Wednesday, 12 Jun 2024
(Links) De Chinese ballon drijft naar de oceaan na te zijn neergeschoten voor de kust in Surfside Beach, S.C., op 4 februari 2023. (Rechts) Het vliegdekschip USS Carl Vinson neemt deel aan een groepsvaart tijdens de oefening Rim of the Pacific voor de kust van Hawaï, op 26 juli 2018. (Randall Hill/Reuters; Petty Officer 1st Class Arthurgwain L. Marquez/U.S. Navy via AP)

Militaire deskundigen waarschuwen voor mogelijk conflict tussen VS en China na neerhalen spionageballon

Verschillende voormalige militaire functionarissen zeiden dat de Verenigde Staten met aanzienlijke tekorten kunnen worden geconfronteerd als er ooit een conflict komt met het Chinese regime over Taiwan, nu Amerikaanse militaire jets een Chinese spionageballon hebben neergeschoten die over de Verenigde Staten zweefde.

“Helaas hebben de Chinezen hun lucht-, zee-, ruimte-, cyber- en raketcapaciteiten in de afgelopen decennia dramatisch vergroot”, zei James Anderson, waarnemend ondersecretaris van defensie voor beleid onder president Donald Trump, tegen Fox News.

“In sommige van de scenario’s die zouden kunnen gebeuren, zouden we aanvankelijk wel eens een concurrentienadeel kunnen hebben, omdat ze thuisvoordeel hebben in termen van hun vermogen om snel lokale troepen te mobiliseren,” zei hij, “en dat is echt belangrijk voor het [Chinese leger].”

Vorige week zei Rep. Michael McCaul (R-Texas), de nieuwe voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken in het Huis van Afgevaardigden, dat de kans op een conflict met China over Taiwan “zeer groot is” nadat een Amerikaanse generaal een memo had vrijgegeven over een mogelijk conflict met het regime in 2025.

Gen. Mike Minihan, die het Air Mobility Command leidt, schreef aan de leiding van zijn ongeveer 110.000 leden: “Mijn gevoel zegt me dat we in 2025 zullen vechten.”

“Ik hoop dat hij het mis heeft … maar ik denk dat hij gelijk heeft,” zei McCaul vorige week in een interview.

Hoewel de opvattingen van de generaal niet het Pentagon vertegenwoordigen, blijkt hieruit bezorgdheid op de hoogste niveaus van het Amerikaanse leger over een mogelijke poging van China om controle uit te oefenen over Taiwan, dat door Peking wordt beschouwd als een weerbarstige provincie. “We bereiden ons erop voor en dat moet ook”, zei Senator Dick Durbin (D-Ill.), lid van de Senaatsleiding, vorige week tegen de media in antwoord op een vraag over een mogelijk conflict tussen de VS en China. “Er zijn vier landen in de wereld die we voor onze eigen veiligheid zeer nauwlettend in de gaten houden. China is nummer één.”

Soldaten vuren 155 mm houwitsers af tijdens een jaarlijkse echte militaire schietoefening in het district Pingtung, in het zuiden van Taiwan, op 9 aug. 2022. (Ann Wang/Reuters)

Maar die vrees werd nog groter nadat een Chinese spionageballon de afgelopen dagen boven een groot deel van de Verenigde Staten zweefde voordat hij voor de kust van South Carolina werd neergeschoten door een Amerikaanse F-22 straaljager. De aanwezigheid van de ballon boven de Verenigde Staten, voor het eerst ontdekt in Montana, heeft minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken doen besluiten zijn geplande reis naar China dit jaar te annuleren.

Ondertussen zijn de Verenigde Staten sinds de Tweede Wereldoorlog al tientallen jaren niet meer bij een dergelijk conflict betrokken geweest, zo werd opgemerkt. Een eventueel conflict zou een groot aantal oorlogsschepen en vliegdekschepen vereisen om controle uit te oefenen over de Stille Oceaan.

“De Verenigde Staten zijn sinds 1945 niet meer bij een dergelijk conflict betrokken geweest en de slachtoffers zouden in zeer korte tijd vallen. Het oorlogsspel besloeg drie of vier weken,” vertelde Mark Cancian, een senior adviseur bij het Center for Strategic and International Studies, vorige week aan WJAR-TV. Een dergelijk conflict “vereist echt een cultuuromslag in het Amerikaanse leger”, zei hij.

Eén probleem, merkte Cancian op, is dat de Amerikaanse industriële productie de afgelopen decennia is afgenomen. Een groot aantal Amerikaanse en westerse landen heeft de afgelopen jaren hun productie uitbesteed aan China en andere landen, volgens economen, met name nadat China in 2001 toetrad tot de Wereldhandelsorganisatie.

“Het is zeker een realistische bezorgdheid,” zei hij tegen de pers. “Onze voorraden zijn niet groot en ons vermogen om ze te vervangen, de piekcapaciteit van onze defensie-industrie is niet groot, zodat we in een lang conflict het risico lopen dat we zonder essentiële munitie en wapens komen te zitten.”

Een hoogteballon zweeft boven Billings, Mont, op 1 februari 2023. (Larry Mayer/The Billings Gazette via AP)

Heino Klinck, een senior adviseur van het National Bureau of Asian Research, vertelde Fox News op zondag dat het moeilijk te voorspellen is wat er zou kunnen gebeuren.

“Er zijn gebieden waarin zij dominantie hebben, en er zijn ook gebieden waarin wij dominantie hebben, dus het is niet precies een appels en peren soort vergelijking,” vertelde Klinck, die eerder diende als adjunct-secretaris van defensie voor Oost-Azië voordat hij in 2021 vertrok, aan de krant. “China heeft zeker geografische voordelen, alleen al door het feit dat het slechts 150 kilometer van Taiwan verwijderd is, dus dat is iets dat een geavanceerde logistieke planning vereist,” voegde hij eraan toe.

Anderson merkte op dat China al tientallen jaren geen belangrijke militaire operatie meer heeft uitgevoerd. Beijing vocht in 1979 voor het laatst een conflict uit met Vietnam langs de grenzen van beide landen, terwijl de Verenigde Staten sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog aan vele conflicten hebben deelgenomen.

“Feit is dat zij geen ervaring hebben met het uitvoeren van een grote amfibische aanval op de schaal die nodig zou zijn om het eiland Taiwan in te nemen,” zei Anderson tegen Fox. “Ja, ze hebben verschillende afgelegen eilanden van Taiwan aangevallen tijdens meerdere crises in de jaren vijftig, maar dat waren zeer kleinschalige operaties.”

Hij voegde eraan toe: “Er zijn geen goede vergelijkingen, en … vanuit ons perspectief is het feit dat de Chinezen geen goede vergelijking hebben goed nieuws, want dit is een concurrentienadeel voor hen.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (06 februari 2023): Military Experts Issue Warnings on Possible US-China Conflict After Spy Balloon Shot Down

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.