere hemel zonder lichtvervuiling nodig. Alle 25 fotografen – die 19 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigen – ondernamen bijzondere reizen om hun opnamen te maken; velen trotseerden koude temperaturen op grote hoogten en sommigen kampeerden zelfs dagenlang. Eén ding hebben ze allemaal gemeen. Ongeacht de plaats waar ze naartoe reisden, ze hadden allen een onvergetelijke ervaring bij het aanschouwen van de schoonheid van de Melkweg.

Bij het samenstellen van de foto’s beoordeelt de redacteur van Capture the Atlas, Dan Zafra, de kwaliteit van de foto, het verhaal achter de opname en de algehele inspiratie die de foto biedt. Hier zijn de 25 beste foto’s van dit jaar die ons grote sterrenstelsel in al zijn glorie vastlegden uit 15 landen: de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Argentinië, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Italië, Bulgarije, Slovenië, Egypte, Oman, Jemen en Jordanië.

‘Bliksemmeer’ door Tom Rae

“Bliksemmeer” door Tom Rae. (Met dank aan Tom Rae via Capture the Atlas)

Tom Rae verlangde ernaar om de Melkweg vast te leggen vanaf de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, Aoraki, in Mount Cook National Park, tijdens een winternacht.

Terugkijkend op de tocht door de vallei om het gletsjermeer te bereiken, met daarboven een rode, gloeiende hemel vol miljarden sterren, vertelde de fotograaf aan Capture the Atlas: “Het tafereel dat zich ontvouwde gaf mij het gevoel gaf dat ik op een andere planeet was geland … een glimp van de uitgestrektheid daarbuiten.”

‘De nietigheid van het leven’ door Mihail Minkov

“De nietigheid van het leven” door Mihail Minkov. (Met dank aan Mihail Minkov via Capture the Atlas)

De compositie van de spectaculaire foto van Mihail Minkov, genomen in de Wadi Rum woestijn in Jordanië, is erop gericht om de aandacht van de kijker opzettelijk te vestigen op een kleine menselijke figuur met “de majestueuze melkwegkern” die de achtergrond domineert. De foto onderstreept op prachtige wijze de nietigheid van de mensheid in het grote geheel van het universum.

De fotograaf zegt: “Telkens als ik naar buiten ga om de nachtelijke hemel vast te leggen, word ik vervuld van een gevoel van nederigheid en dankbaarheid voor mijn bestaan. Het is alsof mijn problemen in vergelijking kleiner worden en ik word herinnerd aan de immense liefde die ik heb voor mijn familie en de schoonheid van het leven zelf, waardoor al het andere triviaal lijkt.”

‘Een helder welkom’ door Francesco Dall’Olmo

“Een helder welkom” door Francesco Dall’Olmo. (Met dank aan Francesco Dall’Olmo via Capture the Atlas)

Zeldzame, gunstige omstandigheden in Patagonië, Argentinië, gaven fotograaf Francesco Dall’Olmo zijn verbluffende foto van de berg Fitz Roy “perfect omlijst door de melkwegboog”, met Laguna de los Tres op de voorgrond.

“Dit was de eerste foto die ik in Patagonië maakte,” vertelt hij. “In tegenstelling tot de verwachtingen van koude, regen en wind, was onze eerste ontmoeting met deze landschappen ongewoon: bijna drie dagen met een heldere hemel. Toen ik rond 7 uur ‘s ochtends bij de lagune aankwam, maakte ik meteen foto’s van de lucht. Kort daarna fotografeerde ik de voorgrond, waar de schemering al was ingezet. Dit heldere welkom schonk me [deze] zeldzame foto.”

‘Sterrenlichttherapie’ door Kavan Chay

“Sterrenlichttherapie” door Kavan Chay. (Met dank aan Kavan Chay via Capture the Atlas)

Kavan Chay maakte moeilijke tijden door toen hij tijdens een fotografiereis een speciale plek in Nieuw-Zeeland bezocht. Het beklimmen van Mount Cook, ook wel Aoraki genoemd, als een manier om zijn geestelijke gezondheid te verbeteren was een strijd – vooral met een grote hoeveelheid uitrusting. De nacht onder de sterrenhemel was echter adembenemend en om 5 uur ‘s ochtends lukte het hem om deze prachtige foto te maken.

‘Blue Lagoon onder de sterren’ door Yuri Beletsky

“Blue Lagoon onder de sterren” door Yuri Beletsky. (Met dank aan Yuri Beletsky via Capture the Atlas)

Fotograaf Yuri Beletsky had een onvergetelijk moment in de Atacamawoestijn van Chili toen hij het galactische centrum van de Melkweg vastlegde met het Zodiakale licht.

“De blauwe kleur was net zo echt als de sterren aan de hemel en voegde een vleugje magie toe aan de scène. Het was een absoluut ongelooflijke ervaring!” zei hij en voegde eraan toe dat hij zich diep verbonden voelde met de wereld om hem heen en het universum daarbuiten.

