Sunday, 23 Jun 2024
De Twitter splash pagina op een digitaal apparaat in San Diego op 25 april 2022. (Gregory Bull/AP Photo)

Musk’s laatste ‘Twitter Files’ geven precies aan hoe Trump werd verbannen

De laatste tranche van de door Elon Musk gesteunde “Twitter files”, gepubliceerd op 12 december, onthulde meer interne details over hoe en waarom het social media platform in januari 2021 het account van voormalig president Donald Trump opschortte.

In een Twitter thread herinnerde journalist Bari Weiss, een voormalige New York Times-redacteur die in 2020 stopte, aan wat Trump op 8 januari 2021 had geschreven, waarin werd verwezen naar de resultaten van de verkiezingen van 2020. Ze merkte op dat Trump “nog één strike had voordat hij het risico liep op permanente schorsing.”

Een post van Trump op 8 januari luidde: “De 75.000.000 grote Amerikaanse patriotten die op mij hebben gestemd, AMERICA FIRST en MAKE AMERICA GREAT AGAIN, zullen een GIGANTISCHE STEM hebben in de toekomst.
Ze zullen niet worden gerespecteerd of oneerlijk behandeld op welke manier dan ook!!!”

De tweede die hij die dag uitvaardigde zou zijn laatste zijn voordat zijn account werd geband: “Aan iedereen die het gevraagd heeft, ik ga niet naar de inauguratie op 20 januari.”

Voormalig president Donald Trump spreekt tijdens een evenement in zijn huis Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida, op 15 november 2022. Trump kondigde aan dat hij nog een ambtstermijn ambieert en lanceerde officieel zijn presidentiële campagne voor 2024. (Joe Raedle/Getty Images)

“Jarenlang had Twitter zich verzet tegen oproepen zowel intern als extern om Trump te verbieden op grond van het feit dat het blokkeren van een wereldleider van het platform of het verwijderen van hun controversiële tweets belangrijke informatie zou verbergen die mensen zouden moeten kunnen zien en bespreken,” schreef Weiss op 12 dec. “Maar na 6 januari, zoals @mtaibbi en @shellenbergermd hebben gedocumenteerd, groeide de druk, zowel binnen als buiten Twitter, om Trump te verbieden.”

Terwijl sommige Twitter-medewerkers het niet eens waren met beweringen dat Trump probeerde aan te zetten tot geweld met de Twitter-berichten, volgens screenshots van de berichten van het bedrijf Slack die werden gepubliceerd in haar thread, waren sommige medewerkers—wier namen werden bewerkt—boos dat Trump niet eerder werd verboden. Na de inbreuk op het Capitool op 6 januari 2021 eisten nog meer werknemers van het bedrijf zijn verwijdering van het platform, onthulden die berichten.

“We moeten het juiste doen en dit account verbieden,” eiste een Twitter-medewerker drie keer achter elkaar, volgens de schermafdruk. Een ander beweerde dat het “vrij duidelijk was dat hij gaat proberen de naald van opruiing te gebruiken zonder de regels te overtreden”, zonder uit te weiden of bewijs te leveren. Ze hadden gezegd dat Trumps posts over Trump-stemmers en ook over het feit dat hij niet naar de inauguratie zou gaan, een aansporing tot geweld waren.

Maar een topambtenaar, Anika Navaroli, stelde dat zij “ook geen duidelijke of gecodeerde uitlokking ziet in de DJT-tweet,” en voegde eraan toe: “Ik zal reageren in het verkiezingskanaal en zeggen dat ons team heeft geoordeeld en geen vios [schendingen] heeft gevonden voor die van DJT.”

Tesla CEO Elon Musk spreekt op een gaming conventie in Los Angeles, Californië, op 13 juni 2019. (Mike Blake/Reuters)

Navaroli schreef dat de veiligheidsafdeling van Twitter later “de bovenstaande DJT (Trump) Tweet had beoordeeld en had vastgesteld dat er op dit moment geen sprake is van een schending van ons beleid.”

“Minder dan 90 minuten nadat medewerkers van Twitter hadden vastgesteld dat de tweets van Trump niet in strijd waren met het beleid van Twitter,” schreef Weiss, “vroeg Vijaya Gadde-Twitter’s hoofd van Legaal, Beleid en Vertrouwen of het in feite ‘gecodeerde aansporing tot verder geweld’ kon zijn.”

Ongeveer twee uur daarna meldde Weiss dat leidinggevenden van Twitter een 30 minuten durende vergadering voor alle medewerkers hielden, waaronder Gadde en voormalig CEO Jack Dorsey. Zij beantwoordden vragen waarom Trump, die bijna 90 miljoen volgers had en de app veelvuldig gebruikte, niet werd geschorst.

Later die dag kondigde Twitter aan dat het Trump schorste “vanwege het risico van verdere aanzetting tot geweld”. Nadat het account was verboden, werd het pas vorige maand hersteld, nadat Musk Twitter had gekocht en talloze medewerkers had ontslagen.

Toen werd opgemerkt dat sommige wereldleiders, waaronder de Iraanse opperste leider Ali Khamenei en de Ethiopische premier Abiy Ahmed, Twitter-berichten hadden geplaatst die leken aan te zetten tot geweld tegen andere groepen.

Slechts enkele dagen na de schorsing van Trump riepen sommige Twitter-medewerkers het platform op om “medische desinformatie” over COVID-19 te verwijderen, volgens screenshots die door Weiss zijn gepubliceerd. Verschillende prominente Twitter accounts, waaronder mRNA technologie medewerker Dr. Robert Malone en journalist Alex Berenson, werden geschorst van Twitter over vermeende schendingen van het beleid van het bedrijf rond COVID-19.

Het bedrijf heeft sindsdien zijn COVID-19 misinformatiebeleid ingetrokken, volgens een update op 23 november.

Eerdere openbaringen

De “Twitter Files”, die werden aangekondigd en onderschreven door Musk, begonnen op 2 december met journalist Matt Taibbi die de inspanningen van de firma onthulde om het laptopverhaal van Hunter Biden van de New York Post in 2020 te onderdrukken.

Dagen later berichtte Weiss over het tweede deel van de bestanden, waarin werd onthuld hoe de firma geheime zwarte lijsten aanlegde of hoe bepaalde gebruikers werden geschaduwd. Het derde en vierde deel, net als het vijfde, ging over het verbod van Trump.

Auteur Michael Shellenberger heeft interne Twitter documenten vrijgegeven waaruit blijkt dat leidinggevenden van het bedrijf afweken van het bedrijfsbeleid om Trump’s account te verbieden. Het liet zien hoe voormalig Twitter vertrouwens- en veiligheidshoofd Yoel Roth naar verluidt een medewerker vertelde dat de firma “het openbaar belang zou veranderen” voor Trump’s account “in dit specifieke geval.”

The Epoch Times heeft contact opgenomen met Roth voor commentaar.

Trump, ondertussen, heeft in verschillende interviews aangegeven dat hij Twitter niet zal gebruiken en zei dat hij liever Truth Social gebruikt, zijn eigen platform. Sinds Musk zijn account in november herstelde, zijn er geen tekenen van activiteit geweest.

“Het grootste resultaat van de Twitter Doelwit Hoax is dat de Presidentiële Verkiezing GESABOTEERD was—En zo groot als het maar kan!!!” Schreef hij op Truth Social op 9 december.

Opmerking: Dit is een verhaal in ontwikkeling dat zal worden bijgewerkt wanneer meer details worden vrijgegeven.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 december 2022): Musk’s Latest ‘Twitter Files’ Detail Exactly How Trump Was Banned

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.