Thursday, 20 Jun 2024
Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra praat met de pers in Den Haag, Nederland, na het besluit om 17 Russische diplomaten uit te wijzen op 29 maart 2022. (Bart Maat/ANP/AFP via Getty Images)

Nederland beveelt sluiting van 2 illegale Chinese politiebureaus

Nederland heeft de sluiting geëist van twee illegale Chinese politie “servicestations” in het land.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, liet op 2 november op Twitter weten dat het ministerie de Chinese ambassadeur heeft laten weten dat de stations onmiddellijk moeten sluiten.

Mensenrechten NGO, Safeguard Defenders, onthulde in haar rapport van september dat China ten minste 38 Chinese politie “service stations” had opgezet in tientallen landen op vijf continenten.

In Nederland werden dergelijke stations aangetroffen in zowel Amsterdam als Rotterdam.

Volgens Hoekstra is voor de vestiging van beide stations geen toestemming aan Nederland gevraagd. “Nederland heeft de Chinese ambassadeur om volledige opheldering gevraagd … doet onderzoek naar de stations om hun precieze activiteiten te achterhalen”, aldus Hoekstra.

In zijn reactie op het bevel van Nederland benadrukte de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, dat de stations worden gerund door lokale vrijwilligers uit de Chinese gemeenschap, en niet door politie uit China.

Chinese “Service Stations” of “110 Overseas” van de politie zijn te vinden in tientallen landen op vijf continenten. (Met dank aan Safeguarddefenders)

Transnationale repressie

Eerder reageerde de Chinese woordvoerder Wang Wenbin op 26 oktober op de beschuldiging van de overzeese politiebureaus.

Hij beweerde dat dit dienstencentra waren en dat het doel is “Chinese overzeese onderdanen in nood te helpen toegang te krijgen tot het platform om hun rijbewijs te laten verlengen en fysieke onderzoeken te ondergaan.”

Wang Jingyu, een Chinese dissident in Rotterdam, was het niet eens met Wangs bewering.

Jingyu zei: “Ik heb solide en duidelijk bewijs dat het gaat om een Chinees politiebureau in Rotterdam.”

Volgens Jingyu heeft een medewerker van het Chinese politiebureau in Rotterdam hem tientallen keren per dag gebeld met een officieel telefoonnummer. “Hij wilde dat ik mezelf aangaf, terugging naar China … bedreigde me met een officieel geregistreerde Telegram-tekst.”

“Het is precies tegenovergesteld aan de bewering van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken”, zei hij op 30 oktober tegen de Chinese editie van The Epoch Times.

Volgens het rapport van de Safeguard Defenders hield de overzeese politieoperatie verband met een campagne van Peking om Chinese onderdanen terug naar China te halen voor onderzoek naar fraude en telecommunicatiefraude.

Eerder beweerden Chinese media dat 230.000 fraudeverdachten tussen april 2021 en juli 2022 met succes door de overzeese politie werden “overgehaald om terug te keren” naar China.

Het rapport van de Safeguard Defenders gaf echter ook aan dat degenen die met succes werden overgehaald, beweerden dat het “meestal ging om dissidenten of personen die waren gevlucht voor religieuze en/of etnische vervolging.”

Na de onthulling van de illegale Chinese politiebureaus wereldwijd, was de Ierse regering de eerste die opdracht gaf tot sluiting van een Chinees politiebureau in het buitenland.

Jiang Feng leverde een bijdrage aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (03 november 2022): Netherlands Orders Closure of 2 Illegal Chinese Police Stations

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.