Sunday, 19 May 2024
Han Guangzi, studente aan het Fei Tian College in New York, in Manhattan, New York, op 9 april 2024. Haar vader Han Wei werd op 29 maart in China gearresteerd vanwege zijn geloof in Falun Gong, een meditatiepraktijk die sinds 1999 in het land wordt vervolgd. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

‘Nachtmerrie herhaalt zich’: Vader van Amerikaans staatsburger ontvoerd door Chinese politie

Een Amerikaanse vluchteling mag China niet verlaten en wordt gearresteerd nadat hij heeft geprobeerd om mensen bewust te maken van een wrede vervolging.

NEW YORK-Han Guangzi sperde haar ogen wijd open toen haar telefoon ongewoon vroeg oplichtte met een pieptoon.

Het volgende moment was ze klaarwakker en probeerde ze het nieuws te verwerken waar ze het meest bang voor was.

Op haar telefoon stond één regel van haar moeder: “Je vader is weer gearresteerd.”

“Het was als een nachtmerrie die helemaal opnieuw begon,” vertelde ze aan The Epoch Times.

Han Guangzi, een Amerikaans staatsburger, had de eerste 13 jaar van haar leven in China in nachtmerries geleefd: een land waar haar geloof, Falun Gong, een verboden woord is.

Net als talloze gezinnen in die tijd, leefde de famillie Han in 1999 in bange afwachting toen een grootschalige vervolging begon in communistisch China, gericht tegen de meer dan 70 miljoen beoefenaars van de meditatiediscipline die leefden volgens de principes van waarachtigheid, mededogen en tolerantie.

In 1999 werd haar vader Han Wei ontslagen. Hij werkte als directuer voor een staatsbedrijf in de noordelijke Chinese provincie, Heilongjiang, en werd ontslagen nadat hij weigerde zijn geloof af te zweren, waardoor de belangrijkste bron van inkomsten van de familie wegviel. Zijn eerste arrestatie vond plaats toen Han Guangzi nog geen maand oud was.

Al vanaf dat ze klein was, herinnert ze zich dat de politie en hun zwarte uniformen hun huis binnendrongen. Elf jaar nadat Han Guangzi ontsnapte naar de Verenigde Staten, doet de arrestatie van haar vader haar beseffen dat ze deze herinneringen niet van zich af kan schudden.

Han Guangzi met haar ouders in 2007. (Met dank aan Han Guangzi)

De arrestatie op 29 maart was de vijfde arrestatie van haar vader vanwege zijn geloof. Meneer Han, die de Amerikaanse vluchtelingenstatus heeft, leefde al jaren in afzondering om te voorkomen dat de politie hem lastigviel. De autoriteiten kwamen hem echter op het spoor nadat hij een aantal sms-berichten naar anderen had gestuurd om de onderdrukkingscampagne onder de aandacht te brengen.

De Chinese internet-politie lokaliseerde eerst de broer van meneer Han, die geen Falun Gong beoefent, en viel hun huis binnen. De vriendin van de man was zo in paniek dat ze op dat moment een hartaanval kreeg en in het ziekenhuis moest worden opgenomen, vertelde Lu Shiyu, de vrouw van Han Wei, vanuit New York aan The Epoch Times.

Nadat ze de broer van meneer Han hadden aangehouden, spoorde de politie hem op via gezichtsherkenningstools en de locatiegegevens van zijn telefoon.

Han Guangzi studeert aan de New Yorkse academie Fei Tian College en is op tournee geweest met Shen Yun Performing Arts, een gezelschap dat de duizenden jaren oude beschaving van China presenteert door middel van klassieke Chinese dans en muziek die vrij is van communistische invloeden.

Pas een week na de feiten kwamen ze erachter wat er gebeurd was – een vertraging die de familie wijt aan de ondoorzichtigheid van het Chinese rechtssysteem dat weinig waarde hecht aan de basisrechten van de Falun Gong beoefenaars.

De politie bracht de familie niet op de hoogte en legde ook geen documenten voor tijdens of na de arrestatie.

“Er was geen proces verbaal, geen arrestatiebevel, niets,” zei mevrouw Lu.

