Sunday, 16 Jun 2024
Een gezondheidsmedewerker in Israël bereidt een dosis van het vaccin Pfizer-BioNTech voor. (Archieffoto) (Ahmad Ghababli/AFP via Getty Images)

Natuurlijke immuniteit biedt na verloop van tijd meer bescherming dan COVID-19 vaccin: onderzoek

De immuniteit die mensen genieten nadat zij zijn hersteld van COVID-19 is beter dan de bescherming die wordt geboden door vaccinatie, zo blijkt uit een nieuw onderzoek uit Israël.

Onderzoekers die gegevens uit de gezondheidsdatabank van het district van augustus tot september analyseerden, ontdekten dat zowel COVID-19-infecties als ernstige ziektegevallen hoger waren bij de gevaccineerden dan bij degenen die van de ziekte zijn hersteld, ook bekend als mensen met natuurlijke immuniteit.

Zo hadden de natuurlijk immune personen vier tot zes maanden na hun herstel een infectiepercentage van 10,5 per 100.000, tegenover 69,2 per 100.000 bij de gevaccineerden.

Het aantal ernstige gevallen was ook hoger onder de gevaccineerden: 0,9 procent van alle gevallen onder die groep was ernstig, vergeleken met 0,5 procent van de gevallen onder degenen die hersteld waren van Covid-19.

Onderzoekers ontdekten dat de bescherming tegen infectie in de loop der tijd afnam bij zowel de herstelden als de gevaccineerden, maar dat de afname meer uitgesproken was bij de gevaccineerden.

Zij bestudeerden ook twee andere cohorten: mensen met natuurlijke immuniteit die later een vaccin kregen en mensen die een vaccin kregen en later herstelden van een infectie.

Het aantal gevallen was laag in beide groepen. Ze waren het laagst met een klein aantal bij de natuurlijk immune mensen die een injectie kregen.

“We ontdekten dat de bescherming tegen de Delta-variant na verloop van tijd afneemt voor zowel gevaccineerde als eerder geïnfecteerde personen en dat een extra dosis de bescherming herstelt”, vertelde Yair Goldberg, een universitair hoofddocent aan het Israel Institute of Technology die de pre-print studie (pdf) leidde, aan The Epoch Times in een e-mail.

In de studie werd de doeltreffendheid geanalyseerd van het COVID-19 vaccin van Pfizer-BioNTech, het vaccin dat in Israël het meest wordt gebruikt.

COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het CCP-virus (Chinese Communistische Partij).

Beperkingen van de studie waren onder meer de beschikbaarheid van gegevens over een langere periode voor de herstelde versus de andere groepen; een onbepaald aantal gevaccineerden dat niet als natuurlijk immuun werd gediagnosticeerd; en mogelijke vertekening van de opsporing omdat natuurlijk immune personen waarschijnlijk minder vaak worden getest dan de gevaccineerden.

Bescherming houdt stand in de tijd

Immuniteit kan worden gemeten aan de hand van antilichamen, die voornamelijk beschermen tegen infectie, of aan de hand van T- en B-cellen, die voornamelijk beschermen tegen ernstige ziekte.

“Die immuuncellen verdwijnen niet na verloop van tijd”, vertelde dr. Jeffrey Klausner, een professor aan de Keck School of Medicine van de Universiteit van Zuid-Californië, aan The Epoch Times in een e-mail.

Hoewel het niveau van antilichamen zowel bij de natuurlijke immuniteit als bij de gevaccineerden daalt naarmate er meer tijd verstrijkt na de genezing of het krijgen van een injectie, genieten beide groepen een langdurige bescherming tegen ernstige ziekte of dood.

Mensen die immuun zijn hebben een 90 procent lager risico op ernstige ziekte, volgens recent onderzoek uit Qatar.

Degenen die van nature immuun zijn, zijn echter beter beschermd tegen zowel besmetting als ernstige ziekte, volgens een groot aantal onderzoeken, waaronder de meest recente studie uit Israël.

“Als je vroeger COVID had en herstelde, zullen alle gegevens waar we naar kijken vermoeden dat je kogelvrije natuurlijke immuniteit hebt, die veel robuuster en uitgebreider is dan vaccin immuniteit”, vertelde dr. Paul Alexander, een epidemioloog bij de Early COVID Care Experts die 141 studies over natuurlijke immuniteit heeft verzameld – waaronder een belangrijke studie uit Israël die in augustus werd gepubliceerd – aan The Epoch Times.

De vraag

De vraag die de wetenschappelijke gemeenschap verdeelt, is of mensen met een natuurlijke immuniteit gevaccineerd moeten worden.

Degenen die dat wel doen worden beschreven als “hybride immuniteit”.

Top gezondheidsfunctionarissen in de VS, waaronder dr. Anthony Fauci en sommige wetenschappers hebben vaccinatie onder de natuurlijke immuniteit aangemoedigd.

Zij wijzen op studies die aantonen dat mensen met hybride immuniteit de hoogste mate van bescherming hebben, althans tegen besmetting.

“De hybride immuniteit van mensen die hun eerste infectie hebben overleefd en vervolgens worden gevaccineerd – hebben een sterkere bescherming dan wie dan ook”, vertelde dr. David Boulware, een arts en wetenschapper op het gebied van infectieziekten aan de Universiteit van Minnesota Medical School, aan The Epoch Times.

De Israëlische onderzoekers stellen ook een dosis voor personen met een natuurlijke immuniteit voor, maar niet iedereen is het daarmee eens.

“Er is weinig voordeel te halen uit vaccinatie na herstel van COVID”, vertelde dr. Harvey Risch, professor epidemiologie aan de Yale School of Public Health, aan The Epoch Times in een e-mail.

Alexander merkte op dat uit sommige studies blijkt dat het geven van een vaccin aan herstelde patiënten kan leiden tot een hoger percentage van ongewenste bijwerkingen en dat dergelijke bijwerkingen die worden gemeld aan het Vaccine Adverse Event Reporting System, hoger zijn dan bij andere gevaccineerden.

Boulware zegt dat een manier om mogelijke bijwerkingen te minimaliseren is dat de herstelde gedurende ten minste zes maanden na herstel geen vaccin krijgt.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times: Natural Immunity More Protective Over Time Than COVID-19 Vaccination: Study

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.