Sunday, 16 Jun 2024
De heer en mevrouw Sekiguchi bij de Shen Yun Performing Arts voorstelling in Omiya Sonic City in Saitama, Japan, op 7 januari 2024. (Zhang Ying/De Epoch Times)

Na het zien van Shen Yun hoopt het Japanse publiek dat de ware tradities van China voor altijd blijven bestaan

SAITAMA, Japan – De afgelopen 100 jaar van communistische heerschappij hebben mensen doen vergeten dat China ooit 5.000 jaar glorieuze en diepe geschiedenis had. Shen Yun Performing Arts heeft er haar missie van gemaakt om die geschiedenis te doen herleven en aan de wereld te presenteren.

“Ik had nooit gedacht dat China zo’n lange en nobele traditie had. Dit was erg ontroerend. Ik hoop oprecht dat dit soort traditie voor altijd kan blijven bestaan,” zei de heer Sekiguchi, een directeur van een onderwijsinstelling.

Ondanks de inspanningen van het in New York gevestigde Shen Yun om de traditionele Chinese cultuur nieuw leven in te blazen, is Shen Yun niet in staat om in China op te treden.

Terwijl hij naar de voorstelling keek, vroeg Sekiguchi zich af: “Bestaat deze cultuur vandaag de dag nog in China? Het zou geweldig zijn als (Shen Yun) de kans kreeg om in China op te treden – ik hoop het echt,” deelde hij.

De dansers van Shen Yun zijn getraind in klassieke Chinese dans, een levendige expressieve dansvorm, en elke dans die op het podium wordt gepresenteerd is tot in het kleinste detail gerepeteerd zodat het publiek alleen het beste te zien krijgt.

“Het is zo mooi! De uitstraling van de artiesten ontroerde me enorm. Ze hebben absoluut veel moeite gedaan en getraind om de voorstelling mogelijk te maken. Het was echt een prachtige voorstelling,” zei mevrouw Sekiguchi.

Volgens de website van Shen Yun, “gebruikte het Chinese theater vaak een natuurlijke manier van zingen die in essentie niet verschilde van bel canto.” De zangers van Shen Yun gebruiken deze techniek op het podium

“De zangers hadden een zeer breed bereik en toonden een buitengewoon volume. Vooral de sopraan was uitzonderlijk. Haar zang klonk in mijn oren en bereikte direct mijn hart,” zei de heer Sekiguchi.

‘Shen Yun kan vriendelijkheid opwekken in de harten van mensen’

Na jaren gewacht te hebben op een kans om Shen Yun te zien, vervulde Toshinari Sasaki, de directeur van een Japans bouwmaterialenbedrijf, eindelijk zijn wens op 7 januari 2024.

“Ik heb jarenlang naar deze voorstelling uitgekeken en vandaag kon ik het eindelijk zien. Het was zo geweldig en ik voel me erg gelukkig,” zei de heer Sasaki.

De artiesten van Shen Yun leren over elke rol die ze spelen, waardoor ze betekenis geven aan de dansbewegingen die ze aan het publiek presenteren.

“Ik was diep onder de indruk van die prachtige dansen – elk moment. Alle dansers toonden buitengewoon talent,” zei hij.

De kleuren van de kostuums van Shen Yun complimenteren de kleuren van de digitale achtergrond – elk detail op het podium heeft zijn doel.

“Het verwarmde mijn hart. De kleuren en andere elementen van de show stelden me op mijn gemak, wat geweldig was,” zei de heer Sasaki.

Shen Yun streeft ernaar om het beste uit de 5000 jaar geschiedenis van China te presenteren, inclusief de verhalen van kinderlijke vroomheid, loyaliteit en een geloof in het goddelijke.

“De wereld is tegenwoordig aan het zinken. Mensen zijn egoïstischer en moreel corrupter geworden. Dit is wereldwijd het geval. Dingen die door onze voorouders zijn doorgegeven, verdwijnen geleidelijk en het is van cruciaal belang om de traditionele cultuur te herstellen. Als deze prachtige traditionele culturen en waarden behouden kunnen worden, kan de wereld gezuiverd worden,” merkte de heer Sasaki op.

Hij voegde eraan toe dat de schoonheid van Shen Yun positiviteit over de wereld verspreidt.

“Het zien van Shen Yun inspireert positieve emoties. Met een positieve mentaliteit zouden mensen minder egoïstisch of minder afwijzend tegenover anderen zijn. Slechte emoties zullen op een natuurlijke manier afnemen. Ik geloof dat Shen Yun vriendelijkheid in onze harten kan oproepen,” zei de heer Sasaki.

