Wednesday, 12 Jun 2024
(Met dank aan Jill Winger)

Moeder van 3 laat haar kinderen maandenlang geen tv kijken en is onder de indruk van de resultaten

De familie gelooft in het ontwikkelen van traditionele deugden en gaat op een bewuste manier door het leven.

Met een voorliefde voor het creëren van een “traditioneel” leven en terug te keren naar wat echt belangrijk is, moedigde een moeder van drie haar kinderen aan om drie maanden lang te “tv-vasten”. Het gezin was zo onder de indruk van de creatieve energie die tevoorschijn kwam door de afwezigheid van het scherm, dat ze besloten om door te gaan – eind juli was het acht maanden zonder tv.

Thuisonderwijsmoeder van drie kinderen, blogger en auteur Jill Winger (38) groeide op in Idaho. Tegenwoordig woont ze op een 27 hectare groot landgoed in de zuidoostelijke hoek van Wyoming met haar man Christian Winger en hun drie kinderen: Mesa (13), Bridger (10) en Sage (7).

“We hebben een beetje van alles,” vertelde mevr. Winger aan The Epoch Times. “We hebben een grote tuin aangelegd en we hebben ook een kassentuin, melkkoeien, legkippen voor eieren, we houden kippen en vleesvee. We hebben ook geiten en een paar ganzen. We proberen zoveel mogelijk van ons voedsel zelf te verbouwen.

“We keken eigenlijk nooit veel tv, we hadden alleen Netflix en Hulu,” zei ze. “Mijn kinderen keken ‘s middags anderhalf uur naar programma’s. Maar in de winter, omdat we lange winters hebben in Wyoming, ging ons gezin ‘s avonds na het avondeten naar de tv kijken.”

De familie Winger. (Met dank aan Jill Winger)
De familie woont op een landgoed van 67 hectare in Wyoming. (Met dank aan Jill Winger)

‘Laten we een Experiment doen!’

Het waren niet allemaal “slechte programma’s”, zei mevr. Winger, maar in december 2022 begon ze zich af te vragen: “Welke andere activiteiten heeft de tv verdrongen?”

Ze stelde de vraag aan haar man en kinderen en samen namen ze een besluit: ze zouden gaan tv-vasten.

We dachten “wat als we het gewoon een tijdje helemaal weglaten? Drie maanden lang besloten we dat we van 1 december 2022 tot 1 maart 2023 geen tv zouden kijken. We zouden onze abonnementen stopzetten … we zeiden gewoon, laten we het uitproberen.”

“Schokkend genoeg had ik meer verzet verwacht; ze waren niet super boos,” zei ze over haar kinderen. “Ik denk dat ze wisten dat ze de tv aanzetten als een standaardactiviteit, een beetje gedachteloos, zonder er echt van te genieten. Dus toen we ze ons plan vertelden, hadden ze zoiets van ‘Oké, dan proberen we het!'”

“Ik denk dat onze basis die we vanaf het begin met hen hebben gehad, daar een groot deel van uitmaakte, omdat ze weten dat we het leven anders leiden. We hebben ook gewoon een heel goed gesprek gehad, zodat ze ons denkproces konden zien.”

Bridger, 13 jaar, is dol op dingen maken. De familie noemt hem een kleine bouwvakker die vol innovatieve ideeën en nieuwsgierigheid zit. (Met dank aan Jill Winger)
De Winger kinderen houden zich meer bezig met zelfvoorzienende activiteiten sinds ze gestopt zijn met tv kijken. (Met dank aan Jill Winger)
Ze hebben zelfs nieuwe hobby’s opgepakt. (Met dank aan Jill Winger)

Het gezin besprak samen wat ze konden doen met de tijd die vrijkwam door te stoppen met tv kijken. Een van de eerste ideeën was om samen boeken te lezen. Ze maakten het leuk door oude lantaarns tevoorschijn te halen, een pot thee te zetten en samen bij lantaarnlicht te lezen.

“Misschien klinkt dat stom voor sommige mensen, maar de kinderen vonden het geweldig,” zei mevr. Winger.

Een andere impuls die ontstond was het leren van nieuwe hobby’s. Christian begon met leerbewerking; Mesa, Bridger en Sage leerden leer vlechten. De drie kinderen leerden zichzelf schaken, begonnen meer te koken en raakten meer betrokken bij het huishouden.

Mevr. Winger zei: “Het was verbazingwekkend voor mij, de veranderingen, ook al waren we daarvoor niet echt geobsedeerd door tv. … Ze waren meer bezig met hun hobby’s en interesses, en ze waren echt diep aan het graven. Ze begonnen zich meer bewust te worden en betrokken te raken bij het leven.”

De familieboerderij (Met dank aan Jill Winger)

‘De echte wereld’

Toen het gezin op 1 maart het einde van hun tv-vastenperiode bereikte, gingen ze bij elkaar zitten om de ervaring te bespreken en kwamen ze tot een verrassende conclusie: ze wilden doorgaan. In plaats van hun abonnementen opnieuw te activeren, besloten ze een of twee keer per maand tijd vrij te maken om als gezin een film te kijken en hun nieuwe vrije tijd te gebruiken voor hobby’s en creatieve bezigheden.

Het gezin heeft iPads in huis voor thuisonderwijs en voor toegang tot YouTube-tutorials, maar de ouders houden in de gaten waar hun kinderen naar kijken. Hun oudste dochter heeft een flip mobiel om te bellen of te sms’en als ze buitenshuis is. Maar geen van de kinderen gebruikt sociale media.

“Ik voel me als ouder erg competent in de ervaringen die we ze bieden,” zei mevr. Winger, wiens familie een restaurant heeft en gras gevoerd rundvlees fokt voor de verkoop aan het publiek.

