Thursday, 18 Jul 2024
(Illustratie door The Epoch Times, met dank aan Maxim en Rebecca Lord)

Modeontwerpster geeft de voorkeur aan vrouwelijke kleding en deelt basisregels voor elegantie en gratie

"Bescheiden mode is voor iedereen... [Het] is geen beperking, maar een bewuste keuze die we met waardigheid presenteren."

In een wereld waarin onthullende, provocerende kleding de boventoon voert, valt Rebecca Lord op.

De 32-jarige “Modest Fashion“-blogger en huisvrouw met haar jurken zoals volle rokken en topjes met mouwen inspireert anderen om bewuste keuzes te maken over de manier waarop ze zich kleden en representeren.

“Echte vrouwelijkheid is voor mij… een natuurlijke, zeer fundamentele eigenschap die door God aan een vrouw is gegeven,” vertelde mevrouw Lord aan The Epoch Times. “Dit is precies wat een vrouw van een man onderscheidt.”

De jonge modeontwerpster zegt dat de traditionele vrouwelijke deugden van zachtheid, tederheid en een gevoel van zorgzaamheid, evenals de ouderwetse complementaire verschillen tussen mannen en vrouwen, vergeten zijn. Naast het uitwissen van “de uniciteit van een individu”, zegt mevrouw Lord, heeft de moderne mode met haar uniseks stijlen de neiging om de twee geslachten gelijk te trekken door de grenzen tussen een man en een vrouw uit te wissen.

Mevrouw Lord is kunstenares, modeontwerpster, vintage blogger en model. Bescheidenheid is voor haar “zuiverheid van gedachten en handelingen die geen obscene gedachten bij mensen oproepen.” (Met dank aan Maxim en Rebecca Lord)
De jonge ontwerpster begon in 2016 haar bescheiden modereis online te delen en inspireerde andere vrouwen om zich vrouwelijker te kleden. (Met dank aan Maxim en Rebecca Lord)

Mevrouw Lord, die de manier waarop ze zich kleedt te danken heeft aan haar geloof en opvoeding, voelt zich hoopvol als ze ziet dat jonge vrouwen bescheiden, vrouwelijke mode verkiezen boven schaarse, aandachttrekkende stijlen. Ze zegt dat je geen bepaald geloof hoeft te hebben om een stijl te omarmen die elegant, gracieus en toch niet provocerend is.

“Bescheiden mode is voor iedereen,” zei ze, eraan toevoegend dat de wereld uiteindelijk zal inzien dat “bescheiden mode geen beperking is, maar een bewuste keuze die we met waardigheid presenteren.”

Mevrouw Lord is van mening dat de kleding van vrouwen de waarden van “bescheidenheid, vroomheid en non-provocatie” moet hooghouden. (Met dank aan Maxim en Rebecca Lord)
Mevrouw Lord met haar man, Maxim Lord. (Met dank aan Maxim en Rebecca Lord)

Traditionele opvoeding

Mevrouw Lord werd geboren in Kiev, Oekraïne, en verhuisde in haar vroege tienerjaren met haar familie naar Israël.

“Ik ben opgevoed in een religieus gezin door liefhebbende ouders, die een klassiek voorbeeld waren van mannelijkheid en vrouwelijkheid op een goede, gezonde manier. Dit had zeker een grote invloed op mijn wereldbeeld, morele waarden en perceptie [van genderrollen],” zei ze.

Ze studeerde psychologie en sociale wetenschappen aan de universiteit, maar was altijd al dol op mode en leerde om zelf kleding te maken; tien jaar lang ontwierp en naaide ze kleding voordat ze besloot om een formele cursus te volgen. Ze is nu getrouwd en een fulltime huisvrouw die graag kleding ontwerpt en modellenwerk doet.

Vasthouden aan rechtschapen, traditionele waarden is de sleutel tot een mooi, harmonieus leven, zegt mevrouw Lord.

“Ik geloof in God”, zegt ze. “Dit geloof helpt me om er altijd naar te streven aan mezelf te werken om mijn karakter te verbeteren; het helpt me om niet op te geven in ‘donkere tijden’ en om te geloven in goedheid, vriendelijkheid en liefde.”

De 32-jarige huisvrouw zegt dat haar geloof in God haar met beide benen op de grond houdt en haar in staat stelt om te leven naar de deugden van “goedheid, vriendelijkheid en liefde”. (Met dank aan Maxim en Rebecca Lord)
Mevrouw Lord volgt een aantal basisregels voor bescheidenheid bij het ontwerpen van echte vrouwelijke kleding. (Met dank aan Maxim en Rebecca Lord)

Basisregels voor bescheiden mode

Sterk beïnvloed door de kledingstijlen uit de Renaissance en de Romantiek, maar ook door de mode uit de jaren 1950 en 1960, richt mevrouw Lord zich op kleding die “de kwetsbaarheid en schoonheid” van vrouwen benadrukt. Tijdens deze periodes in de geschiedenis, zegt ze, hield de vrouwelijke kleding zich nog steeds aan de waarden van “bescheidenheid, vroomheid en non-provocatie”.

“Bescheidenheid is voor mij niet-provocerend, waardig gedrag en zuiverheid van gedachten en handelingen die geen obscene gedachten oproepen bij mensen in de buurt,” zei ze.

