Saturday, 20 Apr 2024
Nederlandse politieagenten houden de wacht bij de ingang van de TEFAF Art Fair in Maastricht, Nederland, op 28 juni 2022. (Marcel Van Hoorn/ANP/AFP via Getty Images)

Nederlanders voeren strijd op tegen klimaatmandaten

Undercover politie zou conflicten aanwakkeren

In Nederland wordt nog steeds geprotesteerd tegen het door de regering voorgestelde stikstofbeleid, dat zou kunnen leiden tot de massale slachting van vee en de sluiting van bijna een derde van de landbouwbedrijven in het land, op een moment dat er hongersnood dreigt in de wereld.

De gebeurtenissen in het land worden door commentatoren en politici over de hele wereld vergeleken met de “Great Reset” van het World Economic Forum.

Nederlandse boeren, vrachtwagenchauffeurs en anderen hebben op gedecentraliseerde wijze sociale media gebruikt om blokkades van voedseldistributiepunten te organiseren.

Het resultaat: lege schappen in de supermarkten.

Een supermarkt met lege schappen als gevolg van vertragingen in de leveringen, veroorzaakt door protesten van boeren en vrachtwagenchauffeurs in Nederland op 5 juli, 2022. (Speciaal voor The Epoch Times)

Albert Heijn, de grote Nederlandse kruidenier, reageerde bij het ter perse gaan nog niet op een verzoek van The Epoch Times om commentaar.

De protesten op 4 juli hebben echter geen gevolgen gehad voor de luchthaven van Eindhoven, één van de luchthavens die het doelwit waren van een Telegram-bericht dat de dagen ervoor viraal ging.

“We blijven de situatie van dag tot dag in de gaten houden,” vertelde een woordvoerder van Eindhoven op 5 juli aan The Epoch Times.

Daarnaast vertelde een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie aan The Epoch Times dat het ministerie niet door de regering was gevraagd om steun te verlenen bij het politiewerk tegen de protesten op 4 juli.

‘Boeren zijn het hart van het land’

Mark de Jong, een demonstrant en eigenaar van een transportbedrijf waar 30 mensen werken, vertelde The Epoch Times op 2 juli dat de stikstofcrisis in zijn land wordt veroorzaakt door de Nederlandse regering en de Europese Unie (EU).

“De boeren zijn niet het probleem – zij zijn de mensen die altijd voor het land en de natuur hebben gezorgd,” zei hij.

Thierry Baudet, lid van de Nederlandse Tweede Kamer, bood een vergelijkbaar perspectief in een interview van 5 juli met The Epoch Times.

Baudet, die de partij Forum voor Democratie leidt, herleidde het huidige conflict tot Natura 2000, een EU-netwerk van beschermde gebieden dat in 1992 werd opgericht door de Habitatrichtlijn. Meer dan de helft van de nationaal beschermde gebieden van het land vallen ook onder Natura 2000.

In de decennia na de oprichting van het netwerk is de stikstofdepositie als gevolg van landbouwactiviteiten – onder meer door ammoniak uit dierlijke mest – echter al beginnen te leiden tot een verandering van de plantensoorten die in Nederland groeien.

Die verschuiving is in strijd met de Habitatrichtlijn, die voorschrijft dat habitats en soorten die als onderdeel van het Natura 2000-netwerk worden beschermd, zorgvuldig in stand moeten worden gehouden en beschermd.

“In die tijd, toen politici reeds even dom waren als nu, dacht niemand vooruit en vroeg zich af: kijk, wat zou dit in de toekomst kunnen betekenen?” aldus Baudet.

“We zitten politiek gezien met een soort bureaucratisch probleem, omdat Nederland met de EU is overeengekomen dat het [bestaande plantensoorten] zal beschermen, maar nu door de toename van de bevolking, meer vee, enzovoort, gaan we een verandering in de vegetatie in het land krijgen.”

Baudet en enkele van zijn collega’s hebben aangedrongen op meer ontspannen normen voor de uitstoot van stikstofhoudende broeikasgassen in Nederland, in lijn met de normen in Duitsland.

Tijdens een debat over dit onderwerp in 2019 verklaarde toenmalig minister van Landbouw Carola Schouten echter dat “de regelgeving strenger moet zijn” in Nederland, zoals de Nederlandse Omroep Stichting meldde.

“Wat onze politici doen is dit hele nepverhaal creëren over stikstofoxiden die zeer giftig en zeer gevaarlijk en vervuilend zijn voor het milieu,” vertelde Baudet aan The Epoch Times. “Door dat verhaal naar voren te brengen, kunnen ze dit project – de onteigening van onze boeren – verkopen.”

“Willem, een vrachtwagenchauffeur die liever een pseudoniem gebruikt, vertelde The Epoch Times op 2 juli dat het hem niet kan schelen als hij wordt gearresteerd terwijl hij protesteert. Zijn levensonderhoud, zei hij, hangt af van de boeren bij hem in de buurt.

“Als ze de boeren hier willen sluiten, heb ik geen werk meer.

“De boeren zijn het hart van het land, en daarom vechten we”, zei hij, erop wijzend dat hij zelf uit een boerenfamilie komt.

Activisten vrezen provocaties door undercoverpolitie

Er wordt steeds meer gespeculeerd over undercoverpolitie – door de Nederlanders ‘Romeo’s’ genoemd – die geweld zou gebruiken tijdens de verder vreedzame protesten.

Op een video van 28 juni is te zien hoe gemaskerde mannen in burger een gebouw lijken te gaan bestormen, vervolgens weglopen en een busje instappen met het insigne van de Nederlandse Nationale Politie.

Baudet noemde de beelden van provocateurs “zeer verdacht” en hij voegde eraan toe dat de boeren met wie hij heeft gesproken geen voorstander zijn van gewelddadige tactieken.

“Als er daadwerkelijk boeren waren die dat deden, dan was dat een absolute randgroep van de totale bevolking,” zei hij.

Hij vergeleek de verdachte ‘Romeo’s’ met de undercoveragenten die op 6 januari 2020 geweld zouden hebben uitgelokt bij het Capitool van de VS.

“Het staat vast dat undercoveragenten worden ingezet tijdens demonstraties. Dat wordt niet ontkend door de regering,” zei Gideon van Meijeren, lid van de Forum voor Democratie fractie in de Tweede Kamer, in een interview met The Epoch Times op 5 juli .

Vertegenwoordigers van de Nederlandse Nationale Politie reageerden bij het ter perse gaan nog niet op een verzoek van The Epoch Times om commentaar.

Gepubliceerd door The Epoch times (July 5, 2022): Dutch Step Up Fight Against Climate Mandates

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.