Sunday, 16 Jun 2024
(Met dank aan Nidia Lizbet Gonzalez)

Moeder neemt haar kinderen hun beeldschermtijd af nadat hun gedrag ‘gek’ is geworden

Nidia Lizbet Gonzalez, een 33-jarige huismoeder van drie kinderen en vrouw van een dominee, heeft haar kinderen geholpen en haar gezinsleven op een verbazingwekkende manier verbeterd. Ze wil graag delen hoe het loskoppelen van apparaten op een positieve manier voor indrukwekkende veranderingen heeft gezorgd.

Haar kinderen van 4 en 5 jaar hadden thuis problemen, ze maakten vaak ruzie en misdroegen zich. Het leek alsof ze nooit vreedzaam met elkaar konden opschieten. Ze brachten ook elke dag 8 tot 10 uur door op hun iPad of keken constant YouTube of televisie.

Toen de 5-jarige van mevr. Gonzalez naar de kleuterschool ging, hoopte ze dat zijn gedragsproblemen zouden veranderen, maar de problemen die hij thuis had, werden alleen maar erger toen hij naar school ging.

Zijn lerares vertelde mevr. Gonzalez en haar man dat hun zoon concentratieproblemen had in de klas en zo snel afgeleid was dat hij zelfs eenvoudige instructies niet kon opvolgen en dat hij storend was geworden. De leerkracht stelde voor om hem door een professional te laten onderzoeken.

“Op dat moment nam ik de moedige beslissing om alle beeldschermtijd bij ons thuis te verbieden,” vertelde mevr. Gonzalez aan The Epoch Times.

Vastbesloten om ervoor te zorgen dat de nieuwe regel om geen beeldschermen te gebruiken geen “straf” zou zijn, gingen zij en haar man op pad om activiteiten te creëren die gericht waren op het vergroten van de kwaliteit van hun tijd met het gezin en het verbeteren van het humeur van iedereen.

De Gonzalez kinderen kijken tijdens de maaltijd naar een filmpje op het beeldscherm. (Met dank aan Nidia Lizbet Gonzalez)

“Ik begon met een eenvoudige doos die ik vulde met allerlei schrijfspullen en veel papier. Elke ochtend zette ik deze dozen op de eettafel en liet ze maken wat ze maar wilden,” zei de moeder.

In het begin moesten de ouders erbij gaan zitten en hen overhalen om te gaan tekenen. Maar naarmate de dagen verstreken, merkten beide ouders dat de kinderen gretig kunstwerkjes begonnen te maken zonder dat ze daar iets voor hoefden te doen.

Ze maakte haar zoon duidelijk dat zij en zijn vader hun best zouden doen om hem te helpen een betere leerling te worden. Al snel, toen anderen hem vroegen waarom hij niet meer naar zijn iPad of televisie keek, was zijn antwoord: “Omdat ik er te gek van werd.”

Haar 4-jarige dochter had het iets moeilijker met het nieuwe systeem omdat de reden ervan voor haar moeilijker te begrijpen was. Maar ze begreep dat haar ouders wilden dat ze minder tijd op hun scherm doorbrachten en meer tijd samen als een gezin.

“We hebben er zelfs voor gezorgd dat hun tekeningen in het kantoor van mijn man werden gehangen, zodat onze kinderen wisten dat we hun werk waardeerden en dat we trots op ze waren,” zei mevr. Gonzalez.

De familie Gonzalez geniet samen van quality time met het gezin. (Met dank aan Nidia Lizbet Gonzalez)

Er werd tijd vrijgemaakt voor ononderbroken gezinsmaaltijden, iets wat ze voorheen zelden samen deden. De ouders hielpen de kinderen ook om te leren koken.

Een van de grootste veranderingen die ze zagen was dat de kinderen niet langer een beeldscherm nodig hadden om zich te vermaken, zei mevr. Gonzalez. Ze konden zich concentreren op tekenen, lezen of spelen met echt speelgoed.

Ze werden zich ook meer bewust van hun omgeving, zei de moeder. Door vragen te stellen over de wereld en hoe dingen werkten, verbreedden ze hun begrip van het leven.

Een andere grote winst, voegde ze eraan toe, was dat hun communicatievaardigheden enorm verbeterden.

En al deze nieuwe eigenschappen vermengden zich, wat zich uitte in sterkere sociale vaardigheden buiten het familiedomein, in interactie met de buitenwereld.

Niet langer een beeldscherm nodig hebben om betrokken te blijven en plezier te hebben, betekende levendigere ervaringen met andere kinderen, zoals in openbare gelegenheden of tijdens een etentje in een restaurant.

De Gonzalez kinderen vermaken zich met speelgoed en muziekinstrumenten. (Met dank aan Nidia Lizbet Gonzalez)

De beeldschermvrije reis van haar gezin begon nog maar drie maanden geleden en nu al hebben ze indrukwekkende veranderingen gezien.

Mevr. Gonzalez geeft advies aan ouders die overwegen om de schermtijd van hun kinderen te beperken.

“Er is geen grotere investering dan tijd die je goed met je kinderen doorbrengt,” zei ze.

“Er is een verkapte misvatting dat wij volwassenen belangrijkere dingen te doen hebben,” zei ze, “of dat we een pauze verdienen. Dus houden we onze kinderen rustig en houden we ze bezig met een beeldscherm.”

Het is echter niet de realiteit, maar wat ouders van hun kinderen scheidt.

Nieuwe prioriteiten stellen en het gezin op de eerste plaats zetten, door beeldschermen te verwijderen, kan in het begin moeilijk zijn. Je kunt een week of twee schreeuwen en driftbuien verwachten, voegde ze eraan toe. Daarom heeft ze een handleiding geschreven om hen te helpen “af te kicken” van apparaten.

“Ik vertel in detail wat ik heb gedaan om van start te gaan en hoe ik de interesses van mijn kinderen heb bijgesteld,” vertelde ze ons.

Mevr. Gonzalez wil voor alle duidelijkheid zeggen dat het geen schande of schuld is om je kinderen wat schermtijd te gunnen door een bewuste keuze te maken.

“Maar er is een onderliggend probleem als die beeldschermtijd het enige is dat je voldoening geeft,” zei ze. “Vraag jezelf af, wat brengt je vreugde?”

Is het in de natuur zijn of genieten van een goede maaltijd misschien? Wat het ook is, je kunt het leven opbouwen waar je altijd al van gedroomd hebt, maar het begint met jouw keuze nu, vandaag.

(Met dank aan Nidia Lizbet Gonzalez)

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (11 december 2023): Mom Takes Away Her Kids’ Screen Time After Their Behavior Gets ‘Crazy’—After 1 Month, It Happened

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.