“De kinderen zijn actief in onze gemeenschap. Ze werken in het restaurant, ze werken met de mensen op onze boerderij, ze leren vaardigheden uit het echte leven en dat is voor mij het belangrijkste.”

“Ik maak me geen zorgen over hun gebrek aan vermogen om te acclimatiseren in onze moderne wereld, gewoon omdat we er niet helemaal van losgekoppeld zijn,” zei ze. “Maar is hersenloze tv de echte wereld? Of is dat wat iemand anders creëert en aan ons presenteert om te consumeren? … de echte wereld is buiten je voordeur, in de grond, met de dieren in de natuur, omgaan met mensen in je eigen gemeenschap, en voor mij is technologie daar een leuke aanvulling op, maar het is niet alles.”

De moeder zegt dat het mijden van tv haar kinderen heeft geholpen om een liefde voor lezen te ontwikkelen en zelfs hun concentratie en focus heeft verbeterd. (Met dank aan Jill Winger)

Mevr. Winger heeft een website, podcast en Instagram pagina om haar gedachten te delen over het opvoeden van “traditionele kinderen in een high-tech wereld,” en ze gelooft dat haar blog in 2010 een van de eerste zelfvoorzienende blogs was. Ze heeft de nodige kritiek gekregen voor het tv-vasten van haar gezin, maar wordt ook gesteund door een gelijkgestemde gemeenschap.

In een reactie op de critici zei ze: “Ik denk dat het misschien wat gevoelens losmaakte bij mensen omdat ze zich misschien onzeker voelden over hun eigen keuzes, met zichzelf, met hun kinderen. Niet alle tv is slecht, maar ik denk dat mijn man en ik onszelf aan een hogere norm houden.”

Bekwame, creatieve kinderen

Mevr. Winger verhuisde op haar 18e naar Wyoming voor een carrière in de paardenindustrie en ontmoette Christian, die in de buurt woonde. Ze kochten hun eerste huis, “een opknapboerderij ” in 2008 en veranderden het in hun droomhuis waar ze nu met hun kinderen wonen.

(Met dank aan Jill Winger)

“Ik ben niet opgevoed in deze levensstijl, ik ben heel conventioneel opgevoed”, zegt mevr. Winger, die gelooft dat haar kinderen hebben geprofiteerd van de gedeelde filosofie van haar en haar man. “Mijn oudste is absoluut een kunstenaar,” zei ze. “Mijn middelste kind is een bouwer. Hij houdt ervan om dingen uit elkaar te halen, hij wil weten hoe dingen werken. En mijn jongste is een beetje het wilde kind. Zij is een vrije geest.”

“Ik vind het heel belangrijk om mijn kinderen nieuwsgierig te maken. Ik vind het heel belangrijk om onafhankelijkheid te stimuleren. Ik denk dat onze cultuur soms, omdat we onze kinderen zo veilig willen houden en omdat we willen dat ze succesvol zijn, ze uiteindelijk bedekt en onderdrukt, waardoor we eigenlijk negatieve effecten creëren terwijl we eigenlijk de beste bedoelingen hebben, … we moeten kunnen mislukken omdat dat onze beste lessen zijn. Daar mogen we niet bang voor zijn.”

(Met dank aan Jill Winger)

Mevr. Winger hoopt dat ze door de reis van haar gezin te delen anderen kan inspireren om te geloven dat kinderen capabeler en creatiever zijn dan we denken. Ze benadrukt dat het niet cruciaal is om op een boerenerf te wonen; zelfs in de stad zijn er gratis bronnen, zoals buitenspelen, bordspellen en plaatselijke bibliotheken.

“Dat is echt waar de waarde in zit, in plaats van voor een scherm te zitten en helemaal onderuit te gaan,” zei ze, eraan toevoegend: “Ik heb het meegemaakt; je bent klaar met alles wat je als volwassene overdag moet doen en je bent moe. … [maar] het hoeft niet altijd een heleboel energie te kosten voor jou als ouders; ik denk dat het beste wat we soms kunnen doen is onze kinderen een beetje een idee geven en ze dan zelf de rest laten doen.”

Een tv-vastenkuur is per definitie tijdelijk. “Het kan een week zijn, het kan een maand zijn … kies je tijd,” zei mevr. Winger, die adviseerde: “Hou vol, zet je ervoor in, zelfs als je later van gedachten wilt veranderen. Ik denk dat het dan heel belangrijk is om een gesprek te hebben met het hele gezin, om iedereen mee te krijgen en hen te laten begrijpen waarom je dit doet.”

(Met dank aan Jill Winger)

De Wingers hebben nog geen einddatum voor hun tv-vasten. Op dit moment voelen ze zich hechter dan ooit en mevr. Winger geniet ervan om haar kinderen te zien groeien en bloeien.

“Ik zie glimpen van de volwassenen die ze zullen worden, welke sterke punten ze zullen hebben en welke nieuwsgierigheden ze zullen hebben,” zei ze. “Ik zie dat ze door het ontbreken van de televisie meer tijd hebben om zich daarop te richten en uit te zoeken: ‘Wie ben ik en waarom ben ik hier? Wat is mijn doel? Wat zijn mijn passies?

Dat is mijn doel, om ze meer tijd en ruimte te geven om dat te ontdekken, en ik denk dat het schrappen van de tv uit ons huis een hele grote stap is.”

Deel je verhalen met ons op emg.inspired@epochtimes.com en blijf je dagelijkse dosis inspiratie krijgen door je aan te melden voor de Inspired-nieuwsbrief op TheEpochTimes.com/nieuwsbrief

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (1 augustus 2023): Mom of 3 Puts Her Kids on ‘TV Fast’ for Months and Is Blown Away by the Results

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.