Traditionele cultuur is belangrijk

Mevrouw Mami tijdens de Shen Yun Performing Arts voorstelling in Omiya Sonic City in Saitama, Japan, op 6 januari 2024. (Terada Lingping/De Epoch Times)

Mevrouw Mami is een model en een influencer. Na het zien van Shen Yun in de Omiya Sonic City in Saitama op 6 januari 2024, zei ze: “Het is erg belangrijk voor moderne mensen om de traditionele cultuur te begrijpen en te behouden.”

De liederen en dansen van Shen Yun vertellen mensen dat goede mensen beloond worden voor hun vriendelijkheid. Mevrouw Mami gelooft dat mensen in de huidige samenleving hieraan herinnerd moeten worden.

“Als je vriendelijk blijft, zul je gered worden, en als je goede daden verricht, zul je zegeningen ontvangen. Dit is de boodschap die we echt moeten overbrengen aan de jongeren van vandaag. Het is erg belangrijk voor moderne mensen om deze traditionele culturen en deugden te begrijpen en te behouden. Dus ik hoop dat meer mensen Shen Yun kunnen zien,” zei ze.

Falun Dafa is een beoefening die de gezondheid van lichaam en geest verbetert. Falun Dafa wordt echter vervolgd in China omdat de Chinese Communistische Partij niet kan tolereren dat iemand populairder is dan de partij zelf.

“Ik denk dat er veel mensen zijn die deze situatie niet kennen. Ik hoop dat ze naar de show kunnen komen om de echte vervolging die nu plaatsvindt te leren kennen,” zei mevrouw Mami.

Ze sprak ook haar bewondering uit voor Shen Yun’s integratie van de digitale achtergrond en het live orkest om bij elke beweging en beat op het podium te passen.

“De muziek past erg goed bij de verhaallijn, waardoor elk verhaal zich kon ontwikkelen … de achtergrondbeelden maakten het mogelijk dat de verhalen volledig tot hun recht kwamen. Hoewel er geen gesproken dialoog was, vertelden de achtergrondbeelden, de muziek en de dans elk verhaal levendig,” zei ze.

‘De unieke cultuur van China heeft me diep geraakt’

Shangpeng Wang tijdens de Shen Yun Performing Arts voorstelling in Omiya Sonic City in Saitama, Japan op 7 januari 2024. (Zhang Ying/De Epoch Times)

Shangpeng Wang is een Chinese expat die meer dan tien jaar geleden naar Japan kwam.

Na het zien van Shen Yun op 7 januari, deelde hij mee dat het lied gezongen door de sopraan van Shen Yun diep in hem resoneerde.
“Ik voel dat (mensen) niet zonder reden naar de wereld komen,” zei hij.

De heer Wang zei dat Shen Yun hem vertrouwen en trots in zijn cultuur heeft gegeven.

“Als Chinese mensen geen vertrouwen hebben, zal het moeilijk voor ons zijn om door deze (chaotische) periode van culturele ontkoppeling heen te komen,” zei hij.

Sinds de Culturele Revolutie is de Chinese cultuur vernietigd of gemanipuleerd. De heer Wang was diep ontroerd toen hij zag hoe Shen Yun de echte Chinese cultuur weer op het podium bracht.

“Vandaag de dag is onze cultuur gebroken en kennen we onze wortels niet. Ik heb geen idee van de traditionele Chinese cultuur, van dingen die in mijn genen verankerd zijn. Veel mensen kennen de grootsheid van de Chinese cultuur niet en hebben een gebrek aan cultureel zelfvertrouwen.”

“De zachtheid van de eerste dans, die de unieke cultuur van China liet zien, ontroerde me diep. Ik weet niet waarom, maar er kwamen tranen in mijn ogen,” zei hij.

De heer Wang sprak zijn oprechte wens uit dat Shen Yun in de nabije toekomst in China zal kunnen optreden.

“China zal dit soort dingen (geloof) heel hard nodig hebben in de toekomst. Als de Chinese mensen geen geloof hebben, zal het moeilijk voor ze zijn om door deze (chaotische) periode heen te komen.”

 Zhang Ying en Terada Lingping hebben bijgedragen aan dit verslag.

The Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts. We hebben verslag uitgebracht van de reacties van het publiek sinds de oprichting van Shen Yun in 2006.

Gepubliceerd door The Epoch Times (9 januari 2024): After Seeing Shen Yun, Japanese Audience Hope China’s True Traditions Will Last Forever

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.