Wednesday, 17 Jul 2024
(Martin Mecnarowski/Shutterstock)

Monniken bouwden 700 jaar geleden ‘zwevende’ kloosters op rotspilaren in de wolken – dit is waarom

Verkoop alles wat je bezit.

Verkoop je auto, je huis en al je wereldse bezittingen.

Geef het geld dan aan liefdadigheid. En ga op een berg wonen.

Wie heeft er, hunkerend naar innerlijke rust, niet ooit aan gedacht om dit te doen?

Wel, sommigen hebben het gedaan.

Het kwam bij de asceten van het 9e-eeuwse Griekenland op om afzondering te zoeken van de beproevingen van de seculiere wereld door de torenhoge kliffen van het Pindusgebergte in Thessalië te beklimmen om te bidden en te mediteren in zalige stilte.

Metéora, gelegen in het Pindusgebergte in Thessalië, Griekenland. (dlodewijks/Shutterstock)

Bewijzen van oude grotwoningen en verwrongen houten ladders zijn nog steeds te vinden tussen de torenhoge, pilaarachtige formaties slechts enkele kilometers ten noorden van de stad Kalabaka. In sommige opzichten moet het leven op die manier zwaar zijn geweest; maar in andere opzichten is het gemakkelijk om de aantrekkingskracht van zo’n levensstijl te begrijpen.

Aan de ene kant was, en is misschien nog steeds, het uitzicht vanaf die kliffen over de vallei van de rivier de Pineios op zich al een religieuze ervaring die inspiratie bood in hun zoektocht naar goddelijkheid.

Aan de andere kant maakte datgene waar ze voor op de vlucht waren – een wereld die geteisterd werd door beproevingen, politieke strijd en vervolging – het leven onleefbaar.

Uiteindelijk werd deze nogal wanordelijke bende asceten verzameld en georganiseerd door een monnik genaamd Nilos. De monniken volgden hier de Oosters-orthodoxe kerk en begonnen aan een verheven bouwproject te midden van de wolken.

Grotten die ooit bewoond werden door asceten op de site van Metéora, Griekenland. (Links: Falk2/CC BY-SA 4.0; Rechts: Falk2/CC BY-SA 4.0; Inzet: Falk2/CC BY-SA 3.0)

En zo werd het in de 14e eeuw een grote spirituele onderneming voor de monniken om deze steile pilaren van het Pindusgebergte te beklimmen om nieuwe locaties te onderzoeken en om wat 24 verschillende kloosters zouden worden, op te richten – die naar de hemel leken te klimmen – waar eenzaamheid zou zijn om God en eeuwige vrede te aanschouwen.

Het begon met het Heilige Klooster van Groot Metéoron – het grootste, gebouwd op de grootste rots in de omgeving – gesticht door de monnik Sint Athanasios in 1344. Het Heilige Klooster van Varlaam, het op één na grootste, werd gesticht toen de monnik Varlaam erin slaagde een piek te beklimmen waar de Grote Metéoron door de bergnevel heen te zien was.

En zo ging het maar door. Het klooster van Agios Nikolaos Anapafsas kwam er tegen het einde van de 14e eeuw. Er was het klooster van de Heilige Drievuldigheid, het moeilijkst te bereiken, maar met het meest verbluffende panoramische uitzicht. Het Agios Stefanos klooster is het meest toegankelijk met zijn kleine brug die twee kliffen overspant.

Trappen werden rechtstreeks in de levende rots uitgehouwen; hoewel de reis nog steeds verraderlijk en steil was, vaak een stijging van meer dan 500 meter, was het nu tenminste begaanbaar voor de valide, moedige of fervente pelgrim.

Een overlevende tank om water van ver beneden naar het klooster te brengen. (Giuma/Shutterstock)
Het Grote Metéoron Klooster. (Janmad/CC BY-SA 2.0)

En er zijn er nog veel meer bijgekomen, die de kolommen bekronen die galant over de vallei verspreid staan. Samen werden ze Metéora, uit het Grieks vertaald als “zwevend in de lucht”.

Deze unieke geografie werd in de loop van miljoenen jaren gevormd door de afzetting van sedimentair gesteente, dat later versplinterde door aardverschuivingen die de zeebodem verhoogden. Verwering sneed deze overblijfselen weg, waardoor formaties ontstonden die zeer uniek zijn in vergelijking met soortgelijke formaties elders.

Hier en daar zijn er herinneringen aan het ruwe leven in die vroege jaren – zelfs nu een handvol monniken en nonnen Metéora hun thuis noemen. De monniken die met de bouw begonnen, richtten hijstorens op die nog steeds te zien zijn. Touwen werden gebruikt om bouwmaterialen, goederen en mensen omhoog te trekken. Er waren ladders die naar boven konden worden gebracht in het geval van een invasie, waardoor de bewoners onkwetsbaar werden voor aanvallen.