‘De leeuwenkuil’ door Lorenzo Ranieri

“De leeuwenkuil” door Lorenzo Ranieri. (Met dank aan Lorenzo Ranieri via Capture the Atlas)

Tijdens een spannende nacht op het plateau van de Chileense Atacamawoestijn – een potentieel gevaarlijk gebied omdat het is aangewezen als reservaat voor bergleeuwen – vond Lorenzo Ranieri zichzelf omringd door een gebied “bezaaid met botten van kleine dieren.”

Ranieri noemde de ervaring een beetje zenuwslopend, maar zei dat de kans om de pracht van de boog van de Melkweg te fotograferen het allemaal waard was.

‘Bluff Hut’ door Rachel Roberts

“Bluff Hut” door Rachel Roberts. (Met dank aan Rachel Roberts via Capture the Atlas)

Om op een van de donkerste plekken op aarde te komen – Mungo River Valley in de Southern Alps op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland – moest Rachel Roberts een helikoptervlucht maken. In eerste instantie was ze van plan om een andere locatie te bezoeken, maar toen het slecht weer werd, vertrouwde ze erop dat de piloot de beste plek zou kiezen, wat resulteerde in deze opname van de majestueus gewelfde Melkweg boven Bluff Hut.

‘Bloeiende flessenboom’ door Rositsa Dimitrova

“Bloeiende flessenboom” door Rositsa Dimitrova. (Met dank aan Rositsa Dimitrova via Capture the Atlas)

De nachtelijke hemel boven het eiland Socotra in Jemen is gecategoriseerd als Bortle 1 – de donkerste hemel op de Bortle-schaal. De foto van Rosita Dimitrova van de Melkweg tegen een “buitenaards” uitziend landschap is betoverend.

“Ik was 11 weken zwanger van mijn tweede kind toen ik het bezocht. Ik moet toegeven dat kamperen en de hele nacht fotograferen niet de minst vermoeiende activiteiten waren, maar alle uitdagingen waren het absoluut waard. Ik droom er nu van om mijn twee dochters op een dag mee te nemen naar Socotra voor een ervaring die ze nooit en te nimmer zullen vergeten,” zei ze.

‘Sfeervol vuurwerk’ door Julien Looten

“Sfeervol vuurwerk” door Julien Looten. (Met dank aan Julien Looten via Capture the Atlas)

Julien Looten waagde zich aan de voet van een middeleeuws kasteel in de Dordogne in Frankrijk om de “winterboog” van de Melkweg vast te leggen. Een natuurlijk fenomeen dat chemiluminescentie wordt genoemd – een chemische reactie in de bovenste atmosfeer die zwak licht uitzendt – verlichtte de hemel naast het dramatische kasteel, als veelkleurige wolken.

‘Woestijnbloei’ door Marcin Zajac

“Woestijnbloei” door Marcin Zajac. (Met dank aan Marcin Zajac via Capture the Atlas)

Goblin Valley State Park, gelegen in een uithoek van het Colorado Plateau in Utah, is wonderbaarlijk vrij van stedelijke lichtvervuiling. Marcin Zajac maakte deze intrigerende foto van een groep hoodoos (hoge rotsformaties) die de Drie Zussen worden genoemd, met bloeiende wilde bloemen op de voorgrond en de mystieke Melkweg erboven.

Bekijk de rest van de betoverende foto’s hieronder:

“Caradhras— melkwegboog boven Vrsic pas” door Matej Mlakar. (Met dank aan Matej Mlakar via Capture the Atlas)
“Mungo Droomtijd” door John Rutter. (Met dank aan John Rutter via Capture the Atlas)
“Lupinedromen” door Brandt Ryder. (Met dank aan Brandt Ryder via Capture the Atlas)
“Starry Hoodoo Wonderland” door Stephanie Thi. (Met dank aan Stephanie Thi via Capture the Atlas)
“Weg naar winterparadijs” door Andrea Curzi. (Met dank aan Andrea Curzi via Capture the Atlas)
“De Tajinaste” door Maximilian Höfling. (Met dank aan Maximilian Höfling via Capture the Atlas)
“Regenboogvallei” door Baillie Farley. (Met dank aan Baillie Farley via Capture the Atlas)
“Moeder Jeneverbes ” door Benjamin Barakat. (Met dank aan Benjamin Barakat via Capture the Atlas)
” De hemelse symfonie boven een lagune in de woestijn” door Kerry-ann Lecky Hepburn. (Met dank aan Kerry-ann Lecky Hepburn via Capture the Atlas)
“Veelkleurig omhoog en omlaag” door Cari Letelier. (Met dank aan Cari Letelier via Capture the Atlas)
“Het koninkrijk Perun” door Tervel Kutsev. (Met dank aan Tervel Kutsev via Capture the Atlas)
“Melkweg bij Morning Glory Pool” door Jerry Zhang. (Met dank aan Jerry Zhang via Capture the Atlas)
“Zandpad” door Hugo Valle. (Met dank aan Hugo Valle via Capture the Atlas)
“Tombolo Melkweg” door Marc Rassel. (Met dank aan Marc Rassel via Capture the Atlas)
“Saoseo” door Alexander Forst. (Met dank aan Alexander Forst via Capture the Atlas)

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (6 juni 2024): 2024 Milky Way Photography Brings the Most Dazzling Photos of Our Galaxy—Every Image Has a Story to Tell

 

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.