Sunday, 16 Jun 2024
Een gaslek van Nord Stream 1 in de Zweedse economische zone in de Oostzee op deze foto genomen vanuit het vliegtuig van de Zweedse kustwacht op 28 september 2022. (Zweedse kustwacht/TT Nieuwsagentschap via Reuters)

Moskou benadrukt beweringen over Britse betrokkenheid bij aanvallen in de Zwarte Zee en de Oostzee

Rusland liet eind vorige maand een bom vallen toen het beweerde dat een aanval op zijn Zwarte Zeevloot werd uitgevoerd met behulp van “Britse specialisten”.

Moskou beweerde verder dat dezelfde eenheid van “specialisten” ook een leidende rol had gespeeld bij een aanval in september op zijn Nord Stream-gasleiding.

Londen van zijn kant heeft de beweringen van Moskou afgedaan als “valse beweringen van epische omvang”.

Volgens Fereydoun Barkeshli, hoofd van de Vienna Energy Research Group, hebben het Verenigd Koninkrijk en Rusland een geschiedenis van gedeelde vijandigheid waarin “met de vinger wijzen de naam van het spel is”.

“Maar het is al enkele weken geleden sinds de aanval op de pijpleiding,” vertelde Barkeshli aan The Epoch Times, “en we hebben nog geen solide bewijs gezien over wie verantwoordelijk was.”

De mijnenveger Turbinist van de Russische marine patrouilleert in de haven van Sevastopol, Oekraïne, op 10 maart 2014. (Viktor Drachev/AFP via Getty Images)

De schuld aan Londen geven

Op 29 oktober werden Russische marineschepen in de haven van Sevastopol op de Krim aangevallen door meerdere lucht- en waterdrones. Volgens Russische bronnen werd bij de aanval een mijnenveegschip beschadigd.

Onmiddellijk daarna beschuldigden Russische functionarissen Oekraïne ervan de aanval te hebben uitgevoerd met behulp van Britse militaire “specialisten”.

“De voorbereiding van deze terreurdaad … werd uitgevoerd onder leiding van Britse specialisten in de [Zuid-Oekraïense] stad Ochakiv”, zei het Russische ministerie van Defensie in een verklaring, waarin het beweerde bewijs te hebben voor deze bewering.

Het ministerie ging zelfs nog verder en zei dat dezelfde eenheid van Britse “specialisten” ook betrokken was geweest bij een aanval in september op Ruslands strategische Nord Stream-gasleiding.

“Volgens de beschikbare informatie hebben vertegenwoordigers van deze eenheid van de Britse marine deelgenomen aan de planning, voorbereiding en uitvoering van de terroristische aanval in de Oostzee”, aldus het ministerie.

Londen reageerde snel en beschreef de Russische beschuldigingen als “valse beweringen van epische omvang”, bedoeld om de aandacht af te leiden van zijn “rampzalige aanpak van de illegale invasie in Oekraïne”.

“Dit verzonnen verhaal zegt meer over de ruzies binnen de Russische regering dan over het Westen”, aldus het Britse ministerie van Defensie in een verklaring.

Ambtenaren in Kiev lieten zich ook horen. Andriy Yermak, chef-staf van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, beschuldigde Rusland van het uitvoeren van “fictieve terroristische aanvallen op zijn eigen faciliteiten”.

Oekraïense militairen verzamelen zich bij het schip Nikopol – een van de drie marineschepen van Oekraïne die in november 2018 in de Straat van Kertsj werden buitgemaakt en vervolgens door Rusland werden teruggegeven – in de haven van Ochakiv, Oekraïne, op 20 november 2019. (Oleg Novikov/Reuters)

Misdaadscène opnieuw bekeken

Op 26 september werd de Russische Nord Stream-gaspijpleiding op vier verschillende plaatsen opzettelijk beschadigd in de Zweedse en Deense territoriale wateren. De pijpleiding, die Russische gasvelden met Noord-Europa verbindt, was op het moment van de aanval niet operationeel.

Het incident leidde tot een golf van beschuldigingen tussen westerse hoofdsteden en Moskou. Hoewel Moskou sterk zinspeelde op westerse betrokkenheid, onthield het zich – althans aanvankelijk – van het expliciet noemen van overheidsactoren.

Binnen enkele dagen na de gaten in de pijpleiding concludeerden Zweedse en Deense onderzoekers dat deze waren veroorzaakt door meerdere explosies onder water. Ze noemden echter geen verdachten.

Half oktober werden de wenkbrauwen gefronst toen Zweden een gezamenlijk onderzoek met Denemarken en Duitsland abrupt stopzette met als argument “nationale veiligheid”.

