Sunday, 23 Jun 2024

Muziekrecensie: ‘Goddelijk mededogen’

‘Goddelijk Mededogen’ is een origineel werk, gecomponeerd in samenwerking met Shen Yun Performing Arts componisten, Junyi Tan en Yu Deng. Onder leiding van Milen Nachev is ‘Goddelijk Mededogen’ te vinden op Shen Yun Zuo Pin, het nieuwe streaming platform van Shen Yun.

De pauken kondigen de grote opening aan, gespeeld door het hele orkest. De strijkers en het koper leggen om beurten een gestaag en majestueus eerste thema neer. Shen Yun Zuo Pin beschrijft het als “Een gevoel van grootsheid [dat] het begin kenmerkt … er gebeurt iets monumentaals in het universum.”

Snelle, opzwepende zestienden worden gespeeld door fluiten en piccolo, gevolgd door snelle toonladders door de strijkers, wat leidt tot het grootse, koperen chorus. Dit vertegenwoordigt de verspreiding van Falun Dafa, een spirituele praktijk die in de jaren negentig in China steeds populairder werd. De praktijk leerde haar volgelingen zich te houden aan de principes van Waarheid, Mededogen en Verdraagzaamheid.

Het einde van het chorus luidt het begin van het volgende deel in. De lagere kopers blèren octaven terwijl de strijkers sidderen, wat spanning creëert. Shen Yun Zuo Pin zegt dat dit gedeelte “de deplorabele toestand van de wereld van vandaag en haar afnemende waarden weergeeft.” Hoewel dit gedeelte kort is, vormt het een contrast voor het nieuwe thema van de hobo.

‘Goddelijk mededogen’ kan hier worden beluisterd op Shen Yun Zuo Pin. (Shen Yun Zuo Pin)

Het pittige tempo geeft de luisteraar de indruk dat het leven druk maar goed is. Shen Yun Zuo Pin zegt dat deze melodie de volgelingen van Falun Dafa beschrijft. Het thema gaat over van de hobo en wordt een dialoog tussen het koper en de strijkers.

De sfeer verschuift weer met de harp die de luisteraar meeneemt naar een ontspannen, hemelse plaats. De fluit doet zijn intrede en de klarinet antwoordt. De melodie die volgt, gespeeld door de strijkers, betekent de sereniteit die Falun Dafa haar volgelingen bracht.

Er volgt nog een stormachtig gedeelte, dit keer over de vervolging van Falun Dafa door de Chinese Communistische Partij in 1999. Deze vervolging is al 24 jaar aan de gang en duurt nog steeds voort. Hoewel de wereld werd overspoeld met leugens en laster, gecreëerd door de CCP, aarzelden de Falun Dafa-beoefenaars niet. Zij waren niet verslagen en hebben sinds 20 juli 1999 elke dag besteed aan het verduidelijken van de waarheid aan de wereld.

De triomfantelijke roep van de trompet kondigt de terugkeer van het eerste thema aan. De melodie vertegenwoordigt deze keer het standvastige geloof van Falun Dafa-beoefenaars. Ondanks de vervolging is Falun Dafa niet verslagen en zal dat ook nooit worden. Dit laatste deel is waar de naam van het stuk, ‘Goddelijk Mededogen’, duidelijk wordt. Falun Dafa-beoefenaars geloven dat goedheid wordt beloond. Op een dag, wanneer de vervolging ophoudt, zal Falun Dafa weer vrij zijn in China en zullen degenen die de rechtvaardigen vervolgd hebben, gerechtigheid ontmoeten.

Misschien is dat de dag dat China wordt bevrijd van het communisme.

Misschien is dat de dag dat de wereld wordt bevrijd van het communisme.

Shen Yun Zuo Pin beschrijft dit laatste deel als “een nieuw tijdperk van zegen en voorspoed begint voor de mensheid.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 mei 2023): Music Review: ‘Divine Compassion’

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.