Een luchtfoto van het Grote Metéoron Klooster. (Maykova Galina/Shutterstock)
Klooster van Varlaam. (Nataliia Budianska/Shutterstock)

De bouw moet langzaam zijn gegaan; ze bouwden vaak verticaal om de beperkte grondruimte te compenseren. Maar het moeilijke werk loonde: De Grote Metéoron werd vergroot dankzij de kluizenaar Ioasaf, de zoon van een Grieks-Servische koning, en rijkdom en prestige volgden door de toestroom van pelgrims.

De afgelegenheid van het heiligdom loonde nog op een andere manier. Toen het Turkse Ottomaanse Rijk zich in de 15e eeuw uitbreidde en de regio bezette, vonden de monniken, vervolgde Grieken en katholieken een veilig onderkomen binnen de muren van Metéora. Het ontzeggen van onderdak aan reizigers – of “philoxenia” in het Grieks – werd beschouwd als een van de grootste godslasteringen.

De deuren van het Grote Metéoron Klooster. (Podolnaya Elena/Shutterstock)
Het interieur van het Klooster van Varlaam; (inzet) Een bezoeker steekt een kaars aan. (Jakov Oskanov/Shutterstock; inzet: smoxx/Shutterstock)
Het interieur van het Grote Metéoron Klooster. (Havoc/Shutterstock)
Metéora vanuit de lucht gezien. (Martin Mecnarowski/Shutterstock)

Omdat Metéora onaangeroerd werd gelaten door de sultans, bloeide het de volgende eeuwen op. De nederzetting werd in de 16e eeuw voorzien van levendige decoraties, met portretten van de stichters en heiligen uitgevoerd in fresco. De meest opmerkelijke schilderingen werden in 1527 gemaakt door Theophanis de Kretenzer in het Sint-Nicolaas van Anapafsas klooster.

Helaas konden goede tijden niet eeuwig blijven duren. Het enige wat de monniken wilden was met rust gelaten worden om te bidden en hun verblijfplaatsen te renoveren, maar dat mocht niet zo zijn. In de 20e eeuw werden hun majestueuze kloosters geteisterd door beproevingen en werden ze sterk ingekrompen. Het aantal kloosters dat in gebruik was, werd teruggebracht van 24 naar slechts 6 (namelijk de kloosters die hierboven zijn genoemd).

De rotsformaties werden geteisterd door aardbevingen en aardverschuivingen die wegen en gebouwen deden instorten. Ook bleven de bouwwerken niet gespaard van de verwoestingen van de oorlog. De aardschokkende bommen en trillingen van laagvliegende Duitse vliegtuigen eisten hun tol tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Later werden er echter pogingen ondernomen om de site te beschermen. Metéora werd in 1972 geconserveerd en werd in 1988 een door UNESCO beschermd erfgoed. De kloosters hadden het overleefd.

Door de eeuwen heen heeft Metéora vervolging, invasies, aardbevingen en oorlog doorstaan. Nu wordt het geconfronteerd met een nieuw soort invasie.

Het Klooster van de Heilige Drievuldigheid. (Perkele022/Shutterstock)
Klooster van Varlaam. (Burcea Marius/Shutterstock)

In onze moderne tijd van entertainment en toerisme blijven de deuren van Metéora open, net als in het verleden. Het heeft als gastheer gespeeld voor massa’s bezoekers en zelfs filmmakers.

De James Bond spionagefilm “For Your Eyes Only” uit 1981 met Roger Moore in de hoofdrol werd ter plekke opgenomen in het klooster van de Heilige Drievuldigheid, met toestemming van het Griekse ministerie van cultuur. Toch was niet iedereen hier blij mee.

“De monniken van Metéora verzetten zich hevig tegen de beslissing”, schrijft de website van Metéora. “Uiteindelijk zorgden de monniken ervoor dat de producenten het klooster alleen van de buitenkant filmden.” Scènes binnen moesten worden opgenomen op een nabijgelegen klif in een decor dat op het klooster leek.

Het Agios Stefanos Klooster. (proslgn/Shutterstock)
Bezoekers bij Metéora. (JGA/Shutterstock)

Elke zomer verandert Metéora in een soort toeristenval. Hoewel je nog steeds naar boven kunt wandelen, maken wegen nu de weg vrij voor een ontspannen beklimming. Er zijn juichende jonge reizigers die selfies nemen met het uitzicht en, vermoedelijk, vakantiegangers die op zoek zijn naar spirituele inspiratie.

Hoewel de deuren van Metéora open zijn, worden oude codes van respect en bescheidenheid nog steeds gehandhaafd. Vrouwen die Metéora bezoeken moeten volgens de traditie jurken dragen, anders worden ze geweigerd.

De grote hoop voor Metéora is dat de inwoners de rust vinden die ze zoeken, terwijl de bezoekers iets van die rust mee naar huis kunnen nemen. En we kunnen het afgelegen berggevoel overal krijgen zonder zelfs onze auto’s te hoeven verkopen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (19 februari 2024): Monks Built ‘Floating’ Cliff Monasteries on Rock Pillars in the Clouds 700 Years Ago—Here’s Why

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.