De manier waarop ze zichzelf kleedt is vrouwelijker en creatiever, maar ze volgt wel bepaalde principes. Haar regels voor bescheiden kleding zijn: niet te diepe decolletés; mouwen die onder de elleboog blijven; rokken die de knieën niet blootgeven; bedekte schouders, buik en rug; geen doorschijnende stoffen zonder een laag eronder; en geen nauwsluitende jurken die aanvoelen als een tweede huid.

Mevrouw Lord is ervan overtuigd dat de manier waarop iemand zich kleedt een weerspiegeling is van zijn of haar innerlijke wereld. (Met dank aan Maxim en Rebecca Lord)
Ze zegt dat iemands “hele imago belangrijker is dan de schoonheid van het gezicht en het figuur”. (Met dank aan Maxim en Rebecca Lord)

Haar favoriete ensemble is een getailleerde top met mouwen, gecombineerd met een gerimpelde, geplooide A-lijn rok. Het samenstellen van de perfecte bescheiden garderobe hoeft niet duur te zijn, zegt ze, en ze adviseert andere vrouwen om te kijken naar de vele “geweldige” kleine merken die gespecialiseerd zijn in deze stijl en die zich richten op duurzame productie en natuurlijke stoffen, plus vertrouwde kringloopwinkels.

Wat mannenkleding betreft, zegt mevrouw Lord dat haar man “het grote voorbeeld” van deze mode is.

“Hij kleedt zich altijd heel stijlvol en altijd bescheiden,” zei ze.

Kleding weerspiegelt iemands innerlijke wereld

Mevrouw Lord begon in 2016 haar bescheiden-modetraject online te delen door outfits met een historisch thema en outfits die ze zelf had gemaakt op haar Instagrampagina @rebecca_lord_art te plaatsen. Ze begon ook haar persoonlijke blog, RebeccaLordArt.

Veel vrouwen reageerden positief, maar er waren er ook die hun afkeuring uitspraken over meer traditionele waarden. Na verloop van tijd realiseerde mevrouw Lord zich dat ze zich beter kon beperken tot een kleinere kring van gelijkgestemden en nu geniet ze bijna uitsluitend van oprechte verbazing, interesse en goedkeuring.

Bescheiden kleding geeft de drager een uniek gevoel van innerlijke rust en harmonie, zegt ze. (Met dank aan Maxim en Rebecca Lord)

Voor mevrouw Lord moedigt het niet alleen een respectvolle en terughoudende houding van anderen aan, maar helpt deze manier van kleden de draagster ook een speciaal soort harmonie te ervaren.

“Onze kleding is een weerspiegeling van onze innerlijke wereld,” zei ze. “In de eerste plaats moet je je harmonieus voelen in je kleding. Kleding moet je voorkeuren en principes op een verfijnde manier laten doorschemeren…want het hele beeld is belangrijker dan de schoonheid van het gezicht en het figuur.”

(Met dank aan Maxim en Rebecca Lord)
(Met dank aan Maxim en Rebecca Lord)

Bescheidenheid is geen beperking

Nostalgie is weer helemaal in, zegt ze. De terugkeer van interesse in oude films en sprookjes, de opkomst en populariteit van de “cottage core”-stijl en de romantisering van het eenvoudige, bescheiden leven thuis zijn allemaal indicatoren. Maar bescheiden mode is geen modegril, het heeft een diepere betekenis.

Mevrouw Lord denkt dat de reden waarom veel vrouwen geleidelijk overstappen op bescheiden kleding grotendeels te wijten is aan de overdaad aan expliciete trends uit de jaren 90 en 2000, toen de nadruk vooral op seksualiteit lag. De opkomst van “bescheiden mode” wordt ook geholpen door sociale netwerken, zegt ze, die vrouwen met verschillende achtergronden hebben geholpen om hun persoonlijke stijl en visie te delen en zo anderen te beïnvloeden.

Mevrouw Lord zei in een van haar blogposts dat “bescheiden mode niet langer een symbool is van onderdrukking of aantasting van vrouwenrechten”. In plaats daarvan kiezen veel vrouwen tegenwoordig voor jurken die meer huid bedekken omdat dergelijke kleding hen “comfortabeler en zelfzekerder” maakt.

(Met dank aan Maxim en Rebecca Lord)
(Met dank aan Maxim en Rebecca Lord)
(Met dank aan Maxim en Rebecca Lord)

“Tegenwoordig heeft een vrouw haar eigen opvattingen en wereldbeeld; ze is actief en leidt een actief leven, haar kleding moet comfortabel zijn voor dit leven,” zei ze, en ze voegde eraan toe dat zich bescheiden kleden heel veel voordelen heeft, zoals “schoonheid, mysterie, een meer respectvolle houding van anderen, veiligheid en het opnieuw in contact komen met je vrouwelijkheid”.

“Ik hoop echt dat degenen die aarzelden aangemoedigd zullen worden om actie te ondernemen en te zien dat ze niet alleen staan in hun verlangen naar vrouwelijkheid en bescheidenheid,” zei ze.

Arsh Sarao heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 juni 2024): ‘Modest Fashion’ Designer Favors Feminine Clothing, Shares Basic Rules for Elegance and Grace

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.