Thursday, 20 Jun 2024

Ministerie van Buitenlandse Zaken en wetgevers veroordelen aanval op Epoch Times verslaggever in Hong Kong

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de gewelddadige aanval op een verslaggever van de Hongkong Epoch Times “onaanvaardbaar” genoemd en aangedrongen op een grondig onderzoek.

“De Verenigde Staten veroordelen de recente aanval op een journalist van The Epoch Times,” zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken op 11 mei tegen The Epoch Times. “Aanvallen op journalisten zijn onaanvaardbaar en kunnen niet worden getolereerd. Wij dringen er bij de autoriteiten op aan een volledig onderzoek in te stellen naar dit incident en naar de recente aanval op de drukkerij van The Epoch Times in Hongkong.”

Op dinsdagochtend viel een onbekende man verslaggeefster Sarah Liang in Hongkong aan met een aluminium softbalknuppel buiten haar woongebouw.

Zonder een woord te zeggen, sloeg de man haar meer dan 10 keer op haar benen en voeten, waardoor ze op de grond viel. Hij vluchtte al snel in een zwarte Mercedes-Benz en liet haar achter met meerdere kneuzingen en bloeduitstortingen op haar benen. Liang werd in een ambulance naar het Queen Elizabeth Hospital vervoerd, waar de politie een paar uur later arriveerde om notities te maken. Ze lag om 18.30 uur plaatselijke tijd nog steeds in het ziekenhuis.

Een getuige met de naam Li, die de programma’s van Liang had bekeken, zei dat de aanvaller rond de 40 jaar oud was en een bril had.

“Ik heb het gevoel dat dit de oorlog verklaart aan alle Hongkongers. Gangsters zijn nu de baas in Hongkong,” zei Liang later.

In een verklaring riep The Epoch Times Hongkong “het grote publiek in Hongkong op om The Epoch Times te blijven steunen” en beloofde “door te gaan met waarheidsgetrouwe berichtgeving en Hongkong te beschermen”.

Sarah Liang, een verslaggeefster voor de Hongkong editie van The Epoch Times, spreekt op 11 mei 2021 de lokale media toe buiten het Queen Elizabeth Hospital in Hongkong. (Song Pi-lung/The Epoch Times)

Gerichte aanvallen

Het incident was het laatste in een reeks van aanvallen op de Hongkong Epoch Times, die één van de weinige overgebleven onafhankelijke stemmen in de stad is geworden.

“Deze aanval is waarschijnlijk het zoveelste voorbeeld van het gebruik van geweld door de Chinese Communistische Partij om diegenen die kritisch zijn voor de CCP en diegenen die de CCP ter verantwoording roepen voor de schendingen van de mensenrechten en de onderdrukking in Hongkong het zwijgen op te leggen” aldus parlementslid Greg Steube (R-Fla.) in een e-mail aan The Epoch Times.

“Ondanks de vernietiging van hun drukpers en het feit dat hun journalisten aangevallen worden, is The Epoch Times de waarheid blijven naar buiten brengen over de verschrikkingen van de CCP en wij prijzen hen voor hun moed,” zei hij.

Het congreslid verwees naar de inbraak in de plaatselijke druk faciliteiten van The Epoch Times, die slechts een maand eerder had plaatsgevonden.

Op 12 april sloegen vier indringers, van wie twee met voorhamers, computers en drukapparatuur aan diggelen in de drukkerij, waardoor deze tijdelijk moest worden gesloten. Dit was de vijfde aanval op de drukkerij sinds de oprichting in 2004. In november 2019 hebben gemaskerde mannen de drukkerij proberen in brand steken.

Sarah Liang, een verslaggever voor de Hongkongse editie van The Epoch Times, toont haar gekneusde benen buiten het Queen Elizabeth Hospital in Hongkong op 11 mei 2021. (Song Pi-lung/The Epoch Times)

Liang zelf had regelmatig verdachte voertuigen gespot in de buurt van haar woning. Op zaterdag rende een volledig in het zwart geklede man op Liang af terwijl ze in de buurt op de bus stond te wachten. Ze zag een zwarte staaf uit zijn zak vallen. De man stopte om die op te rapen en vertrok kort daarna.

Ze ontdekte ook dat een man van middelbare leeftijd haar op 26 april volgde toen ze uit een plaatselijk treinstation stapte. Liang cirkelde doelbewust door de buurt om hem af te schudden, maar de man liep de winkel binnen waar ze een interview had geregeld en leek te weten waar ze heen ging. Hij sprintte weg nadat Liang hem ermee confronteerde.

De man, die zwarte donkere kleding droeg, rende op Sarah Liang af en een zwarte knuppel viel uit zijn jas toen ze op 8 mei 2021 op een bus in Hongkong stond te wachten. (Sarah Liang/The Epoch Times)

‘Schandalige aanvallen’

Meerdere andere Amerikaanse wetgevers en journalistenverenigingen spraken zich ook uit over de gewelddadige aanval.

“De brute aanval op Sarah Liang maakt deel uit van een escalerende reeks weerzinwekkende, gewelddadige aanvallen op The Epoch Times door misdadigers van de Chinese Communistische Partij,” vertelde Rep. Devin Nunes (R-Calif.), lid van het House Intelligence Committee, aan The Epoch Times. “Iedereen die geeft om persvrijheid en fundamentele mensenrechten zou deze schandalige aanvallen door de bruinhemden van de CCP aan de kaak moeten stellen.”

Michelle Steel (R-Calif.) vergeleek het incident met “een directe aanval op de democratie”.

“Als het waar is dat de Chinese Communistische Partij achter deze aanvallen zit, moeten zij ter verantwoording worden geroepen,” vertelde zij The Epoch Times.

Rep. Russ Fulcher (R-Idaho) wees op de korte tijdspanne tussen de aanval op Liang en de vorige aanval op de krant.

“Het is verontrustend om te zien hoe ver de door China gesteunde aanvallen gaan om te proberen één van de laatste onafhankelijke mediakanalen in Hongkong het zwijgen op te leggen,” zei hij in een verklaring per e-mail. “Ik bewonder de opmerkelijke moed van deze verslaggevers om de waarheid te delen, en ik bid voor de veiligheid van Sarah en haar collega’s bij The Epoch Times.”

CPJ’s programmacoördinator voor Azië, Steven Butler, zei in een verklaring dat “de politie van Hongkong niet kan toestaan dat de brutale en wetteloze aanval op Epoch Times journaliste Sarah Liang onopgelost blijft.”

“De autoriteiten mogen geen tijd verliezen om de daders voor het gerecht te brengen en moeten de veiligheid garanderen van alle journalisten die in Hongkong werken,” zei hij.

PEN America, een non-profitorganisatie in New York die opkomt voor de vrijheid van meningsuiting, riep eveneens op tot een “volledig, transparant en onpartijdig onderzoek”.

“Er is geen gevaarlijker tactiek om de vrije pers het zwijgen op te leggen dan het fysiek aanvallen van een journalist”, zei een woordvoerder tegen The Epoch Times.

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (11 mei 2021): State Department, Lawmakers Condemn Assault on Epoch Times Reporter in Hong Kong

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.