Op 21 oktober bekritiseerde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, de drie landen voor wat hij een “onwil om de waarheid aan het licht te brengen” noemde.

Een week later heropende Stockholm echter de zaak – dit keer met de hulp van het leger van het land.

“Ik heb besloten om samen met de veiligheidspolitie een aantal aanvullende onderzoeken uit te voeren op de plaats van het misdrijf,” zei de Zweedse aanklager die verantwoordelijk is voor de zaak op 28 oktober.

“Zweden lijkt een slappe koord te bewandelen,” zei Barkeshli. “Het land is op weg om toe te treden tot het NAVO-bondgenootschap, dus het is duidelijk dat het het Verenigd Koninkrijk niet van zich wil vervreemden.”

Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov in Moskou, Rusland, op 23 dec. 2021. (Natalia Kolesnikova/AFP via Getty Images)

Geen harde bewijzen

Rusland verdubbelde zijn beweringen over Britse medeplichtigheid op 1 november, waarbij Peskov aan verslaggevers vertelde: “Er is bewijs dat Groot-Brittannië betrokken is bij sabotage … een terroristische daad tegen vitale energie-infrastructuur.”

“Dergelijke acties kunnen niet terzijde worden geschoven”, zei hij, eraan toevoegend dat Moskou zich beraadt op “verdere stappen”.

Een woordvoerder van de Britse premier Rishi Sunak schoot terug en zei dat het Verenigd Koninkrijk zich niet zou laten meeslepen in “afleidingen” die “deel uitmaken van het Russische draaiboek”.

Volgens Barkeshli zijn er weinig of geen “verdere stappen” die Rusland tegen Groot-Brittannië kan ondernemen, althans wat het conflict in Oekraïne betreft.

“Er is geen Britse aanwezigheid in Oekraïne, en het Verenigd Koninkrijk levert geen grote bijdrage aan de Oekraïense defensie-inspanningen,” zei hij. “Daarom moet alle schade die de Russen aan Groot-Brittannië kunnen toebrengen buiten het oorlogsgebied gebeuren.”

Hij voegde eraan toe: “Een directe of frontale confrontatie [met het VK] is geen optie voor Rusland.”

De voormalige Britse premier Liz Truss tijdens een persconferentie in de briefingzaal in Downing Street, Londen, op 14 oktober 2022. (Daniel Leal/PA Media)

Truss hack: “It’s Done”

Eind oktober doken in de Britse pers berichten op dat de persoonlijke telefoon van de voormalige Britse premier Liz Truss was “gehackt” door Rusland toen zij minister van Buitenlandse Zaken was. Truss, die op 25 oktober door Sunak werd vervangen als premier, was een jaar lang minister van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk voordat zij het premierschap aanvaardde.

Een woordvoerder van de Britse regering reageerde op de beweringen over de telefoonhack door te zeggen dat Londen “robuuste systemen heeft om zich te beschermen tegen cyberdreigingen”.

Ook het Kremlin wees de berichten van de hand. “Helaas is er een tekort aan materiaal in de Britse media dat als serieus kan worden opgevat,” zei Peskov.

Maar daar hield het verhaal niet op.

Op 30 oktober beweerde Kim Dotcom, een Fins-Duitse tech-ondernemer, dat Truss in de onmiddellijke nasleep van de pijplijnaanval een sms’je met de tekst “It’s done” aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft gestuurd.

“Hoe weten de Russen dat het Verenigd Koninkrijk de North [sic] Stream-pijpleidingen heeft opgeblazen in samenwerking met de VS?” vroeg Dotcom retorisch via Twitter.

“Omdat @trussliz haar iPhone gebruikte om een bericht naar @SecBlinken te sturen waarin stond ‘Het is gebeurd’, een minuut nadat de pijpleiding was opgeblazen en voordat iemand anders het wist,” beweerde hij.

Hoewel Dotcom geen bewijs gaf voor de bewering, werd de bewering snel door de Russen aangegrepen.

Op 1 november zei ministeriële woordvoerster Maria Zakharova dat Londen een verklaring over de bewering van Dotcom moest afgeven. “Miljoenen mensen over de hele wereld hebben het recht om die informatie te krijgen”, zei ze tegen verslaggevers.

Op 6 november zei Sergey Naryshkin, hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst, tegen de televisiezender Rossiya-1 dat hij “indirecte bevestiging” heeft dat de beschuldiging waar is.

De Britse regering heeft nog geen commentaar gegeven op de mogelijk explosieve beweringen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (08 november 2022): Moscow Pushes Claims of British Complicity in Black Sea, Baltic Attacks

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.