Saturday, 20 Apr 2024
Een spectaculair uitzicht over Salzburg in Oostenrijk vanaf de top van het Mirabell Paleis. De Mirabell tuinen en de Grote Parterre leiden het oog naar de vele historische gebouwen in de "oude stad" Salzburg met de machtige Hohensalzburg vesting erboven. (Met dank aan Salzburg Toerisme/Fotograaf: Breitegger Günter)

Mirabell Paleis: Een understatement van symmetrie en eenvoud

Het historische Mirabell Paleis in Salzburg in Oostenrijk is meer dan 400 jaar oud en heeft zowel verwoestingen als restauraties ondergaan, terwijl een verzameling invloeden en architecten het hebben gevormd tot het indrukwekkende bouwwerk dat het vandaag de dag is.

In het begin van de 19e eeuw werd het paleis verbouwd en gerestaureerd in neoklassieke stijl, terwijl de muren van het paleis onderdak bieden aan beroemde interieurs die verfijnde voorbeelden zijn van barokke architectuur. Ambachtslieden en beeldhouwers, zoals Georg Raphael Donner, werkten mee aan de ornamentiek van het paleis. De versieringen in het interieur vormen een aanvulling op de neoklassieke voorgevel en doen daar geen afbreuk aan.

Oorspronkelijk gebouwd in 1606 voor prins-aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau, was het Mirabell Paleis gedurende de volgende twee eeuwen een voortdurend werk in uitvoering van de opeenvolgende eigenaars. De beroemde Marmeren Hal en het trappenhuis werden in de 18e eeuw opnieuw ontworpen door de barokke architect Lukas von Hildebrant. Zijn meesterlijke werk hielp een fysieke ruimte te creëren die de getalenteerde musici die er optreden waardig is. Mozart trad op in de Marmeren Hal onder de met fresco’s versierde plafonds en te midden van de gedetailleerde marmeren pilasters en het rococo stucwerk.

Een brand in 1818 verwoestte een groot deel van het paleis, waaronder de met fresco’s beschilderde plafonds. De Marmeren Hal en het trappenhuis bleven gelukkig gespaard. De marmeren zuilen van Mirabell, het ingewikkelde stucwerk, de met goud beschilderde beeldhouwwerken, de veelkleurige tegelvloeren, de gewelfde plafonds en de grote ramen vormen samen een paleis dat een bron van inspiratie is voor kunstenaars en architecten.

Als een understatement van symmetrie en eenvoud wordt de machtige buitenkant van het Mirabell Paleis omgeven door gecultiveerde tuinen, terwijl de parterres en sculpturale elementen van het terrein een barokke invloed en eigenzinnigheid uitstralen. Het decor zet de bezoekers aan tot zingen en dansen zoals Julie Andrews dat deed in “The Sound of Music”. Bezoekers kunnen zoveel bewonderen, van de veelkleurige marmeren vloeren tot de gewelfde plafonds met de meest ingewikkelde, maar elegante stucontwerpen.

De symmetrische neoklassieke structuur van het Mirabel Paleis wordt gekenmerkt door subtiele pilasters (die zuilen imiteren), een centrale fronton, een dak met groene dakpannen dat kenmerkend is voor Salzburg en centrale ramen met afgeronde of spitse raamkappen. De twee tinten van de gevel onderscheiden mooi de niveaus die lichter worden naarmate ze hoger worden en worden samengehouden door accenten rond de ramen, kroonlijst en zuilen. (Andrew Bossi/CC BY-SA 2.5)
De geaccentueerde buitenkant van Marble Hall heeft ronde ramen en barokke raamversieringen die een hint geven naar de extravagantie in rococostijl die binnen wacht. Grote, gebogen ramen brengen licht in de hal. De Ionische kapitelen van de pilasters en de vele deukbanden onder de kroonlijst geven het neoklassieke paleis meer detail. (Masci Giuseppe/AGF/Universal Images Group via Getty Images)
Marble Hall is een barokke droom van gekleurd marmer en met goud beschilderd stucwerk. De prachtige zaal, die meer dan twee verdiepingen hoog is, combineert de ernst van het neoklassieke met de lichte grilligheid van rococo-ornamentiek. De hoge, gewelfde ramen werpen natuurlijk licht op de vele kleuren en details van de kamer, waaronder de prachtig betegelde vloeren, marmeren zuilen en de met goud beschilderde reliëfs. (WOKRIE/CC BY-SA 3.0 Oostenrijk)
Een lichtgevende kroonluchter verlicht het met grisaille beschilderde plafond, dat de illusie wekt van gebeeldhouwde vormen erboven. Gespiegelde panelen weerspiegelen de ornamenten van de ingewikkeld gesneden en geschilderde kroonlijst onder de gedetailleerde schildering. Gebeeldhouwde cherubijntjes zitten op een vensterbank te wachten om van de muziek beneden te genieten. (Andrew Bossi/ CC BY-SA 2.5)
Een panoramisch uitzicht toont de Marmeren Hal in al zijn barokke architectonische glorie. Rococo stucwerk met smaakvol patroon siert de muren tussen veelkleurige marmeren pilasters. Warm elektrisch kaarslicht straalt te midden van goudkleurige verf en rijkelijk gekleurde stenen. Het oog dwaalt naar elke hoek van de kamer en er is geen gebrek aan details om te bewonderen. (Stefano Giustini/Publiek domein)
Het elegante gewelfde plafond van een vestibule in het Mirabell Paleis. De bogen zijn versierd met de vloeiende ornamenten van het barokke stucwerk en zijn een subtiel en sierlijk voorbeeld van meesterschap in het ontwerp. De tweekleurige verf leidt de blik van kolom naar kolom en van boog naar boog rond het gewelfde plafond. (Miguel Hermoso/CC BY-SA 3.0)
Om een concert in de Marmeren Hal bij te wonen, moeten bezoekers eerst de “Donnerstiege” (of “Trap van de Donder”) beklimmen, genoemd naar Georg Raphael Donner, die de prachtige beelden heeft gebeeldhouwd. De trap, ook een barok meesterwerk, is versierd met cherubijnen, mythologische figuren, marmeren zuilen en een unieke rococo, sculpturale trapleuning. Witte roundels of “bullseye” cirkelvormig lijstwerk steken af tegen de marmeren zuilen, misschien met opzettelijke, spirituele symboliek. (goga18128/Shutterstock)
Deze close-up van de “Donnerstiege” toont een marmeren zuil die leidt naar de gewelfde plafonds op de onderste twee verdiepingen van de “grote trap”. Het prachtige stucwerk en de uitmuntende beeldhouwkunst maken deel uit van een esthetische symfonie die een aanvulling vormt op de muziek waarvoor de bezoekers zijn gekomen. (WOKRIE/CC BY-SA 3.0)
Een close-up van een paar cherubijntjes van Georg Raphael Donner die de bezoekers speels begroeten boven op de indrukwekkende rococo-leuning met al zijn wervelende vormen. De marmeren trap gaat omhoog naar de Marmeren Hal met de gloed van het licht van prachtige barokke lantaarns. (WOKRIE/CC BY-SA 3.0 Oostenrijk)

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (12 april 2022): Mirabell Palace: An Understatement of Symmetry and Simplicity

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.