Uit de stukjes en beetjes die haar schoonfamilie in China verzamelde, kwam mevrouw Lu te weten dat de politie meneer Han had ondervraagd, maar meer details wisten ze niet.

Het gebrek aan informatie heeft de ongerustheid van de familie nog meer vergroot, gezien de staat van dienst van het regime op het gebied van wreedheid tegenover Falun Gong beoefenaars in China.

“In een Chinese gevangenis kan van alles gebeuren,” zei Han Guangzi.

Ze heeft haar vaders stem niet meer gehoord sinds ze China verliet in 2013.

In 2015 verleenden de Verenigde Staten meneer Han de vluchtelingenstatus. Hij boekte een vlucht naar New York om zich te herenigen met zijn familie.

Bij de douane vertelde een beambte hem echter dat zijn paspoort ongeldig was – ingetrokken door de lokale autoriteiten “omdat hij Falun Gong beoefent”, aldus mevrouw Lu.

Han heeft zwaar geleden tijdens de eerdere arrestaties. In 2001 bond de politie hem vast aan een stoel om hem te slaan en bedekte zijn hoofd met een plastic zak totdat hij bijna stikte. In een poging om meneer Han te dwingen zijn geloof te beledigen, boeiden ze hem aan een deurkozijn zodat zijn lichaamsgewicht volledig op de handboeien rustte. Vervolgens zwaaiden ze met zijn lichaam om de pijn te verergeren. Hij bleef een hele nacht in die positie hangen. De littekens op zijn polsen zijn er nog steeds.

In een andere gevangenis in 2006 waar hij 1,5 jaar zat opgesloten, deed de politie soms tape over zijn mond om te voorkomen dat hij “Falun Dafa is goed” zou roepen.

Twee keer viel zijn drankenhandel uit elkaar door de arrestaties.

Nadat hij in 2016 meer dan twee maanden in de gevangenis had gezeten, plaatste de politie meneer Han onder huisarrest vanwege de internationale druk. Maar meneer Han wist te ontsnappen en hij verborg zich op het platteland. Hij gaf zijn locatie zelfs niet door aan zijn familie. Jarenlang gebruikte hij geen telefoon of computer.

“Hij leefde als een holbewoner,” zei mevrouw Lu. “Ik durfde niet te vragen waar hij was.”

Han Guangzi, studente aan het Fei Tian College in New York, houdt haar telefoon vast met daarop een sms met het nieuws over de arrestatie van haar vader, in New York City op 9 april 2024. Haar vader Han Wei werd op 29 maart in China gearresteerd vanwege zijn geloof in Falun Gong, een meditatiepraktijk die sinds 1999 in het land wordt vervolgd. [Delen van deze afbeelding zijn vervaagd om de privacy van personen te beschermen] (Samira Bouaou/The Epoch Times)
De grootste angst van Han Guangzi in al die jaren is dat ze haar vader misschien nooit meer zal zien.

In 2007 bezocht ze als zevenjarige haar vader in de gevangenis en trof hem aan in een kamer die er volgens haar uitzag als een cafetaria. Hij zei heel weinig en bleef naar haar glimlachen, maar het viel haar op dat zijn tanden scheef stonden. Hij verloor een voortand tijdens zijn opsluiting onder de zware omstandigheden daar, zei de familie.

In de dagen zonder haar vader voelde het huis “heel leeg”, herinnert ze zich. “Ik was bang dat mijn klasgenoten zouden vragen waar mijn vader was. Ik zou niet weten wat ik moest zeggen.”

Zelfs in die tijd, toen ze samen in China waren, hing de angst voor een mogelijke arrestatie altijd in de lucht. Elke keer dat een telefoontje naar haar vader niet aankwam, was dat beangstigend voor de familie.

Han Guangzi doet een beroep op Amerikanen om te helpen de aandacht te vestigen op de benarde situatie van vervolgden zoals haar vader, van wie ze al meer dan tien jaar werd gescheiden door het regime. Ze wil dat de autoriteiten hem vrijlaten, zodat ze weet dat hij tenminste veilig is.

De Chinese Communistische Partij heeft “niet het recht om de mensen te vervolgen,” zei ze.

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 april 2024): ‘Nightmare All Over Again’: US Citizen’s Father Abducted by Chinese Police

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.